Skocz do zawartości

43 PSP

Gość Maciej G niezalog.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Od 1919 przepisowo były chorągwie dla piechoty (100 na 100 cm) i sztandary dla kawalerii (65 na 65 cm).Oczywiście były i wyjątki, zwłaszcza w kawalerii.

Od 1937 roku oba rodzaje znaków nazywano sztandarami. Mogły je też otrzymać inne rodzaje broni niż piechota, kawaleria i saperzy. Nie jestem pewien, ale zapewne większy rozmiar dalej przysługiwał tylko piechocie. Aha... niektóre jednostki otrzymały nowe przepisowe sztandary, ale zatrzymały stare.
Napisano
Od 1919 przepisowo były chorągwie dla piechoty (100 na 100 cm) i sztandary dla kawalerii (65 na 65 cm).Oczywiście były i wyjątki, zwłaszcza w kawalerii.

Od 1937 roku oba rodzaje znaków nazywano sztandarami. Mogły je też otrzymać inne rodzaje broni niż piechota, kawaleria i saperzy. Nie jestem pewien, ale zapewne większy rozmiar dalej przysługiwał tylko piechocie. Aha... niektóre jednostki otrzymały nowe przepisowe sztandary, ale zatrzymały stare.
Napisano
Patrząc na to drugie zdjęcie wydaje mi się, że jest to sztandar jakiegoś pułku o jednocyfrowym numerze.
A wielkościowo to jest właśnie sztandar 65x65
Napisano
Odpowiedz jest pewnie w Opowieściach wrześniowych sztandarów", gdzie albo trzeba szukać zdjęć, albo informacji które sztandary wpadły Niemcom w łapy, a tak dużo ich nie było.
Napisano
Cześć!
W piątek zdobędę odbitkę na kórej wyraźnie widać na zdobytym sztandarze nazwę Kalisza , to zamieszczę na forum . Tak jak powiedziałem na 99% to ten sam sztandar z ebay-a.

SLAW wracając do odznaki to faktycznie jest to 44 PSP , z tym że ten biały romb w tej mojej" był trochę przykurzony" i dla tego nie rzucił się w pamięć.
SLAW a masz może odznake 70 PP ? Oficerską ?
Napisano
Co do sztandaru .
Na fotce 1 widze że w dolnym rogu sztandaru jest gryf pomorski " Ma może ktoś spis wszystkich sztandarów które dostały się w ręce Niemców ?

Co do odznaki 70 pp
Tylko żołnierską.
poz .Slaw
Napisano
Hm, ta fota w ebay przedstawia inny sztandar( na focie nr 1 wyraznie widać że w dole jest wizerunek gryfa pomorskiego"( tak myśle ) .A co do Twojej foty .
Na podstawie odznaki która jest wyszyta wychodzi że to sztandar 25 PAL z Kalisza.
poz Sławek
Napisano
Nieczytelne są te z ebaya. Gryf faktycznie jakby tam był ?
Ale jest też obok identyczny krzyż , który mnie zmylił. Po dokładniejszej analizie sam już nie wiem ?
To w takim razie do jakiego Pułku należał ten z gryfem ?
Pozdrawiam Maciej G.
Napisano
Kiedyś w Odkrywcy" był artykuł o sztandarach pułkowych ,które wpadły w ręce Niemców w czasie Kampanii.

pzdr

bjar_1
Napisano
Przyłączam się do prośby o umieszczenie tego artykułu!!

Z moich informacji wynika również , że stary ( pierwszy ) sztandar 29 PSK zabrany przy wymarszu ( z sali pamięci w/w jednostki) też przepadł w czasie zawieruchy wrześniowej.
Pozdrawiam Maciej G
Napisano
Niestety nie mam skanera i nie zeskanuję tego artykułu ,ale mogę poszukać w Odkrywcy" i napisać tutaj jakie sztandary wpadły w ręce Niemców...
Więc szukam! :)
Napisano
Narazie znalazłem informacje o sztandarze 54 pp Strzelców Kresowych z Tarnopola - miejsce jego ukrycia zdradził Volksdeutsch (okolice Iłży). Na przełomie 1939/40 r. Niemcy znaleźli sztandar 66 pp z Chełmna/Grudziądza. Oprócz tego mieli sztandar 2 pułku szwoleżerów.
Szukam dalej.
Napisano
Cholera! Cały stos Odkrywcy" z kilku lat przewertowałem i tego artykułu nie znalazłem. Albo go przoczyłem (raczej nimożliwe) ,albo ten numer komuś pożyczyłem. Może ktoś inny znajdzie ,albo redakcja pomoże.

pzdr

bjar_1
Napisano

To mamy na odznace 66pp i na sztandarze ten sam motyw - gryfa !
Wszystko wskazuje więc na to że sztandar należał do 66 pułku ?!

Napisano
Dodam ,że miejsce ukrycia sztandaru 66 pp Niemcy wyciągnęli torturami od polskiego żołnierza ,który brał udział w jego ukryciu.
Napisano

Hm, pisząć że moze to 65 p.p miałem skojarzenie z odznaką jaka jest umieszczona na sztandarze. Jest ona w kształcie krzyża z okragłą nakładką ( i myśle że może w środku być orzeł) a ponieważ jedną z symbolik jest gryf pomorski" wyszło mi ze najbardziej pasuje właśnie ten pułk .Ale to oczywiście tylko hipoteza .
Zaraz wrzuce fote odznaki 65 p.p
poz Slaw

Napisano
Uzupełniając moją wcześniejsza wypowiedź na temat starego sztandaru 29 PSK to dotarłem teraz do informacji , że ten jednak nie zaginął . W czasie kampani wrzesniowej wyjechał z dokumentami sztabowymi transportem do Kielc ,gdzie został ukryty , po wojnie tarfił w prywatne ręce kolekcjonera i obecnie znajduje się ponoć w Kaliszu.
Nowy sztandar 29 PSK z kolei został porozrywany w czasie nalotów niemieckich nad Bzurą , częściowo spalony ,jedyny zachowany fragment znajduje się w jednej z kaliskich szkół w sali pamiątkowej.
Pozdrawiam .

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie