Skocz do zawartości
  • 0

Element żyroskopu V2

Pytanie

Napisano

Posiadam element, który zidentyfikowałem jako układ pionowania i pozycjonowania żyroskopu. Na stronie pod poniższym linkiem znajduje się niemal identyczny elementy, jako fragment większej całości. Zgodnie z informacją, jest to żyroskop rakiety V2. Jedyna różnica dotyczy oznaczeń. Na elemencie z aukcji, na środku widnieje coś na kształt "65x". Na moim znajduje się nazwa Anschutz oraz logo tej firmy.

https://www.rrauction.com/auctions/lot-detail/346455006500001-otto-bergs-v-2-rocket-gyroscope/

Czy ma Ktoś może jakieś dodatkowe informacje na temat tego elementu oraz żyroskopów. Czy faktycznie były one stosowane w rakietach V2? W innych źródłach znalazłem jedynie inne typy żyroskopów produkcji Siemens. Natomiast firma Anschutz faktycznie pracowała nad żyroskopami do rakiet V2, co potwierdzono mi również w Niemieckim Muzeum Techniki w Berlinie.

Załączam zdjęcia posiadanego elementu.

Dziękuję za wszelką pomoc.

IMG_20260418_232404_403.jpg

IMG_20260418_232414_438.jpg

IMG_20260418_232426_960.jpg

IMG_20260418_232641_266.jpg

1 odpowiedź na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Napisano

Ustaliłem, że jest to element żyroskopu pilnowania Vertikant produkcji Anschutz, stosowany w rakietach V2. Niestety nie do końca znam jego konkretne przeznaczenie. Może ktoś jest w stanie pomóc?