Forteca Napisano 24 Kwiecień 2004 Autor Napisano 24 Kwiecień 2004 Z niejakim zdziwieniem przeczytałem zapowiedziach o jakoby ieznanej" pozycji wraku tego lotniskowca i planowanych poszukiwaniach. Pytanie - po co, skoro pozycja wraku jest znana ? Czyżby chodziło o medialne odnalezienie" (jak ostatnio odnalezienie dawno odnalezionego samolotu A. S-E) i wyciągniecie kasy rządowej/sponsorów/unijnej* ????Polecam lekturę Okrętów Wojennych" nr 54 (4/2002)(*) - potrzebnego nie skreślać !
K.Abt. Napisano 24 Kwiecień 2004 Napisano 24 Kwiecień 2004 Pewnie tak... A czy mógłbyś (w telegraficznym skrócie :) przybliżyć co ustalono w dziedzinie ustalania" pozycji tego wraku? Bo ja, np., zatrzymałem się na etapie, że go gdzieś odholowali ruscy, a potem potraktowali jak tarczę strzelniczą. (a do OW" nie mam dostępu..)Przypominam także o - wzmożonym ostatnio - odkrywaniu wraku Goi.
Forteca Napisano 24 Kwiecień 2004 Autor Napisano 24 Kwiecień 2004 W telegraficznym skrócie :D to najpier detonowano bomby umieszczone w kominie i nad pokładem, potem przeprowadzono raczej nieudane ataki lotnicze (trafiło 6 z 88 zrzuconych bomb)przystąpiono do testów z datonacjami bomb lotniczych umieszczonych na pokładzie i w hangarach, próby ze strzelaniami artyleryjskimi odwołano, bo wrak zaczął dryfować na mielizne, okręt wykończyły kutry torpedowe i niszczyciele (trafiły dwie torpedy).
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.