Agent_R Napisano 20 Kwiecień 2004 Autor Share Napisano 20 Kwiecień 2004 Najnowsze znalezisko.Nie jestem pewny co to mogło być.To zdjęcie prezentuje górną część przedmiotu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Agent_R Napisano 21 Kwiecień 2004 Autor Share Napisano 21 Kwiecień 2004 A coś może na temat tej sprzączki od pasa jesteście w stanie powiedzieć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Agent_R Napisano 20 Kwiecień 2004 Autor Share Napisano 20 Kwiecień 2004 Najnowsze znalezisko.Nie jestem pewny co to mogło być.To zdjęcie prezentuje górną część przedmiotu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Agent_R Napisano 20 Kwiecień 2004 Autor Share Napisano 20 Kwiecień 2004 To jest część dolna (prawdopodobie).Wygląda jak jakieś pokrętło, lub coś w tym rodzaju. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Agent_R Napisano 20 Kwiecień 2004 Autor Share Napisano 20 Kwiecień 2004 i jeszcze sprzączka od pasa... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darula Napisano 20 Kwiecień 2004 Share Napisano 20 Kwiecień 2004 Wydaje mi sie, że jest to fragment podstawki stołowej na widelec, nóz, łyżkę. Podstawka składała się z dwóch takich krzyży i poprzeczki je łączącej. Na zdjęciu 2 chyba widać w centrum krzyża miejsce po złamanej poprzeczce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Agent_R Napisano 20 Kwiecień 2004 Autor Share Napisano 20 Kwiecień 2004 Witamdziękuję za odpowiedz.Faktycznie w centralnym miejscu jest ślad po złamanej poprzeczce.Czy dosponowałbyć jakimiś zdjęciami lub rysynkami jak to wyglądało? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Agent_R Napisano 20 Kwiecień 2004 Autor Share Napisano 20 Kwiecień 2004 może ewentualnie mógłbyś określić z jakiego okresu to pochodzi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Natan Napisano 20 Kwiecień 2004 Share Napisano 20 Kwiecień 2004 Jeżeli to jest z mosiądzu to , myśle że jest to pokrętło od kranu .Natan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Agent_R Napisano 20 Kwiecień 2004 Autor Share Napisano 20 Kwiecień 2004 Jego wymiary to zaledwie 3 cm, więc jest chyba za małe na pokrętło do kranu - tak mi się wydaje, ale prawdopodobnie jest to mosiądz lub brąz.Nie chcę niszczyć patyny więc nie określę dokładnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jadzia Napisano 20 Kwiecień 2004 Share Napisano 20 Kwiecień 2004 Witam, takie podstawki do sztućów to tak zwane koziołki, sam mam takie w domu i ten kawałek by pasował.pozdrawiam Jadzia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darula Napisano 21 Kwiecień 2004 Share Napisano 21 Kwiecień 2004 Podstawka służyła do opierania w.w tak aby części majace stykać sie z pokarmem nie dotykały obrusa. Stosowało sie to w tzw. dobrych domach, dworach itp. W dobrym tonie było posiadać takie cuś ze srebra. Może to być wersja uboga tzn. z mosiadzu z warstwą srebra...Sorry za brak talentu malarskiego... (nie znalazłem fotki tego urządzenia) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pytanie
Agent_R
Najnowsze znalezisko.
Nie jestem pewny co to mogło być.
To zdjęcie prezentuje górną część przedmiotu.
11 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.