turtur Napisano 27 Kwiecień 2004 Autor Share Napisano 27 Kwiecień 2004 Witam... Jestem nowy wiec ciesze sie z kazdego znaleziska... Nie pochodzi ono z ziemi... Niedawno wymieniano u mnie okna w moim mieszjaniu (kolejowa kamienica z 1934 roku stojaca na Starej Pardze) i Panowie wymieniajacy okna zauwazyli dziwne podkladki pod framugami okien... byly to bilety kolejowe o ile dobrze pamietam z 1943 roku. Napisy jak na owe czasy przystalo w jezyku niemieckim i polskim oraz jedna plastikowa niemiecka karta do gry (9 karo)... To jest moj pierwszy SKARB. Cieszylem sie jak dziecko gdy dostalem to w sowje rece... Postram sie jutro wstawic skany... Tak wiec moge powiedziec, ze zaczynam !!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MAZUR Napisano 27 Kwiecień 2004 Share Napisano 27 Kwiecień 2004 Fajnie :D cieszymy się razem z tobą :P . Swoją drogą to nie ty znalazłeś ale robotnicy :). A teraz na poważnie pamiętam jak ja się cieszyłem przy moim pierwszym znalezisku... ach to były czasy :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
turtur Napisano 27 Kwiecień 2004 Autor Share Napisano 27 Kwiecień 2004 Masz racje - robotnicy, ale ciesze sie tak samo, jak ja bym to znalazl :)... W takich wypadkach, czujesz, ze to wszystko ma nareszcie sens !! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pomsee Napisano 27 Kwiecień 2004 Share Napisano 27 Kwiecień 2004 Nie wazne jest kto znalazl tylko kto docenil wartosc znaleziska! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kuligow Napisano 27 Kwiecień 2004 Share Napisano 27 Kwiecień 2004 też o oknach.. ale z bloku :)gadka szmatrka z panem monterem.. starsza przyniosła ekipie kanapki - co by okna prosto stały...Starszy oknowy spojżał na moją gablotke.. i mówi - a ja mam coś takiego w domu...ja oczyw słup - ale zimna krew" heheh... jak wygląda ??? chciałby Się Pan pozbyć ?? myslałem że czarna za rany.... kiedy wrócił za 2 h przyniósł mi odznakę za rany.. ale złotą... - ładna - choć znaleziona w rzece według jego relacji.. - mało zostało złocenia.. ale żadnych wżer... 50 zł.. i po sprawie.. :)Ps gratyluje okiennego znaleziska - małe rzeczy potrafią bardzo cieszyć - i opowiedzieć super historie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fafik Napisano 27 Kwiecień 2004 Share Napisano 27 Kwiecień 2004 faisko i krewsko moje gratulacje jak z każdym fajnym przedmiotem, kiedyś ojcu za zakładke do książki służył stary bilet tramwajowy z wolnego miasta gdańska, myślałem że sie wściekne takie to bywają odkrycia odkryciapozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mp Napisano 27 Kwiecień 2004 Share Napisano 27 Kwiecień 2004 no to panowie zbierajmy bilety po autobusach itd za 50 lat beda mialy moze jakas wartosc :D a tak na serio to gratulacjie i fajnych nastepnych znalezisk ...pzdrmp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
turtur Napisano 27 Kwiecień 2004 Autor Share Napisano 27 Kwiecień 2004 Dzieki za wszystkie cieple slowa dot. mojego SKARBU. Naprawde zrobilo mi sie bardzo milo... A co poszukiwan w ziemi - na razie nic, choc juz probowalem...ale jak to mowia, kto szuka ten znajduje... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jack61 Napisano 27 Kwiecień 2004 Share Napisano 27 Kwiecień 2004 W strych kamienicach bardzo czesto podczas wymiany okien czy drzwi mazna znalezć monety.Najprwdopodobniej robotnicy podczas budowy wkłdali monety pod progi ,futryny itp w celu identyfikowania roku prowadzenia prac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.