Stary toporek strażacki sygnowany M. Merryweather London. Korzenie firmy sięgają końcówki XVII w., lata świetności przypadają na XIX i XX w. Znana jest z produkcji szerokiego wachlarza sprzętu dla straży pożarnej. Pan Moses Merryweather stał się wyłącznym właścicielem firmy w 1836 r. W 1861 r. jego synowie stali się współwłaścicielami i powstała nazwa Merryweather & Sons, która trwała bardzo długo i wiąże się z nią największa rozpoznawalność firmy. Mamy tu więc bardzo zawężony okres kiedy mógł powstać. Jest to najprawdopodobniej stal włóknista (pudlingowana), stąd charakterystyczne wżery. Okres ten przypada na sam środek świetności produkcji pudlingowanej stali. W ostrze i w kolec wkuta lepsza gatunkowo stal (mój opis)
I tu pojawia się moje pytanie: czy jest dużo więcej warty niż taki standardowy Merryweather & Sons, których widuje się sporo?
Pytanie
Cnk
Z tego co udało mi się ustalić jest to:
Stary toporek strażacki sygnowany M. Merryweather London.
Korzenie firmy sięgają końcówki XVII w., lata świetności przypadają na XIX i XX w. Znana jest z produkcji szerokiego wachlarza sprzętu dla straży pożarnej. Pan Moses Merryweather stał się wyłącznym właścicielem firmy w 1836 r. W 1861 r. jego synowie stali się współwłaścicielami i powstała nazwa Merryweather & Sons, która trwała bardzo długo i wiąże się z nią największa rozpoznawalność firmy. Mamy tu więc bardzo zawężony okres kiedy mógł powstać. Jest to najprawdopodobniej stal włóknista (pudlingowana), stąd charakterystyczne wżery. Okres ten przypada na sam środek świetności produkcji pudlingowanej stali. W ostrze i w kolec wkuta lepsza gatunkowo stal (mój opis)
I tu pojawia się moje pytanie: czy jest dużo więcej warty niż taki standardowy Merryweather & Sons, których widuje się sporo?
Edytowane przez Cnk2 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi