Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam po przyjrzeniu się widać wszędzie jakieś dołki w lesie , zastanawiam się czy mogą być to jakieś ślady okopów czy czegoś podobnego jak sądzicie ? 

IMG_3273.jpeg

IMG_3272.jpeg

IMG_3271.jpeg

IMG_3269.jpeg

Napisano

Z opowieści dziadka , jego ojciec twierdził że to pozostałość po żołnierzach który ponoć pamięta . Ale dla pewności chciałbym się zapytać kogoś kto się na tym zna i rzeczywiście to jest cos po ,, żołnierzach „

Napisano
20 minutes ago, bjar_1 napisał:

Te na 2 i 4 screenie możesz sprawdzić, z resztą bym nie wiązał większych nadziei.

O spoko , a mam pytanie jeszcze , jak to można nazwać ? Nie wiem dołki strzeleckie czy jak ? No bo to raczej na pełnoprawne okopy nie wygląda , przynajmniej nie widzę jakiś zygzaków czy coś 

Napisano

Byłem tam jakiś czas temu i powiem że to porządne doły . Ale myślałem bardziej że to jakieś doły pod sadzonki czy coś , nie znam się na tym zbytnio . Ponoć dziadek mówił że to może być po Niemcach. Może coś tam będzie 

Napisano

Stare doły po sadzonkach są prostokątne, mocno wydłużone np. 2 metry na 8 i zawsze blisko drogi.

Te okrągłe zagłębienia to często wyrobiska po pozyskaniu gliny lub piasku. No trafiają się też ślady po mielerzach.

Napisano

99% sukcesu to podanie lokalizacji, nawet orientacyjnej. Tłumy z piszczałkami Ci tam nie pobiegną:) Jak prześledzisz linie obronne na których budowę miano czas (jak b-2 na Śląsku) to są jak z podręcznika. Natomiast jak były kopane w pośpiechu, a jeszcze często ostrzelane w czasie wojny, to wyglądają podobnie do Twoich. Idź posprawdzaj teren,nikt Ci po zdjęciach nie odpowie na sete.

• Tak trzymać 1