Skocz do zawartości
  • 0

Identyfikacja zdjęcia

Pytanie

Napisano

Witam czy ktoś mógł by mi pomóc w identyfikacji jednostki do której należeli żołnierze ze zdjęcia ,wiem tylko że na pewno są to żołnierze z Wołyńskiej  Brygady Kawalerii i zdjęcie zrobione było w Dubnie.   

Dubno.JPG

2 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Napisano

Dzięki za szybką odpowiedź. Na tym zdjęciu jest mój dziadek (drugi od lewej dolny rząd)na 100% nie mogę powiedzieć ze zdjęcie to zostało zrobione w Dubnie ale wiem na pewno że dziadek służył w Wołyńskiej Brygadzie Kawalerii mieszkał w Dubnie a babcia pracowała w kantynie jednostki w Dubnie i do tego momentu byłem przekonany że to może być 2DAK jednakże po dokładnym przyjrzeniu się zdjęciu moje wątpliwości wzbudziły dwie rzeczy,

1. Pierwsza to kolory patek na kołnierzach żołnierzy, z tego co wiem to artylerzyści mieli kolory czarny na górze i czerwony na dole a na zdjęciu po przybliżeniu widać jasny kolor u góry a ciemny na dole, 

2. Druga to rogatywka wyjściowa żołnierza (chyba podoficer) górny rząd  prawy róg drugi od prawej, nie wiem ale może to gra świateł podczas robienia zdjęcia ale wygląda mi na to że czapka ma jasny otok a przecież artyleria miała czarne otoki.

Widzę że Kolega posiada dość dużą wiedze na temat Wołyńskiej Brygady Kawalerii dokładnie 2DAK w związku z tym mam jeszcze jedno pytanie ,gdzie mogę znaleźć informacje o służbie mojego dziadka, wiem tylko że dziadek startował w ogólnopolskich zawodach jeździeckich w konkurencji władanie szablą i lancą i zajął tam ( z relacji babci )pierwsze miejsce ,nie wiem tylko w którym roku i gdzie szukać informacji na ten temat, poza tym babcia nigdy nie mówiła o służbie dziadka w kampanii wrześniowej  wspomniała tylko ze dziadek z wojny wrócił nocą i przez jakiś czas ukrywał się, z kompani wrześniowej przywiózł tylko lornetkę którą chował  w glinianym garnku ze zsiadłym mlekiem przez tą lornetkę obserwował ruch wojsk  i widział jak niemcy rozstrzeliwują żydowską ludność Dubna na zamku w Dubnie 

Z góry dziękuje za pomoc  Jarek Sawicki