Skocz do zawartości

Liebichs Hohe - Wzgórze Partyzantów

marecki.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
witam !!

zbieram informacje o dawnym bastionie sakwowym { Taschenbastion } w czasie obrony wrocławia do marca kwatera główna komendanta twierdzy
proszę o pomoc

pozdrawiam

marecki
  • 1 month later...
Napisano
Witam,
akurat jestem we Wrocławiu przejazdem i wpadla mi w rece książka Encyklopedia Wrocławia" jest tam troche informacji o Wzgórzu Partyzantów", poza tym możnaby spróbować odwiedzić archiwum miejskie - na pewno znalazłoby sie tam kilka ciekawych rzecczy, wiem, że jest tam w miaredokładny plan ostatnich niemieckich pozycji do momentu poddania sie Festung Breslau. Natomiast mam pytanie czy ktoś kopał na Wyspie Opatowickiej, a jesli tak to z jakim rezultatem? Serdecznie pozdrawiam
Jadzia
Napisano
Witam
Zaczeliśmy kopać, na wzgórzu PArtyzantów. Po dwóch rzędach cegieł natrafiliśmy na piasek i znowu cegły. Czy to może być jakieś przejście, ?? Dalej kopiemy ale za drugą podwójną warstwą cegieł jest ziemia. Dlatego potrzebujemy planów.
Napisano
kudłaty uważaj bo wpadniesz do dyskoteki. ;-)

a tak poważnie to słyszałem że kilka ciekawych fantów wytargano z fosy kiedy ją czyszczono , przypuszczam że jak coś leżało na wzgórzu to sruuu do wody
Napisano
a ja słyszałwm ze ukryto tam złoto wrocławia, tajne archiwa i wiele skarbów... ale to miedzy bajki mozesz włozyć.Ale kudłaty uważaj bo wieczorem tam można w mordę dostać.Ja jestm wrocławianinem i wiem co mówie.Moj kolega sie kiedyś wieczorem tam nadział na fanów ubrań sportowych"...

pzdr

Sanshin
Napisano

kudłaty - prima aprilis był 1 kwietnia także nie nabieraj nas !!
owszem było kopane w knajpie ale w 1999r a teraz jest zdaje się 2004r chyba coś nie tak u ciebie z kalendarzem
byłem tam osobiscie około 3ech tygodni temu chodziłem po wszystkich dostępnych pomieszczeniach i niewidziałem by było coś kopane a w rozmowie z dzierżawcą obiektu odrazu uprzedził że nie zgaza się na jakie kolwiek kopanie lub kłucie
z tąd uważam twój post za żart

pzdr
Napisano
:))
Ale czy ja powiedziałem w jakiej knajpie kopie?? Przecież są ze 4 na górce działąjące plus Glorietta.
Oprócz przebijanie się przez ścianę mam drugie miejsce , które ptwierdził przypadkowy elektryk, który akuratnie zakłądał nam nowy licznik. Tam gdzie mam piec są schodki jakby do piwnicy i dalej jest zakopane chyba. On mówił że w latach 70 schodził na poziom niżej, było też zejscie jeszcze niżej ale tamten był już zalany.
Napisano
Tego to nie wiem, ale zdaje mi sie, że na poziomie fosy. W miarę postępów będę Wam relacjonowaół przebieg . Musimy najpierw ten piec wywalić z Tamanamasem. I później się przekuc. Idealnie bo wszystko jest na zapleczu i nikomu nie będziemy przeszkadzać. Szkoda, że za tą ścianą jest ziemia, myślałem , że jakieś pomieszczenie bo niemcy podobno tak ukrywali przejścia, że sypali piasek między warstwy cegieł, żeby nie było głuchego odgłosu.
Napisano

hm na poziomie fosy to około 4 m niżej
no niewiem przy bramie oławskiej jest metalowa makietka całego obiektu od wzgórza poprzez ceglany itd wszsystko dokładnie zrobione być może na tych 4 m zaczynają się te pozostałości po dawnym bastionie całym
raczej nie spodziewałbym się żadnych rewelacji i że dokujecie się do czego kolwiek
ale ... życzę sczęscia !!!!!!

pzdr
  • 3 weeks later...
  • 6 months later...
Napisano
Witam
Niestety po dwóch metrach cegły znowu była ziemia, cały długi łom się chował do środka i nie daliśmy rade kuć dalej. Trzeba było by powiększyć otór. Teraz już nie mam dostępu do tego obiektu. Wyłom ukryliśmy pod styropianem, zakłądając całą scianę styropianem. Zejście z drugiego końca do piwniczki gdzie były urządzenia do wentylacji obiektu nie kryło żadnego dodatkowego zaejscia na dół a zeby ryć poprostu nie było na to miejsca.
Moja GG: 1003247

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie