ALEKS1959 Napisano 26 Lipiec Napisano 26 Lipiec Witajcie. Warszawa w ramach Imperium Rosyjskiego, 1882, przejrzałem wszystkie katalogi, które mam nie mogę znaleźć warsztatu producenta. Cytuj
0 Spirit of Warsaw Napisano 26 Lipiec Napisano 26 Lipiec Prawdopodobnie robota Teofila Łempickiego, Warszawa. 1 Cytuj
0 ALEKS1959 Napisano 26 Lipiec Autor Napisano 26 Lipiec Dziękuję bardzo-Spirit of Warsaw, powiedz mi, czy masz źródło lub link do dokumentu o kreatorze-Teofila Łempickiego? Cytuj
0 adamus73 Napisano 26 Lipiec Napisano 26 Lipiec Teofil Łempicki, złotnik ur. w Pułtusku zm. 18 XI 1883. W 1878r otworzył w Warszawie własny zakład wyrobów srebrnych, na rogu Długiej i Freta. W 1879 miał warsztat na Podwalu 24. Firma wymieniana w latach 1879-1886. 1 1 Cytuj
0 ALEKS1959 Napisano 26 Lipiec Autor Napisano 26 Lipiec Bardzo dziękuję kolegom za pomoc, pomogłeś mi, a oto kolejne pytanie pierwszy raz widzę probiercę(assayer)-(H•S) kim on jest??? Cytuj
0 adamus73 Napisano 26 Lipiec Napisano 26 Lipiec Obawiam się że to fals, błąd w nazwisku złotnika, data roczna i ten probierz... 1 Cytuj
0 ALEKS1959 Napisano 26 Lipiec Autor Napisano 26 Lipiec Wygląda na to, że słusznie powiedziałeś, zdarzają się błędy i fałszują. Dziękuję bardzo za pomoc. Cytuj
0 ra_v Napisano 26 Lipiec Napisano 26 Lipiec (edytowane) Dokładnie jak Kolega adamus73 zauważył. Jedna z bardzo wielu produkcji fantazyjnych przedmiotów “pożydowskich” znanego siedzącym w temacie zakładu z okolic Łodzi. Wciskają to handlarze kolekcjonerom jako unikalne dopiero odnalezione judaika. Widziałem ich mnóstwo w ciągu ostatnich kilku lat - niektóre są z naprawdę dobrze wybitymi puncami. To głównie fantazyjne skarbonki czy pudełka ofiarne, puzdra i świeczniki podróżne czy ołtarzykowe. Wiele z wstawkami z kości. Wszystko współczesna lipa. Edytowane 26 Lipiec przez ra_v 1 Cytuj
0 ALEKS1959 Napisano 27 Lipiec Autor Napisano 27 Lipiec ra_v=== Zgadzam się z tobą,dużo podróbek na temat Kościoła. Dziękuję bardzo za "zakład z okolic Łodzi". Twoja odpowiedź jest dla mnie przydatna. Cytuj
0 ALEKS1959 Napisano %s o %s Autor Napisano %s o %s A kiedy robili podróbki z okolic Łodzi cara czy nowoczesne? And when were fakes made in the vicinity of Lodz under the tsar or modern times? Cytuj
0 adamus73 Napisano %s o %s Napisano %s o %s Robią to cały czas, rynek jest zawalony takimi "zabytkami" 1 Cytuj
Pytanie
ALEKS1959
Witajcie. Warszawa w ramach Imperium Rosyjskiego, 1882, przejrzałem wszystkie katalogi, które mam nie mogę znaleźć warsztatu producenta.
11 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi