Skocz do zawartości

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Napisano (edytowane)

Jakość tego zdjęcia nie za bardzo pomaga, ale wstępnie coś można powiedzieć.

Jedno można powiedzieć na pewno - jest to fotografia z okresu pobytu Twojego dziadka pod jurysdykcją brytyjską i/lub polską.

Widoczni na zdjęciu ludzie nie mają na sobie nic amerykańskiego, a w każdym razie 90-95 proc. z nich tak wygląda. Zaledwie nad dwoma elementami ubioru tych ludzi można by się zastanawiać, czy nie były przerabiane z amerykańskich sortów mundurowych.

Lamsdorf, Murnau, Bamberg, Norymberga - to wszystko amerykańska strefa okupacyjna, bo po prostu miejsca zdobyte przez Amerykanów. W tym przypadku na sto procent można powiedzieć, że nie jest to fotografia ludzi z amerykańskiej kompanii wartowniczej, bo tacy musieliby mieć na sobie wszystko z sortów mundurowych U.S. Army, a tu nawet ten szeroki krawat nie jest amerykański.

Edytowane przez Jedburgh_Ops
  • 0
Napisano

W dokumentach jest wpisane” z  kompani wartowniczej #4025 Norymberga . To chyba polska  kompania wartownicza  przy amerykańskiej armii ale zdjęcie może być oczywiście z brytyjskiej strefy ? Pojęcia nie mam bo zdjęcie nie jest opisane . Moj dziadek jest w pierwszym rzędzie trzeci od lewej ( ma duży krawat )

• 0
Napisano (edytowane)

Zdjęcie - jak piszesz - opisane nie jest, natomiast mówi wystarczająco dużo.

Tymi kompaniami wartowniczymi afiliowanymi tuż po wojnie przy U.S. Army zajmuję się tak ze 20+ lat i zachowało się co nieco zdjęć tego, jak ludzie w tych kompaniach wyglądali. A wyglądali mniej więcej tak, jak Polacy poniżej.

image.thumb.jpeg.c1e0b68eb1e1790f1f82cb7fd6f98546.jpeg

Te kompanie zawsze były w amerykańskich sortach mundurowych na początku w oryginalnej barwie olive drab, a potem w tych samych sortach, ale przefarbowanych na czarno.

Na fotografii z Twoim dziadkiem kompletnie nic nie wskazuje na to, aby ci ludzie byli z kompanii utrzymywanej przez U.S. Army. Więcej - jeśli się nie mylę to nawet widać na tych ludziach polskie oznaki stopni wojskowych, a to było niedopuszczalne u Amerykanów. Zatem drogą selekcji negatywnej masz chociaż jedną informację, żeby nie dopatrywać się kierunku amerykańskiego na tym zdjęciu. Raczej to będzie kierunek PSZ-owski.

• 0
Napisano

Dziękuję Ci serdecznie za tą analizę . Mam jescze jedno pytanie jeśli można . Na Waszym forum w 2017 roku znalazłam fotografię na ktorej jest mój dziadek (99%) rozpoznali go synowie ja również ale ze względu na to ze nie jest to fotografia z rodzinnego albumu nie moge miec 100% pewności . Jesli możesz pomóc z analiza tego zdjęcia to będę wdzięczna .

Trzecie zdjęcie to chyba w Warszawie jest  zrobione i ono pochodzi z rodzinnego albumu więc tutaj 100% pewność że to on . Natomiast jeśli chodzi o mundur to też poprosiłabym o analizę jeśli można . 

9CC28F17-32F5-4CDA-ACA5-526A4A51E31C.jpeg

7064873f-8456-4605-9376-4aa09095f5af.jpeg

• 0
Napisano (edytowane)
1 godzinę temu, Magdelena napisał:

Dziękuję Ci serdecznie za tą analizę . Mam jescze jedno pytanie jeśli można . Na Waszym forum w 2017 roku znalazłam fotografię na ktorej jest mój dziadek (99%) rozpoznali go synowie ja również ale ze względu na to ze nie jest to fotografia z rodzinnego albumu nie moge miec 100% pewności . Jesli możesz pomóc z analiza tego zdjęcia to będę wdzięczna .

9CC28F17-32F5-4CDA-ACA5-526A4A51E31C.jpeg

To jest na 100 proc. postać z kompanii wartowniczej przy U.S. Army z okresu późnego, gdy sorty mundurowe tych kompanii przefarbowano na czarno.

• 0
Napisano (edytowane)
Godzinę temu, Magdelena napisał:

Trzecie zdjęcie to chyba w Warszawie jest  zrobione i ono pochodzi z rodzinnego albumu więc tutaj 100% pewność że to on . Natomiast jeśli chodzi o mundur to też poprosiłabym o analizę jeśli można . 

7064873f-8456-4605-9376-4aa09095f5af.jpeg

To są żołnierze PSZ z różnych dywizji i pułków. Jest m.in. żołnierz z 2. Warszawskiej DPanc i żołnierz z 14. Wielkopolskiej BPanc.

