ALEKS1959 Napisano wczoraj o 07:18 Napisano wczoraj o 07:18 Witajcie. Warszawa w ramach Imperium Rosyjskiego, 1882, przejrzałem wszystkie katalogi, które mam nie mogę znaleźć warsztatu producenta. Cytuj
0 Spirit of Warsaw Napisano wczoraj o 10:09 Napisano wczoraj o 10:09 Prawdopodobnie robota Teofila Łempickiego, Warszawa. 1 Cytuj
0 ALEKS1959 Napisano 23 godziny temu Autor Napisano 23 godziny temu Dziękuję bardzo-Spirit of Warsaw, powiedz mi, czy masz źródło lub link do dokumentu o kreatorze-Teofila Łempickiego? Cytuj
0 adamus73 Napisano 22 godziny temu Napisano 22 godziny temu Teofil Łempicki, złotnik ur. w Pułtusku zm. 18 XI 1883. W 1878r otworzył w Warszawie własny zakład wyrobów srebrnych, na rogu Długiej i Freta. W 1879 miał warsztat na Podwalu 24. Firma wymieniana w latach 1879-1886. 1 1 Cytuj
0 ALEKS1959 Napisano 21 godzin temu Autor Napisano 21 godzin temu Bardzo dziękuję kolegom za pomoc, pomogłeś mi, a oto kolejne pytanie pierwszy raz widzę probiercę(assayer)-(H•S) kim on jest??? Cytuj
0 adamus73 Napisano 20 godzin temu Napisano 20 godzin temu Obawiam się że to fals, błąd w nazwisku złotnika, data roczna i ten probierz... 1 Cytuj
0 ALEKS1959 Napisano 20 godzin temu Autor Napisano 20 godzin temu Wygląda na to, że słusznie powiedziałeś, zdarzają się błędy i fałszują. Dziękuję bardzo za pomoc. Cytuj
0 ra_v Napisano 16 godzin temu Napisano 16 godzin temu (edytowane) Dokładnie jak Kolega adamus73 zauważył. Jedna z bardzo wielu produkcji fantazyjnych przedmiotów “pożydowskich” znanego siedzącym w temacie zakładu z okolic Łodzi. Wciskają to handlarze kolekcjonerom jako unikalne dopiero odnalezione judaika. Widziałem ich mnóstwo w ciągu ostatnich kilku lat - niektóre są z naprawdę dobrze wybitymi puncami. To głównie fantazyjne skarbonki czy pudełka ofiarne, puzdra i świeczniki podróżne czy ołtarzykowe. Wiele z wstawkami z kości. Wszystko współczesna lipa. Edytowane 16 godzin temu przez ra_v 1 Cytuj
0 ALEKS1959 Napisano 7 godzin temu Autor Napisano 7 godzin temu ra_v=== Zgadzam się z tobą,dużo podróbek na temat Kościoła. Dziękuję bardzo za "zakład z okolic Łodzi". Twoja odpowiedź jest dla mnie przydatna. Cytuj
Pytanie
ALEKS1959
Witajcie. Warszawa w ramach Imperium Rosyjskiego, 1882, przejrzałem wszystkie katalogi, które mam nie mogę znaleźć warsztatu producenta.
8 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi