xmalinaxpolo Napisano 8 Marzec Napisano 8 Marzec Znalazłem łuskę o wymiarach ok. 7x50mm. Kryza zwykła lub częściowo wystająca. Nie mogę odczytać żadnych numerów. Szyjka wydaje się długa w stosunku do reszty łuski - nie znalazłem niczego podobnego. Znalezione pow. puławski, woj. lubelskie.
1 Tomasz70 Napisano %s o %s Napisano %s o %s W linku podobne znaleziska https://myvimu.com/exhibit/54677134-metalowe-luski-kalasznikow-slepa-amunicja
0 Tomasz70 Napisano 9 Marzec Napisano 9 Marzec A to nie będzie przypadkiem łuska po "ślepaku" od Kałacha? LWP dawniej lubiło ćwiczyć w różnych miejscach, więc takie się znajdowało. Nawet w "niepoligonowych" lasach...
0 Tomasz70 Napisano %s o %s Napisano %s o %s Wystrzelona łuska po ślepaku 7,62x39 mm jest dłuższa niż łuska po ostrej amunicji. Po strzale prostuje się jej końcówka, tworząc taki ząbkowany kołnierz, przedłużając "szyjkę". To by pasowało do opisu twojego znaleziska. Najłatwiej byłoby oczyścić trochę korozji przy końcu szyjki, żeby upewnić się że są, albo nie ma charakterystycznych nacięć.
Pytanie
xmalinaxpolo
Znalazłem łuskę o wymiarach ok. 7x50mm. Kryza zwykła lub częściowo wystająca. Nie mogę odczytać żadnych numerów. Szyjka wydaje się długa w stosunku do reszty łuski - nie znalazłem niczego podobnego. Znalezione pow. puławski, woj. lubelskie.
5 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi