Skocz do zawartości
  • 0

carski telegraf ?

Gość blizni2

Pytanie

Napisano
Znalezisko z terenów walk rosyjsko-niemieckich 1914-1915 w kiepskim stanie -zbutwiała drewniana skrzynka,jedynie elementy niklowane,mosiężne i miedziane zachowały się w przyzwoitym stanie.Tylna części skrzynki-czego nie widać na załączonym zdjęciu wypełniona trzema ogniwami z elektrodami węglowymi zakończonymi miedzianymi kapturkami każdy z przykręcanym zaciskiem pod kabelki.Zachowały się trzy tabliczki opisowe w jęż. rosyjskim w tym jedna producenta K.LORENC PETERSBURG co by sugerowało pochodzenie pierwszowojenne armii rosyjskiej ale może się mylę.
Poszukiwania w internecie tylko po części potwierdzają moje przypuszczenia więc mile widziane wszelkie komentarze rozjaśniające głównie przeznaczenie tego urządzenia.
Przy okazji znalazłem obszerną stronkę o wszelakich starych telegrafach http://w1tp.com/telegrap.htm może się komu przyda

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Znalezisko z terenów walk rosyjsko-niemieckich 1914-1915 w kiepskim stanie -zbutwiała drewniana skrzynka,jedynie elementy niklowane,mosiężne i miedziane zachowały się w przyzwoitym stanie.Tylna części skrzynki-czego nie widać na załączonym zdjęciu wypełniona trzema ogniwami z elektrodami węglowymi zakończonymi miedzianymi kapturkami każdy z przykręcanym zaciskiem pod kabelki.Zachowały się trzy tabliczki opisowe w jęż. rosyjskim w tym jedna producenta K.LORENC PETERSBURG co by sugerowało pochodzenie pierwszowojenne armii rosyjskiej ale może się mylę.
Poszukiwania w internecie tylko po części potwierdzają moje przypuszczenia więc mile widziane wszelkie komentarze rozjaśniające głównie przeznaczenie tego urządzenia.
Przy okazji znalazłem obszerną stronkę o wszelakich starych telegrafach http://w1tp.com/telegrap.htm może się komu przyda
Napisano
troche potrwa wrzucenie fotek skrzynki i tabliczek - sorry
Napisano
trochę potrwa wrzucenie fotek skrzymki i tabliczek - sorry
Napisano
Żeby coś powiedzieć przydałyby sie dokładniejsze fotki zachowanych podzepołów elektrycznych, bo z tego co tu widzę to może to byc albo telefon polowy albo telegraf (stukawka). Niestety niewiele wiem o sprzecie pierwszowojennym ale można by próbowac to ze sprzętem z okresu mniędzywojennego. Mam trochę opisów ówczesnych telefonów rosyjskich.
Napisano
Dokładniejsze zdjęcia będą za kilkanaście dni - choć pewnie niewiele wyjaśnią - a podzespoły elektryczne to cztery prostopadłościenne ogniwa zasilające umieszczone za drewnianą przegrodą z tyłu skrzynki,układ dzwonka elektr. i jeszcze jedna cewka ustawiona na zdjęciu pod grubą dzwignią z przodu(ale nie wiem gdzie pierwotnie była umieszczona) - reszta to ozdobne nakrętki i kilka dżwigienek. Obok skrzynki były również kawałki szklanej szybki być może przesłaniającej częściowo przód aparatu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie