SLAW 100 Napisano 4 Maj 2004 Napisano 4 Maj 2004 Hm, może się myle ale po roku 1937(wymianie sztandarow)wszystki były chyba jednakowych rozmiarow.
Maciej G Napisano 4 Maj 2004 Napisano 4 Maj 2004 Nie twierdzę że ten jest mniejszy od innych , ale ten osobiście wydaje się mały . Może po 37 wszystkie takie były!
Chudzin Napisano 4 Maj 2004 Napisano 4 Maj 2004 Od 1919 przepisowo były chorągwie dla piechoty (100 na 100 cm) i sztandary dla kawalerii (65 na 65 cm).Oczywiście były i wyjątki, zwłaszcza w kawalerii.Od 1937 roku oba rodzaje znaków nazywano sztandarami. Mogły je też otrzymać inne rodzaje broni niż piechota, kawaleria i saperzy. Nie jestem pewien, ale zapewne większy rozmiar dalej przysługiwał tylko piechocie. Aha... niektóre jednostki otrzymały nowe przepisowe sztandary, ale zatrzymały stare.
Chudzin Napisano 4 Maj 2004 Napisano 4 Maj 2004 Od 1919 przepisowo były chorągwie dla piechoty (100 na 100 cm) i sztandary dla kawalerii (65 na 65 cm).Oczywiście były i wyjątki, zwłaszcza w kawalerii.Od 1937 roku oba rodzaje znaków nazywano sztandarami. Mogły je też otrzymać inne rodzaje broni niż piechota, kawaleria i saperzy. Nie jestem pewien, ale zapewne większy rozmiar dalej przysługiwał tylko piechocie. Aha... niektóre jednostki otrzymały nowe przepisowe sztandary, ale zatrzymały stare.
pieczarka Napisano 5 Maj 2004 Napisano 5 Maj 2004 Patrząc na to drugie zdjęcie wydaje mi się, że jest to sztandar jakiegoś pułku o jednocyfrowym numerze.A wielkościowo to jest właśnie sztandar 65x65
Chudzin Napisano 5 Maj 2004 Napisano 5 Maj 2004 Odpowiedz jest pewnie w Opowieściach wrześniowych sztandarów", gdzie albo trzeba szukać zdjęć, albo informacji które sztandary wpadły Niemcom w łapy, a tak dużo ich nie było.
Maciej G Napisano 5 Maj 2004 Napisano 5 Maj 2004 Cześć!W piątek zdobędę odbitkę na kórej wyraźnie widać na zdobytym sztandarze nazwę Kalisza , to zamieszczę na forum . Tak jak powiedziałem na 99% to ten sam sztandar z ebay-a.SLAW wracając do odznaki to faktycznie jest to 44 PSP , z tym że ten biały romb w tej mojej" był trochę przykurzony" i dla tego nie rzucił się w pamięć.SLAW a masz może odznake 70 PP ? Oficerską ?
SLAW 100 Napisano 6 Maj 2004 Napisano 6 Maj 2004 Co do sztandaru .Na fotce 1 widze że w dolnym rogu sztandaru jest gryf pomorski " Ma może ktoś spis wszystkich sztandarów które dostały się w ręce Niemców ? Co do odznaki 70 ppTylko żołnierską. poz .Slaw
SLAW 100 Napisano 13 Maj 2004 Napisano 13 Maj 2004 Hm, ta fota w ebay przedstawia inny sztandar( na focie nr 1 wyraznie widać że w dole jest wizerunek gryfa pomorskiego"( tak myśle ) .A co do Twojej foty . Na podstawie odznaki która jest wyszyta wychodzi że to sztandar 25 PAL z Kalisza.poz Sławek
Maciej G Napisano 13 Maj 2004 Napisano 13 Maj 2004 Nieczytelne są te z ebaya. Gryf faktycznie jakby tam był ?Ale jest też obok identyczny krzyż , który mnie zmylił. Po dokładniejszej analizie sam już nie wiem ?To w takim razie do jakiego Pułku należał ten z gryfem ?Pozdrawiam Maciej G.
bjar_1 Napisano 13 Maj 2004 Napisano 13 Maj 2004 Kiedyś w Odkrywcy" był artykuł o sztandarach pułkowych ,które wpadły w ręce Niemców w czasie Kampanii.pzdrbjar_1
SLAW 100 Napisano 13 Maj 2004 Napisano 13 Maj 2004 Ha , ja tego artykułu nie mam .Może ktoś go ma i coś napisze na ten temat.
Maciej G Napisano 13 Maj 2004 Napisano 13 Maj 2004 Przyłączam się do prośby o umieszczenie tego artykułu!! Z moich informacji wynika również , że stary ( pierwszy ) sztandar 29 PSK zabrany przy wymarszu ( z sali pamięci w/w jednostki) też przepadł w czasie zawieruchy wrześniowej.Pozdrawiam Maciej G
bjar_1 Napisano 13 Maj 2004 Napisano 13 Maj 2004 Niestety nie mam skanera i nie zeskanuję tego artykułu ,ale mogę poszukać w Odkrywcy" i napisać tutaj jakie sztandary wpadły w ręce Niemców...Więc szukam! :)
bjar_1 Napisano 13 Maj 2004 Napisano 13 Maj 2004 Narazie znalazłem informacje o sztandarze 54 pp Strzelców Kresowych z Tarnopola - miejsce jego ukrycia zdradził Volksdeutsch (okolice Iłży). Na przełomie 1939/40 r. Niemcy znaleźli sztandar 66 pp z Chełmna/Grudziądza. Oprócz tego mieli sztandar 2 pułku szwoleżerów.Szukam dalej.
bjar_1 Napisano 13 Maj 2004 Napisano 13 Maj 2004 Cholera! Cały stos Odkrywcy" z kilku lat przewertowałem i tego artykułu nie znalazłem. Albo go przoczyłem (raczej nimożliwe) ,albo ten numer komuś pożyczyłem. Może ktoś inny znajdzie ,albo redakcja pomoże.pzdrbjar_1
Maciej G Napisano 13 Maj 2004 Napisano 13 Maj 2004 To mamy na odznace 66pp i na sztandarze ten sam motyw - gryfa ! Wszystko wskazuje więc na to że sztandar należał do 66 pułku ?!
bjar_1 Napisano 13 Maj 2004 Napisano 13 Maj 2004 Dodam ,że miejsce ukrycia sztandaru 66 pp Niemcy wyciągnęli torturami od polskiego żołnierza ,który brał udział w jego ukryciu.
SLAW 100 Napisano 14 Maj 2004 Napisano 14 Maj 2004 Hm, pisząć że moze to 65 p.p miałem skojarzenie z odznaką jaka jest umieszczona na sztandarze. Jest ona w kształcie krzyża z okragłą nakładką ( i myśle że może w środku być orzeł) a ponieważ jedną z symbolik jest gryf pomorski" wyszło mi ze najbardziej pasuje właśnie ten pułk .Ale to oczywiście tylko hipoteza . Zaraz wrzuce fote odznaki 65 p.p poz Slaw
Maciej G Napisano 17 Maj 2004 Napisano 17 Maj 2004 Uzupełniając moją wcześniejsza wypowiedź na temat starego sztandaru 29 PSK to dotarłem teraz do informacji , że ten jednak nie zaginął . W czasie kampani wrzesniowej wyjechał z dokumentami sztabowymi transportem do Kielc ,gdzie został ukryty , po wojnie tarfił w prywatne ręce kolekcjonera i obecnie znajduje się ponoć w Kaliszu.Nowy sztandar 29 PSK z kolei został porozrywany w czasie nalotów niemieckich nad Bzurą , częściowo spalony ,jedyny zachowany fragment znajduje się w jednej z kaliskich szkół w sali pamiątkowej.Pozdrawiam .
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.