Skocz do zawartości
  • 0

Toporek strażacki M. Merryweather London

Pytanie

Napisano (edytowane)

Z tego co udało mi się ustalić jest to:

Stary toporek strażacki sygnowany M. Merryweather London.
Korzenie firmy sięgają końcówki XVII w., lata świetności przypadają na XIX i XX w. Znana jest z produkcji szerokiego wachlarza sprzętu dla straży pożarnej. Pan Moses Merryweather stał się wyłącznym właścicielem firmy w 1836 r. W 1861 r. jego synowie stali się współwłaścicielami i powstała nazwa Merryweather & Sons, która trwała bardzo długo i wiąże się z nią największa rozpoznawalność firmy. Mamy tu więc bardzo zawężony okres kiedy mógł powstać. Jest to najprawdopodobniej stal włóknista (pudlingowana), stąd charakterystyczne wżery. Okres ten przypada na sam środek świetności produkcji pudlingowanej stali. W ostrze i w kolec wkuta lepsza gatunkowo stal (mój opis)

I tu pojawia się moje pytanie: czy jest dużo więcej warty niż taki standardowy Merryweather & Sons, których widuje się sporo?

20251104_141536.jpg

20251104_141545.jpg

20251107_120020.jpg

20251104_141421.jpg

20251107_120039.jpg

20251104_141505.jpg

20251104_141635.jpg

Edytowane przez Cnk

2 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Napisano (edytowane)

1. Bjar, licencjonowany ekspert od wyceny na forum, może być w tej chwili zajęty, więc trop z wagą na ostatnim zdjęciu jest dobry. Ciężka stal w skupie kosztuje więcej, niż lekka. 

2. I już poważnie - forum z zasady nie zajmuje się wyceną. Jeśli faktycznie  wiedza o konkretnej wartości jest pożądana, warto zgłębić zakątki portali aukcyjnych, lub sklepów internetowych z takim szpejem. Ale to też nie będą miarodajne informacje, bo czym innym jest cena sprzedaży jakiej oczekuje wystawca, a czym innym kwota jaką gotów jest zapłacić zainteresowany zakupem.

Pozdrawiam!

Edytowane przez Tomasz70
  • 0
Napisano

Rozumiem. Mimo wszystko dzięki za zainteresowanie. 

A czy moja teoria, że to stal pudlingowana jest prawdopodobna, czy można to wywnioskować z wyglądu tej stali?