Skocz do zawartości
  • 0

Niemiecka odznaka ?

Pytanie

Napisano

Trafiła mi się rzecz która jest albo częścią czegoś większego, albo odznaką kappenabzeichen i to wydaje mi się bardziej prawdopodobne, niestety stan utrudnia odczytanie napisów na niej - może jednak ktoś widział podobną ? Za podpowiedzi i sugestie będę niezmiernie zobowiązany.

20260510_193012.jpg

20260510_193053.jpg

WhatsApp Image 2026-05-11 at 16.22.46.jpeg

6 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Napisano
9 minut temu, BF.Cieszyniok napisał:

To bedzie jakies sportowe wydarzenie z miejscowosci Friedeberg albo podobny ...ideberg

Friedeberg to przedwojenny Mirsk - Twoja podpowiedź zatem jest trafna, bo przedmiot znalazłem w Kamieniu - około dwóch kilometrów od Mirska - dziękuję .

• 0
Napisano

Wydaje mi sie, ze jest tam poczatek Tu..., moze pochodzic od Turnfest 

a w powyzszej linijce cos o Gau , czyli  jakies srednie spotkanie calej okolicy na jakies mistrzostwa.

Musisz poszukac i porownac jakie byly.

• 0
Napisano
15 minut temu, BF.Cieszyniok napisał:

fajne regionalne znalezisko

Bardzo dziękuję za zaangażowanie - podzielę się teraz ustaleniami - przeniosłem resztki napisu na kalkę techniczną i go zrekonstruowałem odciskając litery gumką  - 

1. GAULAUF (Bieg Okręgowy/Regionalny)
  2. D. N. S. R. L. (skrót od Deutscher Reichsbund für Leibesübungen)
  3. FRIEDEBERG (Mirsk)
Skrót D.N.S.R.L. (widoczny w środkowej linii, nad słowem Friedeberg) to nazwa oficjalnego organu nadzorującego cały sport w Niemczech po 1938 roku. To pozwala nam bardzo precyzyjnie datować ten przedmiot na lata 1938–1944.
To odznaka uczestnictwa (Teilnehmerabzeichen) w masowym biegu przełajowym lub sztafetowym.

W regionie Gau Niederschlesien (Dolny Śląsk) biegi typu Gaulauf odbywały się cyklicznie, m.in. w latach 1934, 1938 i 1939. Były to często biegi sztafetowe, w których tysiące biegaczy (często z Hitlerjugend lub lokalnych klubów sportowych) przenosiło meldunek przez cały region - każdy uczestnik dostawał odznakę. Pozostaje jeszcze jedno słowo którego się tylko domyślam a brzmi ono prawdopodobnie am Queis - nad Kwisą- to rzeka płynąca przez Mirsk. W ramach Rzeszy istniały dwa miasta o tej samej nazwie - więc zakładam, że to logiczny wniosek, może też funkcjonować tu nazwa Isergebirge - ale to słowo wydaje się zbyt długie.

• Friedeberg am Queis (Mirsk) – pamiątki dolnośląskie, często związane z regionem jeleniogórskim.
  • Friedeberg Neumark (Strzelce Krajeńskie) – pamiątki lubuskie/brandenburskie.