Skocz do zawartości
  • 0

Mój pradziadek w czasie wojny || Prośba o identyfikację mundur

Pytanie

Napisano (edytowane)

Cześć wszystkim,
W ciągu ostatniego roku poczułem ogromną potrzebę zgłębienia wiedzy o mojej rodzinie, ponieważ wiele z nich było ukrywanych przez innych.
Franciszek Zajączkowski
Urodzony 25 marca 1921 roku w Łużek Dolnym , powiat Drohobycz
Prawdopodobnie uczęszczał do szkoły ułańskiej, ale nie jestem pewien, czy miało to miejsce tuż przed wybuchem wojny, czy w trakcie okupacji. Najbliższe miasta to Sambor i Drohobycz, gdzie, jak przypuszczam, brał udział w kampanii wrześniowej. Wiem również, że kiedyś był kapralem i że jako podoficer miał szablę, którą po jego śmierci jego najstarszy syn wziął i przeciął na pół. Wiele tajemnic wynika również z faktu, że służył w Armii Krajowej, o której niewiele wiem, poza tym, że był dwukrotnie więziony i za każdym razem udało mu się uciec. Wieś Dublany to również bardzo godne uwagi miejsce, ponieważ jego ojciec kupił tam ziemię, a Franciszek ożenił się tam w 1943 roku. Po wojnie przesiedlił się do wsi pod Wrocławiem. Czy ktoś mógłby mi coś powiedzieć o tych zdjęciach? Trudno zidentyfikować mundur, może to kwestia kąta nachylenia rogatywki, ale nie wygląda na wz.37.

Dziękuję za wszelką pomoc

2ea4018a-d2cb-4e93-9006-dbde8c57031b.JPEG

de2d9225-c229-4c62-8b8a-b62e593ca07f.jpg

363b91bd-8aa9-407a-9ba0-79f86cc3188a.jpg

c6b78f6d-814e-4a6a-bf9d-435752923c16.jpg

d5b46e12-b3c1-42a3-909d-440de21e9648.jpg

Edytowane przez bartoski
Dodalem to topic

1 odpowiedź na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Napisano

Na pierwszym zdjęciu widoczny jest szeregowy Wojska Polskiego z jednostki szczebla pułku o numerze porządkowym 3. Zdjęcie wykonane między 1936 a 1939. Czapka rogatywka garnizonowa wz.35, kurtka mundurowa, sukienna wz.36. 

Czarno-białe zdjęcie nie oddaje barw broni, ale w rachubę wchodzi tutaj np. 3. Pułk Piechoty Legionów. Drohobycz i Sambor znajdują się dość blisko Jarosławia, w którym stacjonował 3.P.P.