Jump to content

Recommended Posts

Posted

Dzień dobry,

Czy ktoś posiada listę elewów z 3 PAC 1927/1928r z Wilna? Poszukuję informacji na temat mojego dziadka, do chwili obecnej to co udało mi się ustalić to, że właśnie tam mógł się szkolić. Niestety WBH CAW prywatnych kwerend nie wykonuje i szukam pomocy z zewnątrz. Do Warszawy mam trochę daleko by osobiście przejrzeć akta wyżej wymienionego pułku. Na pierwszym zdjęciu jest opis zdjęcia pamiątkowego z datą 20/02/1928 młodego mężczyzny, który najprawdopodobniej był moim dziadkiem, na drugim zdjęciu jest zdjęcie pocztówki, która została wydana w 2005 roku z opisem "Elewi Szkoły Podoficerskiej trwającej od 28/11/1927 do 15/05/1928. Za każdą udzieloną wskazówkę/informację oraz pomoc z góry serdecznie dziękuję.

IMG-20241226-WA0002~2.jpg

IMG20250401183554~2.jpg

Posted

Witajcie,

Dzisiaj otrzymałam list z archiwum litewskiego, mój dziadek przebywał w Stalag I A od 1939 do 1942, ale ciągle nie otrzymałam weryfikacji w jakim oddziale służył, czy ktoś jest w stanie mi pomóc, by sprawdzić elewów z 1927-1928?

• 8 months later...
Posted

Witam, chciałby się pan tymi zdjęciami podzielić? Ja niestety ciągle poszukuję jakichkolwiek informacji na temat mojego dziadka, ale nie potrafię w Polsce nic znaleźć. Dziadek nie był zarejestrowany w UdSKiOR, jego książeczki dowodowe nie istnieją... :/ U odnalezionej rodziny na Litwie znalazłam kilka zdjęć dotyczących WP, w tym właśnie m.in. to udostepnione wcześniej. Jedno zdjęcie, które mogłyby mi dużo podpowiedzieć niestety zostało wycięte... IMG202506142111402.thumb.jpg.631a28ce32f25a57774619dc33f07327.jpg

• 4 weeks later...
Posted
W dniu 1.04.2025 o 20:36, interka napisał:

Czy ktoś posiada listę elewów z 3 PAC 1927/1928r z Wilna?

Mam nadzieję, że sprawa jest jeszcze aktualna, ale dopiero dwa dni temu powiedziano mi, że ktoś tego szuka. Oto lista absolwentów szkoły podoficerskiej 3. pac, zamieszczona w rozkazie dziennym pułku nr 113 z 12 (nie 15) maja 1928 r. - z okazji zamknięcia kursu. Listy przyjętych nie mam. Zdjęcie pochodzi z CAW, z teczki I.322.50.8, zawierającej cały rocznik rozkazów z 1928 r. Rozkazu o otwarciu szkoły należałoby szukać w teczce z rocznikiem 1927, czyli I.322.50.7. W CAW zachowała się zresztą niemal całość rozkazów dziennych 3. pac - 19 teczek; brak jest lat 1923-1924 i 1939, a z lat 1920-1921 są tylko rozkazy baterii zapasowej. Ale w porównaniu do innych pułków to jest bardzo kompletny stan. Więc nazwisko Dziadka może się tam pojawić również w wielu innych miejscach - przy wcieleniu, złożeniu przysięgi, zwolnieniu, oddelegowaniach i powrotach, nagrodach, karach, otrzymanych przesyłkach, zachorowaniach i wyzdrowieniach, udziale w ćwiczeniach rezerwy itp. informacjach, zamieszczanych w rozkazach dziennych. Tylko trzeba niestety fizycznie do CAW przyjechać i uważnie poprzeglądać teczki z okresu służby Dziadka. Co więcej, odbycie służby i ukończenie szkoły podoficerskiej w 3. pac nie przesądza jeszcze o tym, że Dziadek w 1939 r. został faktycznie do tego pułku (a nawet w ogóle przez ten pułk) zmobilizowany. Jednak wobec braku rozkazów dziennych z 1939 r., ustalenie wojennego przydziału podoficera to jest sprawa raczej beznadziejna.

A jeżeli przyjąć, że skrót "Kar." na odwrocie zdjęcia oznacza "Karaliaus", to wychodzi jakby na to, że napis jest mieszany językowo, polsko-litewski.

nr 113 z 1928-05-12 (01).JPG

nr 113 z 1928-05-12 (02).JPG

• Like 1
Posted
56 minut temu, sqh napisał:

Mam nadzieję, że sprawa jest jeszcze aktualna, ale dopiero dwa dni temu powiedziano mi, że ktoś tego szuka. Oto lista absolwentów szkoły podoficerskiej 3. pac, zamieszczona w rozkazie dziennym pułku nr 113 z 12 (nie 15) maja 1928 r. - z okazji zamknięcia kursu. Listy przyjętych nie mam. Zdjęcie pochodzi z CAW, z teczki I.322.50.8, zawierającej cały rocznik rozkazów z 1928 r. Rozkazu o otwarciu szkoły należałoby szukać w teczce z rocznikiem 1927, czyli I.322.50.7. W CAW zachowała się zresztą niemal całość rozkazów dziennych 3. pac - 19 teczek; brak jest lat 1923-1924 i 1939, a z lat 1920-1921 są tylko rozkazy baterii zapasowej. Ale w porównaniu do innych pułków to jest bardzo kompletny stan. Więc nazwisko Dziadka może się tam pojawić również w wielu innych miejscach - przy wcieleniu, złożeniu przysięgi, zwolnieniu, oddelegowaniach i powrotach, nagrodach, karach, otrzymanych przesyłkach, zachorowaniach i wyzdrowieniach, udziale w ćwiczeniach rezerwy itp. informacjach, zamieszczanych w rozkazach dziennych. Tylko trzeba niestety fizycznie do CAW przyjechać i uważnie poprzeglądać teczki z okresu służby Dziadka. Co więcej, odbycie służby i ukończenie szkoły podoficerskiej w 3. pac nie przesądza jeszcze o tym, że Dziadek w 1939 r. został faktycznie do tego pułku (a nawet w ogóle przez ten pułk) zmobilizowany. Jednak wobec braku rozkazów dziennych z 1939 r., ustalenie wojennego przydziału podoficera to jest sprawa raczej beznadziejna.

A jeżeli przyjąć, że skrót "Kar." na odwrocie zdjęcia oznacza "Karaliaus", to wychodzi jakby na to, że napis jest mieszany językowo, polsko-litewski.

nr 113 z 1928-05-12 (01).JPG

nr 113 z 1928-05-12 (02).JPG

Witam, dziękuję serdecznie za odpowiedź. Tak, sprawa jest ciągle aktualna. Niestety imię i nazwisko mojego dziadka nie występują na tej liście. Jak tylko minie zima i będę miała więcej czasu, wybiorę się do Warszawy, do CAW.

Zdjęcie, które tutaj udostępniłam i które jest opisane, dotyczy akurat 3 PAC, ale mam jeszcze jedno zdjęcie, jest trochę starsze, bez podanej daty, i może dotyczyć 6 Pułku Piechoty Legionów, więc trochę przeglądania dokumentów będzie.

Jeszcze raz serdecznie dziękuję za odpowiedź i udzielone wskazówki. Nie wiem, czy się Pan orientuje — skoro posiadam numer książeczki wojskowej dziadka, gdzie mogę znaleźć więcej informacji na jego temat? W CAW, w ogólnym spisie teczek personalnych, mojego dziadka nie ma.

Pozdrawiam.

Posted

Niestety, numer książeczki wojskowej w żaden sposób nie ułatwi poszukiwań w CAW. Osobne akta personalne, które da się wyszukać po nazwisku, mają praktycznie tylko oficerowie i absolutnie znikomy procent szeregowych. Szersze informacje o szeregowym można znaleźć po nazwisku głównie wtedy, gdy był odznaczony - posiadał np. ordery Virtuti Militari albo Polonia Restituta, Krzyż Walecznych, Krzyż albo Medal Niepodległości - i posiada wtedy akta odznaczeniowe. Ale i tak sygnatury tych wszystkich akt nie mają nic wspólnego z numeracją książeczek wojskowych czy legitymacji służbowej danego żołnierza.

Jak już pisałem - aby dowiedzieć się czegokolwiek o losach szeregowego żołnierza, trzeba niestety żmudnie poprzeglądać rozkazy dzienne jednostki, w której służył i wyszukiwać jego nazwisko i imię. Rozkazów takich wydawano około 350 sztuk na rok, a każdy liczył od jednej do kilku stron formatu A4 - więc trzeba na to poświęcić sporo czasu. Przy tym pół biedy, jeśli to jest maszynopis; znacznie gorzej, gdy rękopis - nie zawsze dobrze czytelny. Z tym bywa różnie. W przypadku 3. pac rozkazy te zachowały się całkiem kompletnie, natomiast w przypadku 6. ppLeg. - są tylko te z lat 1925-1928. Ale jeżeli zna Pani datę urodzin Dziadka, to można zawęzić zakres poszukiwań i zacząć od tego rocznika, w którym Dziadek powinien ustawowo trafić z poboru do wojska - czyli od tego roku, w którym skończył 21 lat. Chyba, że poszedł wcześniej, jako ochotnik, albo później, z powodu jakiegoś odroczenia (np. zdrowotnego).