kribmw Napisano 18 Maj Napisano 18 Maj Witam do identyfikacji 1/4 talara znalazłem już podobną ale inny rocznik i delikatnie różni się awersem. Cytuj
kribmw Napisano 18 Maj Autor Napisano 18 Maj https://onebid.cz/cs/mince-ferdinand-i-1526-1564-1-4-tolar-1553-jachymov-puellacher-mkc-136-6-984g-27-2mm-dobre-zapr-dirka-rr/1454201 Cytuj
kribmw Napisano 25 Czerwiec Autor Napisano 25 Czerwiec Witam szanowne grono ekspertów.Nadal mam zagwozdkę z tą monetą.Moje pytanie dlaczego nie mogę znaleźć identycznej monety w dodatku z takimi anomaliami jak brak literki N oraz litera C jakoś dziwnie wywinięta.Wrzucam zdjęcia z zaznaczonymi anomaliami. Cytuj
kribmw Napisano 25 Czerwiec Autor Napisano 25 Czerwiec Dodam jeszcze że wymiary oraz waga się zgadza a poza tym znaleziona przeze mnie osobiście z innymi monetami z tamtego okresu.Więc nie ma tu mowy o fałszerstwie chyba że z epoki. Cytuj
pablo69 Napisano 25 Czerwiec Napisano 25 Czerwiec (edytowane) To nie są żadne anomalie, po prostu tej monety powstało więcej niż jedna para stempli i wykonane zostały przez więcej niż przez jednego rytownika , każdy rytownik miał własne punce. Legendy , w tym tytulatura Ferdynanda były wybijane na stemplach różnie, w zależności od tego jak to sobie rozplanował rytownik . Przykład poniżej : większy nominał (1/2 talara z tego samego rocznika i z tej samej mennicy. Edytowane 25 Czerwiec przez pablo69 Cytuj
pablo69 Napisano 25 Czerwiec Napisano 25 Czerwiec Znalazłem egzemplarz 1/4 talara z tego rocznika z takim samym zapisem imienia, ale też nie identyczny Cytuj
kribmw Napisano 25 Czerwiec Autor Napisano 25 Czerwiec Dzięki bardzo pablo69 kolejny trop.Byłem u eksperta w Warszawie ale nie wiem czy to expert czy raczej naciągacz bo chciał ją ode mnie wziąć w depozyt i wysłać do Stanów żeby potwierdzić jej autentyczność.Nie zostawiłem jej bo znam tego typu ludzi którzy potrafią ci oddać zupełnie inną monetę twierdząc że to twoja.Jeszcze raz dziękuję będę szukał dalej.Nie zbieram monet tylko militarkę więc jestem noga w tych tematach. Cytuj
pablo69 Napisano 26 Czerwiec Napisano 26 Czerwiec Tak, bo w Stanach znają się na mennictwie europejskim bardziej niż w Europie Ten ekspert z Warszawy pewnie chciał wysłać monetę do gradingu NGC lub PCGS, a amerykanie nie raz gradowali współczesne falsy monet europejskich. Czy ten ekspert z Warszawy to czasami nie jest Niemczyk? Co do twojej monety, to jest ciekawy wariant. Może znajdziesz identyczny wariant w jakiś archiwach aukcyjnych lub nie. Nie wszystko znajdziesz w internecie czy też w katalogach. Cytuj
kribmw Napisano 26 Czerwiec Autor Napisano 26 Czerwiec Dokładnie o tym samym pomyślałem.Znajomy był w tej firmie u-coin tam jakiś gość zaciągający nasz język chyba Ukrainiec najpierw chętnie odkupi a później kombinacje.Sprawdza monetę na dźwięk i próbuje wmówić że trzeba ją odesłać do sprawdzenia.Ta druga firma o której wspomniałeś nastawiona typowo na biznes szkoda gadać.Gdybym ją dostał od kogoś to mógłbym mieć wątpliwości ale nie lubię cwaniactwa i kombinatorstwa.Monete zostawię sobie mimo że to nie moja bajka pozdrawiam pablo69. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi