TomiZitto Napisano 8 godzin temu Autor Napisano 8 godzin temu 16 minut temu, karpik napisał: Napisze jeszcze raz. Jeżeli jesteś księdzem, to nie masz w naszym pięknym kraju prawa wykopać z wykrywaczem 10 groszy z PRL i wziąć do domu, bo nie masz uprawnień do stwierdzenia, że to nie jest zabytek. Weź ustawę do ręki i udowodnij, że jest inaczej. Btw. prawa unijnego. Nie ma ono w tej kwestii nic do gadania. Każde państwo ma w tym względzie inne ustawy, rozporządzenia i wytyczne. My mamy jedne z bardziej restrykcyjnych w Europie. Ja wiem że ma tylko są kraje bardzo zurbanizowane jak np Holandia gdzie nie można chodzić bo większość terenów jest prywatna, natomiast złoty są kluby mają się dobrze i jest ok
TomiZitto Napisano 8 godzin temu Autor Napisano 8 godzin temu 2 minuty temu, bjar_1 napisał: A na portalu archeologicznym taka niemiecka moneta to zabytek: https://archeoportal.pl/zabytki/112814 To jak to w końcu z tym jest? Ta tylko tyle że jest to bardzo moneta popularna i jest jej stosunkowo dużo ,znaczenie też ma to że na Pomorzu z racji ziemi ,,Odzyskanych" Prawo ma się troszkę inaczej jak do pozostałej części kraju ponieważ to poniemieckie śmietnisko a za grzebanie w śmieciach nie idzie się do więzienia,jeszcze pozostaje wartość historyczna i materialna a ta moneta jest bezwartościowa
bjar_1 Napisano 8 godzin temu Napisano 8 godzin temu 4 minuty temu, TomiZitto napisał: tylko tyle że jest to bardzo moneta popularna i jest jej stosunkowo dużo I dlatego jest zabytkiem? To chyba powinno być odwrotnie - jeśli jest popularna, to nie powinna nim być. Ja to chyba za głupi jestem na te zabytki i to całe prawo.
TomiZitto Napisano 8 godzin temu Autor Napisano 8 godzin temu Zabytkiem to jest bo jest oddana do muzeum i tyle,jak mi puszkę po żubrze by przyjęli to też by był zabytek , co by ludzie wyprawiali jakby im za puszki po piwie więzienie groziło to by dopiero było
karpik Napisano 8 godzin temu Napisano 8 godzin temu 3 minuty temu, bjar_1 napisał: I dlatego jest zabytkiem? To chyba powinno być odwrotnie - jeśli jest popularna, to nie powinna nim być. Ja to chyba za głupi jestem na te zabytki i to całe prawo. Ja też chyba pas, bo przespałem widać podział dzielnicowy i nawet nie wiem, że już każde województwo rządzi się swoimi prawami.
TomiZitto Napisano 8 godzin temu Autor Napisano 8 godzin temu Zabytkiem to jest bo jest oddana do muzeum i tyle,jak mi puszkę po żubrze by przyjęli to też by był zabytek , co by ludzie wyprawiali jakby im za puszki po piwie więzienie groziło to by dopiero było 5 minut temu, bjar_1 napisał: I dlatego jest zabytkiem? To chyba powinno być odwrotnie - jeśli jest popularna, to nie powinna nim być. Ja to chyba za głupi jestem na te zabytki i to całe prawo. 18 minut temu, bjar_1 napisał: A na portalu archeologicznym taka niemiecka moneta to zabytek: https://archeoportal.pl/zabytki/112814 To jak to w końcu z tym jest?
TomiZitto Napisano 8 godzin temu Autor Napisano 8 godzin temu (edytowane) 5 minut temu, karpik napisał: Ja też chyba pas, bo przespałem widać podział dzielnicowy i nawet nie wiem, że już każde województwo rządzi się swoimi prawami. Trochę tak bo tu Niemcy były i ciężko tu o jakiś Polski aspekt z przed 1945 i Nijak oprócz PRL na polu jest coś polskiego znaleźć jest po prostu nie możliwe Edytowane 8 godzin temu przez TomiZitto
bjar_1 Napisano 8 godzin temu Napisano 8 godzin temu 6 minut temu, karpik napisał: już każde województwo rządzi się swoimi prawami Oprócz G.Sl. bo tam to wiadomo, że zakamuflowana opcja niemiecka.
karpik Napisano 8 godzin temu Napisano 8 godzin temu 2 minuty temu, TomiZitto napisał: Trochę tak bo tu Niemcy były i ciężko tu o jakiś Polski aspekt z przed 1945 i Nijaka oprócz PRL na polu jest coś polskiego znaleźć niemożliwe Słabej wiary ksiądzu. Dwie boratyny 100km od berlina znalazłem
TomiZitto Napisano 8 godzin temu Autor Napisano 8 godzin temu To miałeś farta ja kiedyś na gospodarstwie starym znalazłem 50 groszy miedzioniklowe z 1923 roku i to jedyna polska przedwojenna moneta
TomiZitto Napisano 8 godzin temu Autor Napisano 8 godzin temu (edytowane) 20 minut temu, bjar_1 napisał: Oprócz G.Sl. bo tam to wiadomo, że zakamuflowana opcja niemiecka. Na zachodzie Ukraińska z UPY wygnana z Bieszczad Edytowane 8 godzin temu przez TomiZitto
karpik Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 6 godzin temu, TomiZitto napisał: Na zachodzie Ukraińska z UPY wygnana z Bieszczad Widzisz jakie piękne koło zatacza historia. Teraz na wschodzie znów sporo tłuszczy prorosyjskiej, która najchętniej odpaliłaby przeszkadzającą jej część społeczeństwa. Pamiętaj, że jako ksiądz jesteś pierwszy do łagru, chyba, że zdążysz się sprzedać, podtrzymując starą dobrą tradycję kleru.
Rekomendowane odpowiedzi