Migotka Napisano 22 Sierpień Share Napisano 22 Sierpień Dzień dobry. Chciałem poprosić grono Odkrywców o poradę w sprawie wykrywacza statycznego. Mam doświadczenie w wykrywaniu drobnicy rożnymi sprzętami, ale pracodawca zlecił mi zadanie lokalizacji i dokopania się do studzienek na placu budowy. Próbowałem swoją Noktą, ale niestety skończyło się na kopaniu wszystkiego co jest pod cewką. Nie mówiąc o tym że jest zwyczajnie za płytka. Do przejścia mam 2km - wieka studzienek dość specyficzne bo na głębokości 40-60 cm i średnicy 15cm (żelazo/żeliwo). Pamiętam jeszcze czasy White's 5900/6000 jak koledzy śmigali i kopali militarkę, ale to jest sprzęt z lat 90'. Czy jest coś na rynku co nie zabije mnie ceną (może być używka), a pozwoli na dyskryminacje wielkości żelaza pod cewką i sięgnie te 60cm? Jak się zabrać do tematu i czy ten zabytkowy White's dałby radę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Landszaft Napisano 22 Sierpień Share Napisano 22 Sierpień Szukać starych np .C-scopów cs-5mx . mam taki i do monet czy kolorów kompletnie sie nie nadaje ale rozsadzonych pojazdów pancernych znalazłem ponad 15 w różnych miejscach i miałem też właśnie taki przypadek że drogowcy budując drogę zasypali tłuczniem studzienki hydrauliczne a że latałem koło nich po polu to poprosili mnie o ratunek i w niecałe 20 minut ja zaznaczałem gdzie jest silny sygnał a oni odkopywali zasypane dekielki z hydrauliką . Można też i starym minelabem sovereigen i jego odmianami w trybie all metal i z niską czułością aby nie brać śmieci czy drobnicy a tylko duże metalowe sygnały . Gorzej jeżeli drogę budowali z podsypki szlaki pohutniczej , wtedy kompletna kicha . A taki przypadek też mam gdzie cała droga budowana była z grubego kamienia szlakowego z metalową szlaką i wytopkami metalowymi . Cała droga praktycznie wyje i nie ma szans wtedy znaleźć sygnał który wskazuje na studzienkę bo często są to kilku kilogramowe wytopki żeliwne - żelazne - szlakowe dające bardzo silny sygnał i wtedy trzeba wszystko kopać , koszmar !!. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Migotka Napisano 25 Sierpień Autor Share Napisano 25 Sierpień Dziękuję za odpowiedź. Już rozglądam się za podobnym C.Scope'm, ale na rynku dość pusto. Pytałem wcześniej o Whites'a, bo wiem kto ma i myślę że jest szansa na odkupienie (5900di). Zastanawiam się też czy jest szansa tak ustawić Noktę lub Equinoxa 800 żeby takie żelastwo zlokalizować z pominięciem drobnicy. I tu właściwie wszystko sprowadza się do jednego pytania - czy jest coś co nie widzi drobnicy (koloru i gwoździ), ale zobaczy większy cel trochę głębiej? Czy taki PI ma przewagę, a może kwestia nie sprzętu a doświadczonego w militarce operatora? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Landszaft Napisano 25 Sierpień Share Napisano 25 Sierpień De facto powinno się każdym czy statykiem czy dynamikiem taki problem rozwiązać . Czyli tak ustawić w parametrach pracy wykrywacz aby dawał sygnał na określoną wagę żelastwa czyli odrzucał drobnice a wył na grubsze gabaryty. Raczej widzę tu problem w operatorstwie z wykrywaczem . Oczywiście do tego też potrzebna jest spora cewka a nie mała . To wielkość cewki decyduje o głębokości poszukiwań, a mała cewka to doskonała do poszukiwań w miarę płytkich i drobnych detali. Nie wiem jaką cewkę masz w Nokcie. Popytaj się też kto ma starego "Smętka" - świetny na poszukiwania żelastwa , bierze bardzo głęboko nawet do 1 metra - to jest właśnie dobry wykrywacz do szukania głęboko ukrytego żelastwa ale z uwagi że mistrz Smętek już nie żyje a Ci co maja ten wykrywacz raczej już niechętnie się ich pozbywają właśnie dla poszukiwań głębokich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fuks_ag Napisano 30 Październik Share Napisano 30 Październik do takich działań to powinieneś przejrzeć portle w poszukiwaniu detektora instalacji np CAT 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi