MarekA Napisano 23 Listopad Share Napisano 23 Listopad Zacumowany niedaleko Pireus. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
galeonik Napisano 23 Listopad Share Napisano 23 Listopad W samym Pireusie , przy marinie. Stanowi część muzeum, jak się wydaje - w budowie, bo nie jest udostępnione do zwiedzania, przynajmniej tak było w czerwcu. W ,muzeum stoją też inne jednostki, ale niestety triera Olimpias popłynęła. Dojście do Avelofa było jedynie od strony mariny i do tego zakamuflowane :-). Ale zwiedzić warto, mimo że na pokładzie brak jest sporej ilości wyposażenia jak artyleria pomocnicza i plot ( zostawiono tylko główną wieżową 234 i 191 mm)czy szalupy. Ekspozycja obejmuje niestety jedynie nadbudówkę i (kaplica okrętowa, sklepik z pamiątkami, działające wc z epoki:-) i 1 pokład z odtworzonymi kabinami, pomieszczeniami kambuzów, piekarni itd. i ekspozycją historyczną. Wieże są niedostępne, jedynie można zajrzeć przez wycięcie w pancerzu do dziobowej wieży artylerii głównej. Nie ma wejścia niżej do kotłów i maszyn. Mimo to całość robi wrażenie. Dwuczęściowa monografia w ostatnich MSiO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarekA Napisano 23 Listopad Autor Share Napisano 23 Listopad 5 minut temu, galeonik napisał: W samym Pireusie , przy marinie. Stanowi część muzeum, jak się wydaje - w budowie, bo nie jest udostępnione do zwiedzania, przynajmniej tak było w czerwcu. W ,muzeum stoją też inne jednostki, ale niestety triera Olimpias popłynęła. Ja byłem na nim latem 2022r. Triera wtedy była. Na mnie wrażenie zrobiły zastosowane rozwiązania techniczne. Np. napęd wentylatorów (tak przypuszczam) za pomocą maszyny parowej i zestawu wałków biegnących po ścienia i suficie. Nie kable i silnik elektryczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
galeonik Napisano 23 Listopad Share Napisano 23 Listopad No tak, jak mi powiedział pan ze sklepiku( o ile dobrze się dogadaliśmy, triera była akurat we Francji....). Natomiast , faktycznie wszystkie pomocnicze mechanizmy parowe na Aveloffie robią wrażenie. Szkoda, że nie można zejść niżej do maszyn i kotłów W ogóle muzeum marynarki robiło z pokładu A. wrażenie placu budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi