everyone. Posted August 21, 2024 Posted August 21, 2024 Witam znalazłem ten guzik w okolicach bielska i nic nie mogę o nim znaleźć pomoże ktoś w id dzękuje z góry;)
Landszaft Posted August 21, 2024 Posted August 21, 2024 bo większość guzików to typowe ozdobne guziki cywilne i ten do takich należy . jak kobieta miała ładna kieckę czy kaftanik to często kupowano ładne guziki ozdobne , mam takich metalowych sporo i nie znajdziesz ich w "butonarium" bo było ich za dużo aby pisać katalogi guzików ozdobnych cywilnych. obecnie jest sporo informacji o guzikach tak wojskowych jak i urzędowych które miały rozporządzenie o ich kształtach bądź zastosowaniu . Co innego cywilki . Często XIX wieczne i z poczatku XX wieku guziki maja na odwrocie sygnatury producenta bo wtedy to było swoista reklamą firmy, co obecnie już nie ma zastosowania i obecnie praktycznie nikt nie sygnuje cywilnych guzików z różnych mas plastycznych " mimo że łatwo je obecnie wytłaczać " . Szukaj w Butonarium może ktoś coś dodał.
Recommended Posts