Skocz do zawartości
  • 0

Skaplerzyk

Pytanie

5 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Napisano

Medalik benedyktynów pierwsza połowa koniec XIX poczatek XX wieku,  Miedziany

Awers :CRVX S.P. BENEDICT "Crux sancti patris Benedicti " - w tłumaczeniu Krzyż świętego ojca Benedykta” , postac Benedykta z brodą w habicie z krzyżem w prawej dłoni a w lewj trzyma księgę . Po prawej stronie kruk trzymajacy w dziobie chleb a po lewej mały domek z spadzistym dachem - 

Rewers Krzyż z wpisanymi w nim w pionie CSSLM  " Crux Sacra Sit Mihi Luxi " - w tłumaczeniu " Krzyż święty niech mi będzie światłem" poziomie NDSMD - "Non Draco Sit Mihi Dux" w tłumaczeniu „Smok niech nie będzie mi przewodnikiem” . Na otoku od prawej VRSNSMV – SMQLIVB -IHS   - "Vade Retro Satana, Numquam Suade Mihi Vana – Sunt Malae Quae Libas, Ipse Venena Bibas " w tłumaczeniu - „Idź precz, szatanie, nie kuś mnie do próżności – Złe jest to, co podsuwasz, sam pij swoją truciznę”. IHS -Nad k grecki hierogram imienia Jezusa „IHS” (gr. IHΣΟΥΣ) . Benedykt patron inżynierom, architektom i umierającym oraz patron Europy.  

• Super 2
  • 0
Napisano
8 godzin temu, Landszaft napisał:

Ops. To  nie domek jak mi się wydawało a po lewej stronie Świętego leży Infuła opata zakonu benedyktynów, odpowiednik biskupiej mitry. 

Dzięki bardzo