Skocz do zawartości
  • 0

trzy gwizdki cynkowe

Pytanie

6 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Napisano

na pewno z cynku ?? Podobne takie gwizdki były także w okresie międzywojennym odlewane z cyny z form Schneidera nr katalogowy 202 . Tu masz link do strony katalogów form żołnierzyków odlewanych z form https://www.zinnfiguren-klio.de/angebote-klio/downloads/    pobierz sobie Schneider gesamtkatalog.pdf i otwórz a tam pod nr 202 zobaczysz podobny gwizdek . takie formy  na gwizdki , żołnierzyki, zwierzątka , błystki dla wędkarzy , obciążniki  etc. produkowały znane  firmy takie jak HD oraz Schneider a także pomniejsze . 

• 0
Napisano

Oczywiście formy były z  stali lub aluminium a gwizdek sam sobie odlewałeś z cyny lub z lasek do lutowania cyny z ołowiem  lub jak ktoś miał odpowiedni piecyk do topienia to z cynku z cyną . Jeśli forma była stalowa to można nawet było odlać z aluminium. Ja posiadam formy do żołnierzyków tak aluminiowe tych firm jak i stalowe . 

• Tak trzymać 1
  • 0
Napisano

dziękuję bardzo za szybką i treściwą odpowiedź  

nie pasowały mi do gwizdków austriackich ani carskich dwa ostatnie to łąkowe znajdki pierwszy z lasu 

właśnie rozmiar mi do niczego nie pasował 

• 0
Napisano

W tamtych czasach handlarze domokrążni lub na targowiskach lub jarmarkach kupowali w Niemczech takie formy i odlewali masowo różne przedmioty i u nas w kraju i sprzedawali gdzie bądź . W Polsce w okresie międzywojennym nikt takich form nie produkował tylko były w sprzedaży na terytorium Niemiec  i Anglii - tam istniało spore grono hobbystów modelarzy . Efekt taki że na np śląsku lub ziemiach wycyckanych można na polach znaleźć różne ołowiane żołnierzyki i inne duperele . Jak chodziłem po polskich polach to praktycznie bardzo sporadycznie znajdę ołowiany lub cynowy odlew z form 

• 0
Napisano

całkiem możliwe że  jakiś galicyjski pastuszek zgubił  jak krowy wypasał .

czyli to nie do końca takie popularne znalezisko jak na podkarpacie.

jeszcze raz dziękuję za pomoc .