Cyrograf15 Napisano 31 Styczeń Napisano 31 Styczeń Usiłuję uruchomić rower Albatros Romet i poległem z rozmiarem opon. Opony opisane są jako Degum o rozmiarze 27x 1 1/4. Są one jednak mniejszej średnicy jak dokładnie tak samo opisane opony w rowerach Wagant czy Uniwersal. Z młodości pamiętam że kupując opony do Waganta w sklepie należało podając rozmiar 27 zaznaczyć że mają być zwiększone. Może ktoś podpowiedzieć jaki rozmiar opon z obecnie osiągalnych będzie pasować do Albatrosa? Wojtek Cytuj
Spirit of Warsaw Napisano 1 Luty Napisano 1 Luty Ogumienie Albatrosa (oryginał) to: 27" x 1" 3/8" Cytuj
Cyrograf15 Napisano 1 Luty Autor Napisano 1 Luty Tak, tyle że współcześnie produkowane opony o tym oznaczeniu są za duże do Albatrosa, natomiast pasują do Waganta. W poniedziałek będę próbował czy czasem nie pasują 28" o oznaczeniu 35-622, ich średnica wewnętrzna jest mniejsza o 8 mm. Tak wiem jest to poebane całkowicie, większa opona co sugeruje jej rozmiar 28" jest mniejszej średnicy wewnętrznej od opony 27". Wojtek Cytuj
Cyrograf15 Napisano 1 Luty Autor Napisano 1 Luty 39 minut temu, sebek1974 napisał: Kup se nowy rower i nie będziesz musiał kombinować. Nie mogę, nowym wypadało by jeździć, a nie tylko posiadać Cytuj
Spirit of Warsaw Napisano 2 Luty Napisano 2 Luty Mój typ to np.: https://allegro.pl/oferta/kenda-k184-kosmos-opona-rowerowa-37-630-27x1-3-8-11715603262?bi_s=ads&bi_m=productlisting%3Adesktop%3Aquery&bi_c=N2RmMzM1ZGMtNDNjYS00ZGQxLWI0ZWQtY2ZkN2M3MWI3ZDZmAA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=498a07fc-fbad-46e6-9be8-1829624ff288&order=p&buyNew=1&offerTypeBuyNow=1# Zawsze możesz zwrócić zakupiony towar bez podawania przyczyny w ciągu 14 dni.. Cytuj
Cyrograf15 Napisano 2 Luty Autor Napisano 2 Luty Dokładnie ten typ już sprawdziłem Kenda 37-630 jest za duża, spada z rawki, za duża średnica wewnętrzna. Mam nadzieję że jutro dostanę oponę 28" w rozmiarze 35-622 która może pasować. Rozmiar 37-630 to Wagant, Universal. Wojtek Cytuj
Cyrograf15 Napisano 8 Luty Autor Napisano 8 Luty Założyłem oponę 28", 37-622, do koła ładnie pasuje. Profil ma zdecydowanie wyższy, koło urosło o 2 cm. Do roweru zmieściło się, przy poprzeczce do której przykręca się szczęki hamulca zrobiło się ciasno, może być problem z dołożeniem błotników. Moje kalkulacje okazały się słuszne. Wojtek Cytuj
Spirit of Warsaw Napisano 10 Luty Napisano 10 Luty - Myślałem, że matematyka jest jedna 27” vs. 28” ... a tu jak numer. Pozdrawiam. Cytuj
Cyrograf15 Napisano 10 Luty Autor Napisano 10 Luty I dobrze myślałeś, matematyka jest jedna. Tu ujawniła się jakaś zawiłość standaryzacji wysokości profilu rowerowej opony, która dla ułatwienie i ku ogólnej radości nie jest podawana. W tym wypadku okazuje się że większa opona 28" ma mniejszą średnicę wewnętrzną (622 mm) od mniejszej 27" (630 mm). Nie mam pojęcia z czego to wynika, ale tak jest. Wojtek Cytuj
Spirit of Warsaw Napisano 10 Luty Napisano 10 Luty Przypomniał mi się stary dowcip: rybacy z Władywostoku złowili wieloryba. Zmierzyli go i okazało się, że od ogona do głowy ma 25 m, a od głowy do ogona 30 m. Zwrócili się do instytutu w Moskwie z zapytaniem, dlaczego tak jest? Po pewnym czasie przyszła odpowiedź, że na razie nie wiadomo dlaczego, ale nauka radziecka zna podobne przypadki. Np. poniedziałek od piątku dzielą cztery dni, a piątek od poniedziałku tylko trzy.. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi