Skocz do zawartości

zapalniki

Gość wojtek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
witam wszystkich
mam pytanie?
Wczoraj wykopałem 10 zapalników od pocisków w tym 2 tak jakby spalone.
nie znam sie zbyt dobrze na militariach , ale czy takie zapalniki sa zagrożeniem dla człowieka , czy moga wyrządzić krzywde ????prosze o odp.
dzieki
POZDRAWIAM
Napisano
tzn tych zapalników nie ja wykopałem ..ale słyszałem o takim przypadku :-))))))
Napisano
To prawda była mowa , nie gadamy o nie wypałach.
A w konkretnej sprawie pisz na priva do Grzesia Franczyka - Landminera z Odkrywcy.
Na pewno odpowie
Napisano
dobrze ze mi o tym piszcie ...ale ja chyba wyraźnie napisałem czy takie zapalniki sa niebezpieczne dla człowieka???????
Napisano
Jak Ci palce upierdoli (przepraszam wszystkich za bluzgi)to się przekonasz:)
Napisano
Sory Cię bardzo za trochę hamstwa, ale taki text mi przyszedł do głowy:)
Napisano
wiem !!!!!nie ma problemu !!!!lubie takie odp :-)))
czy samoistnie mogą one wybuchnąć?czy trzeba użyć swojej siły??np.stukać o coś ???prosze o odp
pozdrawiam
Napisano
Mam nadzieję że nie potrzebujesz takiej informacji do konstruowania jakiejś niebezpiecznej zabawki ?. Osobiście proponuje zakopać to gie.." jeszcze głebiej :)
Pomyśl sam o zasadach dzialania zapalników a przekonasz się czy trzeba używać jakiejś siły żeby zainicjować wybuch. Nie trzeba zbyt wiele wyobraźni i wiedzy aby sobie na to pytanie odpowiedzieć - ale jak potrzebjesz pomocy zgłoś się CSUiE w Olsztynie - nie ma teraz naboru do SCH - ale ...
fachowców tam co niemiara.
Osobiście miałem doświadczenia z czymś takim z racji wykonywanego zawodu (specjalność może i nie saperska - ale przechodziłem i takie szkolenie)
Napisano
Dziwne pytanie zadałeś, nie jestem saperem ani innym specjalistą w dziedzinie wybuchów. Ale z tego co wiem to każdy zapalinik nie będacy lontem działą poprzez wybuch, a wybuch w to raczej to czego ludzkie ciało nie lubi. Ja bym to zakopał gdzieś głęboko na odludziu, bo wystarczy że ci to gdzieś z półki spadnie, ktoś na to coś położy, zainteresuje się tym twoje dziecko/brat/siostra czy nawet ktoś kto cie odwiedzi a nie jest wtajemniczony że to cos może mu ręke skrócić, lub choćby piesek ci to przyniesie od aportowania. I ..... pizdut a potem krzyk krew jakieś skrawki ciała walające się niedaleko, karetka na sygnale, płacz bliskich, pot lekarza a potem jego bezradność, policja i jej upierdliwosć, oskarżenie o posiadanie materjałów wybuchowych, do końca życia inwalidztwo i myśl Jezu, czemu ja byłęm taki pojebany?", nie wspomne o tym co będziesz czuł jak ktoś trzeci sobie tym krzywde zrobi. Aaaa no i żadnego ubezpieczenia nie dostaniesz.
Tak więc zakop glęboko, a wcześniej na pamiątke zrób sobie fotki tych zapalników.
Napisano
mysle ze temat skonczony dzieki za odpowiedzi i panike :-))))))
Pozdrawiam
Napisano
Wojtku, my nie robiliśmy paniki bo to nie nas by uszkodziły te zapalniki, my ostrzegaliśmy tak abyś ty czy kto koliwk inny z podobnymi zapytaniami wiedział że ryzykuje bardzo duzo.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie