Skocz do zawartości
  • 0

Szabla rosyjska

Pytanie

Napisano

Witam wszystkich. Mam wielką prośbę. Proszę o opinię i identyfikację szabli ze zdjęć. Szczególnie sprawa dotyczy sygnatur na szabli. Pochwa z kolei nie nosi charakterystycznych bić "A", tylko "B" w owalu. Te sygnatury pojawiają się na każdym mosiężnym elemencie pochwy. Dodam, że szabla ma wymiary: długość całkowita w pochwie: 102,5 cm, długość szabli bez pochwy: 101 cm, długość samej głowni: 86,5 cm, szerokość głowni tuż pod jelcem: ok. 3,3 cm, grubość grzbietu głowni: 6 mm. Za wszelkie opinie oraz okazaną pomoc z góry serdecznie dziękuję!

1.jpeg

2.jpeg

3.jpeg

4.jpeg

5.jpeg

6.jpeg

7.jpeg

2 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Napisano

Czołem.

5 godzin temu, PF1 napisał:

Proszę o opinię i identyfikację szabli ze zdjęć

Zacznijmy od identyfikacji - Шашка солдатская обр. 1881 г. - драгунская  = dragońska szaszka żołnierska wzoru z 1881 roku.

Popularnie nazywana "dragonką" - najliczniej produkowana szaszka w manufakturze Złatoust.

Opinia - handlowy składak (chwała najwyższemu że chociaż - z tego co widać) z oryginalnych elementów.

1 - głownia = manufaktura Złatoust (1815-1970) na płazie nasady nabicia inspektora, pułkownika Б. Алексеевa, produkcja 1909 rok

2 - oprawa = manufaktura Złatoust, produkcja 1908 rok.

Na jelcu nabicia "własnościowe" nie dające się zidentyfikować - w takiej stylistyce i formie nie występujące na oprawach szaszek.

Dodatkowo z nabiciem inspektora - Б. Алексеевa, który odbierał całą ukompletowaną szaszkę - kładąc stempel na płazie głowni.

Tutaj występuje niewielki dysonans - oprawa starsza od głowni.

Z reguły, przy remontach i naprawach szszek (i innej broni siecznej) starsze głownie uzyskiwały nowe oprawy.

3 - pochwa = manufaktura Złatoust - troszkę większy dysonans.

Okucia mosiężne pochwy - sprzed 1891-go roku, posiadają nabicia "B w okręgu".

Właścicielem tego stempla był inspektor - Василенко-Иваницкий, kapitan sztabowy w 1913-tym roku.

Tak "poskładana" broń, wraz z niejasnościami co do oznaczeń, uprawnia do przyjęcia "liftingu" handlowego.

pzdr.

stani

• 0
Napisano

Na prawdę szacunek i wielkie dzięki za tak profesjonalne podejście do tematu, no i przede wszystkim ogromną wiedzę. Cieszę się, że choć składak to jednak oryginał! Co do bić na jelcu znalazłem kilka podobnych Dragonek z galerii Pana Jarosławskiego. Szczególnie ta z pierwszego zdjęcia bardzo podobna do mojej. Jeszcze raz dziękuję i wyrazy szacunku za przeogromną wiedzę.

IMG_5256.jpeg

IMG_5259.jpeg

IMG_5257.jpeg