M_alice2 Napisano 27 Luty Napisano 27 Luty (edytowane) Dzień Dobry Piszę z prośbą o pomoc w wyjaśnieniu zagadki. Dawno temu kupiłem zbiór starych zdjęć, wśród których jedno wyróżnia się oryginalnym opisem na odwrocie: Baronowa von Kluge Regina 1920. Późniejsza właścicielka dóbr ziemskich w Kierzu k/Poznania. Pomyślałem, że mogła to być jakaś krewna (nie)sławnego generała Hansa von Kluge, który urodził się w Poznaniu. Niestety nie udało mi się znaleźć żadnych informacji na temat jego rodziny czy ewentualnego majątku ziemskiego. Zakładając, że nie jest to jakiś żart z epoki, może jest jakiś sposób na uzyskanie informacji o Reginie? Może jakieś niemieckie forum genealogiczne (akceptujące zapytania spoza Niemiec i nie po niemiecku). Czy ktoś podsunie jakiś pomysł gdzie szukać? Edytowane 27 Luty przez M_alice2 Cytuj
MonikaNJ Napisano 27 Luty Napisano 27 Luty Hans von Kluge właściwie Günther Adolf Ferdinand Kluge był synem Maxa Kluge i jego żony Elise Kühn-Schuhmann, ich ślub odbył się w 1881 roku 8 października w Głogowie. W 25 rocznicę (1913 roku)panowania cesarza Wilhelma II Kluge wraz z synami (Hansem i Wolfgangiem) został wyniesiony do rangi dziedzicznej pruskiej szlachty. Zatem "von" dopiero od 1913 roku, nie znalazłam nic o majątku. Cytuj
Cypis Napisano 27 Luty Napisano 27 Luty Spróbuj zapytać tutaj Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne GNIAZDO Forum dyskusyjne WTG GNIAZDO http://www.wtg-gniazdo.org/forum/index.php?sid=14fdf2f03c3efa9be980e6991080d121 Cytuj
MonikaNJ Napisano 27 Luty Napisano 27 Luty Max Kluge urodził się w Świbinkach(lubuskie) w 1856 roku, Schniblichen w 1857 roku majątek jest własnością rodziny Kluge. Cytuj
M_alice2 Napisano 28 Luty Autor Napisano 28 Luty 21 hours ago, Cypis said: Miejscowość to Kierz czy Kiekrz ? W oryginale: " w Kierzu k/Poznania". Kierz (ten nad jeziorem Powidzkim) to chyba trochę za daleko jak na "koło". A Kiekrz pierwotnie nazywał się Kierz. Cytuj
Mage1977 Napisano 17 Marzec Napisano 17 Marzec W dniu 27.02.2025 o 19:26, M_alice2 napisał: Dzień Dobry Piszę z prośbą o pomoc w wyjaśnieniu zagadki. Dawno temu kupiłem zbiór starych zdjęć, wśród których jedno wyróżnia się oryginalnym opisem na odwrocie: Baronowa von Kluge Regina 1920. Późniejsza właścicielka dóbr ziemskich w Kierzu k/Poznania. Pomyślałem, że mogła to być jakaś krewna (nie)sławnego generała Hansa von Kluge, który urodził się w Poznaniu. Niestety nie udało mi się znaleźć żadnych informacji na temat jego rodziny czy ewentualnego majątku ziemskiego. Zakładając, że nie jest to jakiś żart z epoki, może jest jakiś sposób na uzyskanie informacji o Reginie? Może jakieś niemieckie forum genealogiczne (akceptujące zapytania spoza Niemiec i nie po niemiecku). Czy ktoś podsunie jakiś pomysł gdzie szukać? Ostatnio zacząłem wciągać się w minigry na platformie https://mostbet.net.pl/. Znajdziesz tu wiele ciekawych minigier, w które możesz grać bez depozytu. Dzień dobry! Zagadki związane z historią i genealogią mogą być naprawdę fascynujące, zwłaszcza gdy napotykamy na takie unikalne wskazówki jak zdjęcie z oryginalnym opisem. Jeśli chodzi o Baronową von Kluge, istnieje kilka sposobów, aby spróbować zgłębić temat: Badania genealogiczne i archiwa: Warto zacząć od przeszukania dostępnych zasobów archiwalnych, które mogą zawierać informacje o rodzinach szlacheckich. W Polsce można zacząć od Archiwum Państwowego w Poznaniu, a także regionalnych archiwów w Wielkopolsce. Czasem takie archiwa posiadają dokumenty dotyczące osób z przedwojennej arystokracji i szlachty. Niemieckie fora genealogiczne: Jeśli chodzi o niemieckie źródła, są fora i strony takie jak „Genealogy.net” czy „Ahnenforschung.net”, które są dość popularne wśród osób zajmujących się genealogią. Można tam zadać pytanie lub poszukać istniejących wątków związanych z rodziną von Kluge. Niemieckie książki i publikacje: Są także publikacje historyczne i genealogiczne, które dokumentują rodziny szlacheckie. Czasami wydawane są w postaci książek o rodzinach szlacheckich w Niemczech i Polsce, które mogą zawierać informacje na temat takich osób jak Baronowa von Kluge. Można spróbować poszukać takich książek w bibliotekach lub w zasobach internetowych, takich jak Google Books. Szukanie powiązań z generałem Hanzem von Kluge: Może warto poszukać informacji o jego rodzinie w literaturze dotyczącej II wojny światowej, ponieważ takie publikacje mogą zawierać szczegóły na temat jego krewnych. Chociaż nie jest pewne, czy Baronowa von Kluge miała z nim bezpośredni związek, warto sprawdzić wszelkie informacje na ten temat, szczególnie dotyczące jego rodzinnego pochodzenia. Jeśli chodzi o same zdjęcia, warto sprawdzić, czy istnieją jakieś wskazówki związane z miejscem, w którym zostały zrobione (np. podpis na zdjęciu lub związane z Kierzem k/Poznania). Możliwe, że ktoś z forum będzie miał podobne zdjęcia lub informacje na temat tej samej rodziny. Mam nadzieję, że te wskazówki pomogą w dalszym poszukiwaniu informacji! Powodzenia! Cytuj
M_alice2 Napisano 6 godzin temu Autor Napisano 6 godzin temu Dziękuję za wskazówki i sugestie. Spróbuję szczęścia na niemieckich forach. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi