Radosław Kowalski Posted March 18, 2025 Posted March 18, 2025 Hej, jestem tu nowy. Zapisałem się, bo szukam pewnych konkretnych informacji. Otóż wiem, że przed drugą wojną światową w okolicy Torunia było wiele tzw. terenów lotniczych, czyli najpewniej jakichś polowych lądowisk. Dużo z nich było zwłaszcza na północ miasta, wzdłuż obecnej drogi do Unisławia. I właśnie tereny obecnej gminy Łubianka najbardziej mnie interesują. Czy macie może jakieś dokumenty lub linki, dotyczące tych lądowisk na północ od Torunia? I drugi temat, podobny. W jednej ze wsi gminy Łubianka, a mianowicie w Wybczu (Wibsch), było jakieś tymczasowe lotnisko/lądowisko Luftwaffe podczas wojny. Potwierdziło mi to kilka osób z tych terenów. Może ktoś z was wie nieco więcej na ten temat? Z góry dziękuję za pomoc.
Spirit of Warsaw Posted July 14, 2025 Posted July 14, 2025 Tej sprawie możesz pisz do słynnego Toruńskiego Piernika, adres miloszrus@wp.pl Może on Ci pomoże? http://aviateam.pl/artykul/title;przypinanie-skrzydel-ojczyznie-czesc-2/ Pozdrawiam
Jedburgh_Ops Posted July 16, 2025 Posted July 16, 2025 W samym Toruniu też jest czego szukać. Podcast sprzed chwili.
Recommended Posts