• 0
Napisano
12 minut temu, Magdelena napisał:

Lepsza rozdzielczość zdjęcia wcześniej wysłanego .

edbb5bd7-fde4-4924-9b6b-1a1cf163956c.jpeg

Dziękuję. Popracuję nad tym i się zgłoszę jutro, bo tu być może jest cepeliada PSZowsko-U.S. Armistyczno-UNRRA'owska typowa dla roku 1946 i paru lat następnych.

• 0
Napisano
2 minuty temu, Magdelena napisał:

W grudniu 1946 dziadek byl juz w Polsce wiec zdjecie musialo zostac zrobione wczesniej.

Okay, użyłem daty „1946” jako pewnego synonimu większej dystrybucji różnych dziwnych ubrań dla wyzwalanych robotników przymusowych, jeńców i więźniów KL-i.

De facto to się rozpoczęło tuż po zakończeniu oblężenia Bastogne, po klęsce niemieckiej „kontrofensywy” w Ardenach i po operacji „Varsity”. To były złote lata krawców francuskich, belgijskich i holenderskich, bo na potęgę szyli róże paramilitarne stroje dla wszystkich, nie wyłączając tych oficjalnych aliantów. I złote lata kwatermistrzów brytyjskich i amerykańskich wyzbywających się nadmiaru mundurówki z I i II wojny światowej, bo tak to wtedy było wobec wyzwalanych cywili z całej Europy.

Dlatego spokojnie :-) Widzę, co widzę na tym Twoim lepszej jakości zdjęciu, a widzę różne rzeczy i na dodatek wyciągnę z szaf stosowne mundury z omawianej epoki i posprawdzam dla pewności to i owo. Zrelacjonuję Ci to zdjęcie lepszej jakości.

• 0
Napisano (edytowane)
17 godzin temu, Magdelena napisał:

Lepsza rozdzielczość zdjęcia wcześniej wysłanego .

edbb5bd7-fde4-4924-9b6b-1a1cf163956c.jpeg

To zdjęcie jest najtrudniejsze do analizy, ponieważ to, co tu widać, to może być „wszystko i nic”. Jest tutaj taki miszmasz ubiorów wojskowych lub innych „paramilitarnych”, że ci ludzie mogą być na przykład repatriantami czekającymi w Wielkiej Brytanii na statek do Polski, albo mogą być repatriantami już po zejściu ze statku w Polsce. Albo mogą być gdzieś na kontynentalnym Zachodzie fantastyczną mieszaniną Polaków z PSZ i z któregoś z dwóch prokomunistycznych Zgrupowań Piechoty Polskiej (ZPP) we Francji, a wszyscy np. czekają na przejazd do Polski. Nie wiem, tu naprawdę może być dużo różnych możliwości.

Jeden mężczyzna na tym zdjęciu jest w amerykańskiej kurtce polowej M1943. O czym to może świadczyć? O wszystkim. Może to były robotnik przymusowy, który dostał tę kurtkę od UNRRA, a może to eks-członek kompanii wartowniczej przy U.S. Army, a może zdemobilizowany żołnierz ZPP, bo Amerykanie ich ubierali i wyposażali. Nie da się jednoznacznie stwierdzić, kto to jest.

Jest co najmniej trzech ludzi w amerykańskich koszulach wojskowych, z których jeden ma przerabiane albo dorabiane naramienniki. O czym to może świadczyć? O jeszcze większej liczbie możliwości niż powyżej. Ponownie mogą to być ludzie ubrani przez UNRRA, albo przez U.S. Army w kompanii wartowniczej, albo ludzie z ZPP. Wariant czwarty jest taki, że to np. regularni PSZowcy od Maczka, bo 1. DPanc używała amerykańskich koszul i to już na froncie, nie po wojnie. Dwa razy maczkowcy walczyli ramię w ramię z Amerykanami (z dywizjami 90. i 104.) i był przepływ amerykańskiego towaru różnej maści do maczkowców.

Jeden mężczyzna ma na głowie francuską furażerkę. To może być człowiek z 19. albo 29. ZPP, bo one podlegały francuskiej 1. Armii i tam się było ubranym od Sasa do lasa – częściowo po francusku a częściowo po amerykańsku, albo całkowicie po amerykańsku w zależności od tego, co alianci dowieźli. Inny mężczyzna ma furażerkę chyba amerykańską i to regulaminową, nie tę dużą „kopertową” z wojskowego amerykańskiego sklepu Post Exchange, więc znowu być może to postać z byłej kompanii wartowniczej przy U.S. Army.

Jedna postać jest chyba w brytyjskiej kurtce mundurowej od battledreesu. Kolejna postać chyba jest w oficerskiej kurtce mundurowej (tej dłuższej) brytyjskiej albo polskiej, trudno powiedzieć jednoznacznie. Jedna postać ma na naramienniku polską oznakę stopnia starszego sierżanta.

Łącznie czym jest to zdjęcie? Nie wiem, jak napisałem na wstępie, ponieważ jest sporo różnych możliwości. Drogą selekcji negatywnej – jeśli wszystkie postaci ze zdjęcia to Polacy – to ta francuska furażerka może jedynie sugerować, że najprawdopodobniej nie jest to scenka z Wielkiej Brytanii, ponieważ członek ZPP raczej nie wjechałby do tego państwa i nie stanął obok PSZowców, ponieważ ZPP uznawało za jedyną legalną polską władzę wyłącznie PKWN.