b.mar Napisano %s o %s Napisano %s o %s Takie piękne zdjęcie mam w rodzinnym albumie, na nim pradziadek (drugi od lewej w pierwszym rzędzie) urodzony w 1886. Jaki to oddział? Kim są panowie w środku? Gdzie mogło być zrobione zdjęcie?
0 Sedco Express Napisano %s o %s Napisano %s o %s Wg mnie : trzej w środku - oficerowie Armii Polskiej (Błękitna Dywizja gen. Hallera) pozostali - I Korpus Polski w Rosji lata 1917-18).
0 combo Napisano %s o %s Napisano %s o %s jak dla mnie żołnierze zgrupowani wokół trzech oficerów Armii Hallera noszą umundurowanie kanadyjskie. Patrząc na ich czapki jednak nie widać, że mają na nich insygnia kanadyjskie - słaba rozdzielczość ale to co widać przypomina raczej orła ochotników z Kanady i USA, takiego: Sumując - stawiam tezę, że widzimy ochotników polskich w obozie Camp Tadeusz Kościuszko w Niagara (Kanada) - 1918 rok strzelam. Napis łamaną polszczyzną (ewidentnie nie z rosyjskimi naleciałościami) + zapis "3 batt.") raczej też wskazuje na nierosyjskie a anglosaskie pochodzenie. 1
0 b.mar Napisano %s o %s Autor Napisano %s o %s Dziękuję, pradziadek był zarówno na wschodzie jak i w Ameryce - daje mi to motywację do dalszych poszukiwań. Mam jeszcze 2 jego zdjęcia, gdy był młodszy i jeszcze młodszy i myślę że one mogą być z czasów rosyjskich a grupowe właśnie z Kanady.
Pytanie
b.mar
Takie piękne zdjęcie mam w rodzinnym albumie, na nim pradziadek (drugi od lewej w pierwszym rzędzie) urodzony w 1886. Jaki to oddział? Kim są panowie w środku? Gdzie mogło być zrobione zdjęcie?
3 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi