abcd Napisano 25 Sierpień Napisano 25 Sierpień (edytowane) Z braku możliwości wykonanie czytelnego foto odrysowałem, od prawej w okręgu orzeł Romanowów następnie 56 - próba co oznacza sygnatura J ,gwiazda i półksiężyc i czy po takim puncowaniu można dokładniej datować wyrób niż to że pochodzi przed 1908 r. Edytowane 25 Sierpień przez abcd
0 adamus73 Napisano 26 Sierpień Napisano 26 Sierpień Jedynie ustalenie złotnika może zawęzić datowanie, niestety wszystkie archiwa warszawskiej probierni zostały zniszczone w czasie wojny.
0 Lebensgefahr Napisano 26 Sierpień Napisano 26 Sierpień Proszę spróbować zrobić zdjęcie. Każdy smartfon powinien dać sobie z tym radę. Można też użyć szkła powiększającego. Można zrobić odcisk i odwrócić zdjęcie w lustrzanym odbiciu. Bo może się okazać, że litery zostały błędnie zinterpretowane — w cyrylicy i alfabecie łacińskim nie ma odwróconej litery C, a w alfabecie hebrajskim nie ma J. Przepraszam za tę odrobinę toksyczności.
0 abcd Napisano 27 Sierpień Autor Napisano 27 Sierpień Interesująca mnie punca przedstawia na 100 proc. łacińską literę J , 6 ramienną gwiazdę i półksiężyc zwrócony w lewo.
0 Lebensgefahr Napisano 27 Sierpień Napisano 27 Sierpień 4 hours ago, abcd said: Interesująca mnie punca przedstawia na 100 proc. łacińską literę J , 6 ramienną gwiazdę i półksiężyc zwrócony w lewo. Chętnie Panu wierzę.
Pytanie
abcd
Z braku możliwości wykonanie czytelnego foto odrysowałem, od prawej w okręgu orzeł Romanowów następnie 56 - próba co oznacza sygnatura J ,gwiazda i półksiężyc i czy po takim puncowaniu można dokładniej datować wyrób niż to że pochodzi przed 1908 r.
Edytowane przez abcd5 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi