Jump to content

Recommended Posts

Posted (edited)

JOHBRG - tak Anglicy zapisywali w skrócie nazwę południowoafrykańskiej metropolii. Czyli JOHANNESBURG. Kiedyś dostałem plik starych fotografii a wśród nich oryginalną fotografię -ok. 14x21 cm przedstawiającą plac w dużym mieście. Jedyną wskazówką było 6 liter w górnym prawym rogu > JOHBRG  <. fot.1.

Najbliższym terminem spełniającym dwa warunki-miasto i kolejność liter był "JOHANNESBURG". 

Ale w sieci żadnych konkretów. Aż do momentu, gdy wpisałem nazwisko z szyldu nad sklepem - "LIPINSKI BROS". fot.2.

Okazało się, że był to sklep detaliczny w budynku należącym do 3 Corporation Buildings na ulicy RISSIK przy MARKET PLACE. fot.3.

W Johannesburgu. (Johann Rissik był jednym z dwóch geodetów, którzy w 1886 roku wytyczyli teren na powstanie nowego miasta w pobliżu wcześniej odkrytych i eksploatowanych złóż złota).

Oczywiście centralnym punktem miasta był plac targowy - Market Place. fot. 8 i 4A.

Trafiłem na kilka pocztówek z widokiem na Market Place ale jedna całkowicie mnie zaskoczyła. Okazało się, że fotografia którą posiadam jest pierwowzorem pocztówki z RPA. fot .4.

Fotografem i wydawcą był SALLO EPSTEIN, z zamiłowania filatelista, który w 1893 roku założył firmę sprzedającą towary luksusowe i znaczki pocztowe. Tuż po drugiej wojnie burskiej założył w Durbanie firmę Sallo Epstein & Co., która bardzo szybko stała się wydawcą i sprzedawcą największej ilości czarnobiałych i ręcznie kolorowanych pocztówek z RPA.

Na stronach dotyczących RPA i Johannesburga są setki informacji dotyczących ważnych i mniej ważnych zdarzeń (zwłaszcza z XIX wieku. Nawet taka, że w 1897 roku otwarto w Johannesburgu pierwszy urząd pocztowy ale i taka, że 13 stycznia w tym samym roku odbył się pierwszy (i jedyny) pokaz samochodu BENZ Voiturette. fot. 10.

Miejsce z mojej fotografii już nie istnieje. 29 listopada 1910 roku na Market Place wmurowano kamień węgielny pod budowę nowego ratusza, który otwarty został 7 kwietnia 1915 roku

Tak więc fotografia wykonana została przed rokiem 1910.

**********************************************************************************

Bracia Lipińscy najprawdopodobniej pochodzili z Białegostoku (ale nie udało się tego potwierdzić).

***********************************************************************************

C.

JOHBRG 1.jpg

JOHBRG 2.jpg

JOHBRG 3.jpg

JOHBRG  8.jpg

JOHBRG 4A.jpg

JOHBRG 4.jpg

JOHBRG 10.JPG

Edited by Catadero
  • Catadero changed the title to JOHBRG