Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Usiłuję uruchomić rower Albatros Romet i poległem z rozmiarem opon. Opony opisane są jako Degum o rozmiarze 27x 1  1/4. Są one jednak mniejszej średnicy jak dokładnie tak samo opisane opony w rowerach Wagant czy Uniwersal. Z młodości pamiętam że kupując opony do Waganta w sklepie należało podając rozmiar 27 zaznaczyć że mają być zwiększone. Może ktoś podpowiedzieć jaki rozmiar opon z obecnie osiągalnych będzie pasować do Albatrosa?

Wojtek

• Cyrograf15 changed the title to Rozmiary opon rowerów PRL?
Napisano

Tak, tyle że współcześnie produkowane opony o tym oznaczeniu są za duże do Albatrosa, natomiast pasują do Waganta. W poniedziałek będę próbował czy czasem nie pasują 28" o oznaczeniu 35-622, ich średnica wewnętrzna jest mniejsza o 8 mm. Tak wiem jest to poebane całkowicie, większa opona co sugeruje jej rozmiar 28" jest mniejszej średnicy wewnętrznej od opony 27".

Wojtek

Napisano

Dokładnie ten typ już sprawdziłem Kenda 37-630 jest za duża, spada z rawki, za duża średnica wewnętrzna. Mam nadzieję że jutro dostanę oponę 28" w rozmiarze 35-622 która może pasować. Rozmiar 37-630 to Wagant, Universal.

Wojtek

Napisano

Założyłem oponę 28",  37-622, do koła ładnie pasuje. Profil ma zdecydowanie wyższy, koło urosło o 2 cm. Do roweru zmieściło się, przy poprzeczce do której przykręca się szczęki hamulca zrobiło się ciasno, może być problem z dołożeniem błotników. Moje kalkulacje okazały się słuszne.

Wojtek 

Napisano

I dobrze myślałeś, matematyka jest jedna. Tu ujawniła się jakaś zawiłość standaryzacji wysokości profilu rowerowej opony, która dla ułatwienie i ku ogólnej radości nie jest podawana. W tym wypadku okazuje się że większa opona 28" ma mniejszą średnicę wewnętrzną (622 mm) od mniejszej 27" (630 mm). Nie mam pojęcia z czego to wynika, ale tak jest.

Wojtek

Napisano

Przypomniał mi się stary dowcip:

rybacy z Władywostoku złowili wieloryba. Zmierzyli go i okazało się, że od ogona do głowy ma 25 m, a od głowy do ogona 30 m. Zwrócili się do instytutu w Moskwie z zapytaniem, dlaczego tak jest? Po pewnym czasie przyszła odpowiedź, że na razie nie wiadomo dlaczego, ale nauka radziecka zna podobne przypadki. Np. poniedziałek od piątku dzielą cztery dni, a piątek od poniedziałku tylko trzy..  😅