Skocz do zawartości

Wykrywacz statyczny starej daty

Migotka

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry. Chciałem poprosić grono Odkrywców o poradę w sprawie wykrywacza statycznego. Mam doświadczenie w wykrywaniu drobnicy rożnymi sprzętami, ale pracodawca zlecił mi zadanie lokalizacji i dokopania się do studzienek na placu budowy. Próbowałem swoją Noktą, ale niestety skończyło się na kopaniu wszystkiego co jest pod cewką. Nie mówiąc o tym że jest zwyczajnie za płytka. Do przejścia mam 2km - wieka studzienek dość specyficzne bo na głębokości 40-60 cm i średnicy 15cm (żelazo/żeliwo). Pamiętam jeszcze czasy White's 5900/6000 jak koledzy śmigali i kopali militarkę, ale to jest sprzęt z lat 90'. Czy jest coś na rynku co nie zabije mnie ceną (może być używka), a pozwoli na dyskryminacje wielkości żelaza pod cewką i sięgnie te 60cm? Jak się zabrać do tematu i czy ten zabytkowy White's dałby radę?

Szukać starych np .C-scopów cs-5mx . mam taki i do monet czy kolorów kompletnie sie nie nadaje ale rozsadzonych  pojazdów pancernych znalazłem ponad 15 w różnych miejscach i miałem też właśnie taki przypadek że drogowcy budując  drogę zasypali tłuczniem studzienki hydrauliczne a że latałem koło nich po polu to poprosili mnie o ratunek i w niecałe 20 minut ja zaznaczałem gdzie jest silny sygnał a oni odkopywali zasypane dekielki z hydrauliką  . Można też i starym  minelabem sovereigen i jego odmianami w trybie all metal i z niską czułością aby nie brać śmieci czy drobnicy a tylko duże metalowe sygnały . Gorzej jeżeli drogę budowali z podsypki szlaki pohutniczej , wtedy kompletna kicha . A taki przypadek też mam gdzie cała droga budowana była z grubego kamienia szlakowego z metalową szlaką i wytopkami metalowymi . Cała droga praktycznie wyje i nie ma szans wtedy znaleźć sygnał który wskazuje na studzienkę bo często są to kilku kilogramowe wytopki żeliwne - żelazne - szlakowe dające bardzo silny sygnał i wtedy trzeba wszystko kopać , koszmar !!.

Dziękuję za odpowiedź. Już rozglądam się za podobnym C.Scope'm, ale na rynku dość pusto. Pytałem wcześniej o Whites'a, bo wiem kto ma i myślę że jest szansa na odkupienie (5900di). Zastanawiam się też czy jest szansa tak ustawić Noktę lub Equinoxa 800 żeby takie żelastwo zlokalizować z pominięciem drobnicy. I tu właściwie wszystko sprowadza się do jednego pytania - czy jest coś co nie widzi drobnicy (koloru i gwoździ), ale zobaczy większy cel trochę głębiej? Czy taki PI ma przewagę, a może kwestia nie sprzętu a doświadczonego w militarce operatora?

De facto powinno się każdym czy statykiem czy dynamikiem taki problem rozwiązać . Czyli tak ustawić w parametrach pracy wykrywacz aby dawał sygnał na określoną wagę żelastwa czyli odrzucał drobnice a wył na grubsze gabaryty. Raczej widzę tu problem w operatorstwie z wykrywaczem . Oczywiście do tego też potrzebna jest spora cewka a nie mała . To wielkość cewki decyduje o głębokości poszukiwań, a mała cewka to doskonała do poszukiwań w miarę płytkich i drobnych detali. Nie wiem jaką cewkę masz w Nokcie. Popytaj się też kto ma starego "Smętka" - świetny na poszukiwania żelastwa , bierze bardzo głęboko nawet do 1 metra - to jest właśnie dobry wykrywacz do szukania głęboko ukrytego żelastwa ale z uwagi że mistrz Smętek już nie żyje a Ci co maja ten wykrywacz raczej już niechętnie się ich pozbywają właśnie dla poszukiwań głębokich.

• 2 months later...