Herman21 Napisano 27 Kwiecień Napisano 27 Kwiecień Cześć jestem tutaj nowy i potrzebuję pomocy w identyfikacji chciałbym wiedzieć czy to mogą być stare okopy Cytuj
0 Ernest Nemeczek Napisano 28 Kwiecień Napisano 28 Kwiecień Na czynnym polu uprawnym raczej nie. Sprawdź na lidarze na Geoportalu lub innym portalu mapowym. Pole się orze, potem bronuje, żeby ułatwić uprawy a row na nim uprawę utrudnienia. 1 Cytuj
0 Landszaft Napisano %s o %s Napisano %s o %s Ernest nie rozumiesz pytania . Pytanie brzmi czy to co widać to "zasypany " na polu okop który widać z lotu po zmianie charakterystyki uprawy . Odpowiedź Herman to nie jest okop , zazwyczaj i w większości okopy I i II wojenne to okopy kopane jako prosta łamana a nie tak jak tu widać esy floresy , raczej coś było uprawiane tak jak na twoim zdjęciu widać w lewym górnym rogu ktoś przy żółtym polu ma wykopy nasadzeniowe jeden czarny mały prostokąt i drugi w kształcie trapezu. Zresztą bardzo często po zasypaniu okopu po 50-60 latach upraw kompletnie tego nie widać gdzie biegł . Mam takie przykłady na Jurze gdzie okopy I wojenne w lasach widać w postaci zagłębień do nawet 0,5 metra głębokości a czasem nawet ponad 1 m i widać je na LIDARZE a także w terenie , ale jak linia okopów wchodzi na pole to kompletnie znika i nawet przebarwienia gruntu nie występują 1 Cytuj
0 DamianosSs1 Napisano %s o %s Napisano %s o %s Wydaje się nawet za duże na okopy, jakieś starorzecze albo wysunięta struga... Cytuj
Pytanie
Herman21
Cześć jestem tutaj nowy i potrzebuję pomocy w identyfikacji chciałbym wiedzieć czy to mogą być stare okopy
3 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi