marecki. Napisano 1 Maj 2004 Autor Napisano 1 Maj 2004 witam !!zbieram informacje o dawnym bastionie sakwowym { Taschenbastion } w czasie obrony wrocławia do marca kwatera główna komendanta twierdzy proszę o pomoc pozdrawiam marecki
marecki. Napisano 3 Maj 2004 Autor Napisano 3 Maj 2004 a tak to wyglądało w latach 40 tych http://hydral.com.pl/neo/teeold1.php?ref=002708&type=z&thread=0&f=1pzdr
TAMANAMAS Napisano 30 Czerwiec 2004 Napisano 30 Czerwiec 2004 ja też zbieram informacje o Wzgórzu Liebicha i potrzebuję plany oraz dodatkowe info.
Jadzia Napisano 30 Czerwiec 2004 Napisano 30 Czerwiec 2004 Witam,akurat jestem we Wrocławiu przejazdem i wpadla mi w rece książka Encyklopedia Wrocławia" jest tam troche informacji o Wzgórzu Partyzantów", poza tym możnaby spróbować odwiedzić archiwum miejskie - na pewno znalazłoby sie tam kilka ciekawych rzecczy, wiem, że jest tam w miaredokładny plan ostatnich niemieckich pozycji do momentu poddania sie Festung Breslau. Natomiast mam pytanie czy ktoś kopał na Wyspie Opatowickiej, a jesli tak to z jakim rezultatem? Serdecznie pozdrawiam Jadzia
marecki. Napisano 30 Czerwiec 2004 Autor Napisano 30 Czerwiec 2004 o wzgórzu poczytasz w najnowszym numerze Odkrywcy
KudłatyHD Napisano 1 Lipiec 2004 Napisano 1 Lipiec 2004 WitamZaczeliśmy kopać, na wzgórzu PArtyzantów. Po dwóch rzędach cegieł natrafiliśmy na piasek i znowu cegły. Czy to może być jakieś przejście, ?? Dalej kopiemy ale za drugą podwójną warstwą cegieł jest ziemia. Dlatego potrzebujemy planów.
past Napisano 1 Lipiec 2004 Napisano 1 Lipiec 2004 kudłaty uważaj bo wpadniesz do dyskoteki. ;-)a tak poważnie to słyszałem że kilka ciekawych fantów wytargano z fosy kiedy ją czyszczono , przypuszczam że jak coś leżało na wzgórzu to sruuu do wody
sanshin Napisano 1 Lipiec 2004 Napisano 1 Lipiec 2004 a ja słyszałwm ze ukryto tam złoto wrocławia, tajne archiwa i wiele skarbów... ale to miedzy bajki mozesz włozyć.Ale kudłaty uważaj bo wieczorem tam można w mordę dostać.Ja jestm wrocławianinem i wiem co mówie.Moj kolega sie kiedyś wieczorem tam nadział na fanów ubrań sportowych"...pzdrSanshin
marecki. Napisano 1 Lipiec 2004 Autor Napisano 1 Lipiec 2004 kudłaty - prima aprilis był 1 kwietnia także nie nabieraj nas !!owszem było kopane w knajpie ale w 1999r a teraz jest zdaje się 2004r chyba coś nie tak u ciebie z kalendarzem byłem tam osobiscie około 3ech tygodni temu chodziłem po wszystkich dostępnych pomieszczeniach i niewidziałem by było coś kopane a w rozmowie z dzierżawcą obiektu odrazu uprzedził że nie zgaza się na jakie kolwiek kopanie lub kłucie z tąd uważam twój post za żartpzdr
KudłatyHD Napisano 1 Lipiec 2004 Napisano 1 Lipiec 2004 :))Ale czy ja powiedziałem w jakiej knajpie kopie?? Przecież są ze 4 na górce działąjące plus Glorietta.Oprócz przebijanie się przez ścianę mam drugie miejsce , które ptwierdził przypadkowy elektryk, który akuratnie zakłądał nam nowy licznik. Tam gdzie mam piec są schodki jakby do piwnicy i dalej jest zakopane chyba. On mówił że w latach 70 schodził na poziom niżej, było też zejscie jeszcze niżej ale tamten był już zalany.
marecki. Napisano 2 Lipiec 2004 Autor Napisano 2 Lipiec 2004 hmm na jakiej wysokosci mniejwięcej do gruntu miało by sie znajdować te pomieszcenie zalane wodą ??
KudłatyHD Napisano 2 Lipiec 2004 Napisano 2 Lipiec 2004 Tego to nie wiem, ale zdaje mi sie, że na poziomie fosy. W miarę postępów będę Wam relacjonowaół przebieg . Musimy najpierw ten piec wywalić z Tamanamasem. I później się przekuc. Idealnie bo wszystko jest na zapleczu i nikomu nie będziemy przeszkadzać. Szkoda, że za tą ścianą jest ziemia, myślałem , że jakieś pomieszczenie bo niemcy podobno tak ukrywali przejścia, że sypali piasek między warstwy cegieł, żeby nie było głuchego odgłosu.
marecki. Napisano 2 Lipiec 2004 Autor Napisano 2 Lipiec 2004 hm na poziomie fosy to około 4 m niżej no niewiem przy bramie oławskiej jest metalowa makietka całego obiektu od wzgórza poprzez ceglany itd wszsystko dokładnie zrobione być może na tych 4 m zaczynają się te pozostałości po dawnym bastionie całym raczej nie spodziewałbym się żadnych rewelacji i że dokujecie się do czego kolwiek ale ... życzę sczęscia !!!!!!pzdr
marecki. Napisano 19 Lipiec 2004 Autor Napisano 19 Lipiec 2004 cześć KudłatyHD jak tam postępy prac ???podaj jakiś namiar na siebie pzdr
KudłatyHD Napisano 25 Styczeń 2005 Napisano 25 Styczeń 2005 WitamNiestety po dwóch metrach cegły znowu była ziemia, cały długi łom się chował do środka i nie daliśmy rade kuć dalej. Trzeba było by powiększyć otór. Teraz już nie mam dostępu do tego obiektu. Wyłom ukryliśmy pod styropianem, zakłądając całą scianę styropianem. Zejście z drugiego końca do piwniczki gdzie były urządzenia do wentylacji obiektu nie kryło żadnego dodatkowego zaejscia na dół a zeby ryć poprostu nie było na to miejsca.Moja GG: 1003247
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.