kimax Napisano %s o %s Napisano %s o %s Witam z jakich lat taki skaplerzyk strzelam na 19 wiek ale pewnien nie jestem Cytuj
0 combo Napisano %s o %s Napisano %s o %s 41 minut temu, kimax napisał: skaplerzyk OMG - idą święta, poproś Mikołaja o: Cytuj
0 kimax Napisano %s o %s Autor Napisano %s o %s Godzinę temu, combo napisał: OMG - idą święta, poproś Mikołaja o: Ok Cytuj
0 Landszaft Napisano %s o %s Napisano %s o %s Medalik benedyktynów pierwsza połowa koniec XIX poczatek XX wieku, Miedziany Awers :CRVX S.P. BENEDICT "Crux sancti patris Benedicti " - w tłumaczeniu „Krzyż świętego ojca Benedykta” , postac Benedykta z brodą w habicie z krzyżem w prawej dłoni a w lewj trzyma księgę . Po prawej stronie kruk trzymajacy w dziobie chleb a po lewej mały domek z spadzistym dachem - Rewers Krzyż z wpisanymi w nim w pionie CSSLM " Crux Sacra Sit Mihi Luxi " - w tłumaczeniu " Krzyż święty niech mi będzie światłem" poziomie NDSMD - "Non Draco Sit Mihi Dux" w tłumaczeniu „Smok niech nie będzie mi przewodnikiem” . Na otoku od prawej VRSNSMV – SMQLIVB -IHS - "Vade Retro Satana, Numquam Suade Mihi Vana – Sunt Malae Quae Libas, Ipse Venena Bibas " w tłumaczeniu - „Idź precz, szatanie, nie kuś mnie do próżności – Złe jest to, co podsuwasz, sam pij swoją truciznę”. IHS -Nad k grecki hierogram imienia Jezusa „IHS” (gr. IHΣΟΥΣ) . Benedykt patron inżynierom, architektom i umierającym oraz patron Europy. 2 Cytuj
0 Landszaft Napisano %s o %s Napisano %s o %s Ops. To nie domek jak mi się wydawało a po lewej stronie Świętego leży Infuła opata zakonu benedyktynów, odpowiednik biskupiej mitry. 1 Cytuj
0 kimax Napisano 19 godzin temu Autor Napisano 19 godzin temu 8 godzin temu, Landszaft napisał: Ops. To nie domek jak mi się wydawało a po lewej stronie Świętego leży Infuła opata zakonu benedyktynów, odpowiednik biskupiej mitry. Dzięki bardzo Cytuj
Pytanie
kimax
Witam z jakich lat taki skaplerzyk strzelam na 19 wiek ale pewnien nie jestem
5 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi