Magdelena Napisano 15 godzin temu Napisano 15 godzin temu Bardzo proszę o pomoc w analizie tego zdjęcia . Jest na nim mój dziadek i bardzo chciałabym się dowiedzieć gdzie mogłoby być zrobione to zdjęcie , co to za oddział , mundury? Dziadek po powstaniu warszawskim trafił do Lamsdorff , później był prawdopodobnie w Murnau ( przekaz ustny jego bratowej ),z ankiety repatriacyjnej wiemy że był w kompanii wartowniczej w Norymberdze . Inne miejsca pobytu to Langwasser i Bamberg . Dziadek wspominał też pobyt w Anglii ale nie mamy na to żadnych dokumentów ani dowodów więc próbujemy wykluczyć lub potwierdzić tą wersję . Z góry dziękuję za pomoc
0 Jedburgh_Ops Napisano 8 godzin temu Napisano 8 godzin temu (edytowane) Jakość tego zdjęcia nie za bardzo pomaga, ale wstępnie coś można powiedzieć. Jedno można powiedzieć na pewno - jest to fotografia z okresu pobytu Twojego dziadka pod jurysdykcją brytyjską i/lub polską. Widoczni na zdjęciu ludzie nie mają na sobie nic amerykańskiego, a w każdym razie 90-95 proc. z nich tak wygląda. Zaledwie nad dwoma elementami ubioru tych ludzi można by się zastanawiać, czy nie były przerabiane z amerykańskich sortów mundurowych. Lamsdorf, Murnau, Bamberg, Norymberga - to wszystko amerykańska strefa okupacyjna, bo po prostu miejsca zdobyte przez Amerykanów. W tym przypadku na sto procent można powiedzieć, że nie jest to fotografia ludzi z amerykańskiej kompanii wartowniczej, bo tacy musieliby mieć na sobie wszystko z sortów mundurowych U.S. Army, a tu nawet ten szeroki krawat nie jest amerykański. Edytowane 8 godzin temu przez Jedburgh_Ops
0 Magdelena Napisano 4 godziny temu Autor Napisano 4 godziny temu W dokumentach jest wpisane” z kompani wartowniczej #4025 Norymberga . To chyba polska kompania wartownicza przy amerykańskiej armii ale zdjęcie może być oczywiście z brytyjskiej strefy ? Pojęcia nie mam bo zdjęcie nie jest opisane . Moj dziadek jest w pierwszym rzędzie trzeci od lewej ( ma duży krawat )
0 Jedburgh_Ops Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu (edytowane) Zdjęcie - jak piszesz - opisane nie jest, natomiast mówi wystarczająco dużo. Tymi kompaniami wartowniczymi afiliowanymi tuż po wojnie przy U.S. Army zajmuję się tak ze 20+ lat i zachowało się co nieco zdjęć tego, jak ludzie w tych kompaniach wyglądali. A wyglądali mniej więcej tak, jak Polacy poniżej. Te kompanie zawsze były w amerykańskich sortach mundurowych na początku w oryginalnej barwie olive drab, a potem w tych samych sortach, ale przefarbowanych na czarno. Na fotografii z Twoim dziadkiem kompletnie nic nie wskazuje na to, aby ci ludzie byli z kompanii utrzymywanej przez U.S. Army. Więcej - jeśli się nie mylę to nawet widać na tych ludziach polskie oznaki stopni wojskowych, a to było niedopuszczalne u Amerykanów. Zatem drogą selekcji negatywnej masz chociaż jedną informację, żeby nie dopatrywać się kierunku amerykańskiego na tym zdjęciu. Raczej to będzie kierunek PSZ-owski. Edytowane 3 godziny temu przez Jedburgh_Ops
0 Magdelena Napisano 3 godziny temu Autor Napisano 3 godziny temu Dziękuję Ci serdecznie za tą analizę . Mam jescze jedno pytanie jeśli można . Na Waszym forum w 2017 roku znalazłam fotografię na ktorej jest mój dziadek (99%) rozpoznali go synowie ja również ale ze względu na to ze nie jest to fotografia z rodzinnego albumu nie moge miec 100% pewności . Jesli możesz pomóc z analiza tego zdjęcia to będę wdzięczna . Trzecie zdjęcie to chyba w Warszawie jest zrobione i ono pochodzi z rodzinnego albumu więc tutaj 100% pewność że to on . Natomiast jeśli chodzi o mundur to też poprosiłabym o analizę jeśli można .
0 Jedburgh_Ops Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu (edytowane) 1 godzinę temu, Magdelena napisał: Dziękuję Ci serdecznie za tą analizę . Mam jescze jedno pytanie jeśli można . Na Waszym forum w 2017 roku znalazłam fotografię na ktorej jest mój dziadek (99%) rozpoznali go synowie ja również ale ze względu na to ze nie jest to fotografia z rodzinnego albumu nie moge miec 100% pewności . Jesli możesz pomóc z analiza tego zdjęcia to będę wdzięczna . To jest na 100 proc. postać z kompanii wartowniczej przy U.S. Army z okresu późnego, gdy sorty mundurowe tych kompanii przefarbowano na czarno. Edytowane 1 godzinę temu przez Jedburgh_Ops
0 Jedburgh_Ops Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu (edytowane) Godzinę temu, Magdelena napisał: Trzecie zdjęcie to chyba w Warszawie jest zrobione i ono pochodzi z rodzinnego albumu więc tutaj 100% pewność że to on . Natomiast jeśli chodzi o mundur to też poprosiłabym o analizę jeśli można . To są żołnierze PSZ z różnych dywizji i pułków. Jest m.in. żołnierz z 2. Warszawskiej DPanc i żołnierz z 14. Wielkopolskiej BPanc. Edytowane 2 godziny temu przez Jedburgh_Ops
Pytanie
Magdelena
Bardzo proszę o pomoc w analizie tego zdjęcia . Jest na nim mój dziadek i bardzo chciałabym się dowiedzieć gdzie mogłoby być zrobione to zdjęcie , co to za oddział , mundury? Dziadek po powstaniu warszawskim trafił do Lamsdorff , później był prawdopodobnie w Murnau ( przekaz ustny jego bratowej ),z ankiety repatriacyjnej wiemy że był w kompanii wartowniczej w Norymberdze . Inne miejsca pobytu to Langwasser i Bamberg . Dziadek wspominał też pobyt w Anglii ale nie mamy na to żadnych dokumentów ani dowodów więc próbujemy wykluczyć lub potwierdzić tą wersję . Z góry dziękuję za pomoc
6 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi