Matwoj Napisano 12 Kwiecień Share Napisano 12 Kwiecień Witam, natrafiłem na taki dziwny kamień, nie jest żelazny. Może ktoś coś podpowie? Wujek Google nie znalazł nic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 Kee Napisano 13 Kwiecień Share Napisano 13 Kwiecień A jak wagowo? Wydaje się być cięższy niż powinien? Lub lżejszy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 Matwoj Napisano 13 Kwiecień Autor Share Napisano 13 Kwiecień Zdecydowanie cięższy, ma ok 1,5x1x 1 wazy 20 g Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 Matwoj Napisano 13 Kwiecień Autor Share Napisano 13 Kwiecień Zwarzylem dwa razy większy kamień i to coś i jest takiej samej wagi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 Kee Napisano 13 Kwiecień Share Napisano 13 Kwiecień Poszperałem chwilę i znalazłem to https://www.gantan.ru/stat_i/voprosy_i_otvety/. Jest to odpowiedź na twoje pytanie czym to jest i jak powstało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 Matwoj Napisano 14 Kwiecień Autor Share Napisano 14 Kwiecień Z tego co tu jest napisane powstaje on sztucznie a to cudo znalazłem w górach w Szwecji, raczej żadnej huty tam nie ma;p ale faktycznie podobne. Dzięki za pomoc przyjacielu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 Kee Napisano 14 Kwiecień Share Napisano 14 Kwiecień Jeśli ty tam dotarłeś to inni mogli tam dotrzeć przed tobą ;) to nie musiała być huta. Może ktoś tam pozyskiwał surowiec a to pozostałości. A może urobek tam trafił z innego miejsca. Ciężko stwierdzić bez informacji o miejscu znalezienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 Matwoj Napisano 14 Kwiecień Autor Share Napisano 14 Kwiecień No niby tak, nigdy nie wiadomo, z drugiej strony takie same procesy jak w hucie mogły zajść i w ziemi. Generalnie twój link przedstawia najbardziej zbliżone kształty do tej mojej metalowej znajdy. Wiem ze w tamtych okolicach były osady wikingów , do największego kurhanu w Szwecji jest jakiś kilometr Max, w tamtych rejonach podobno była jakaś bitwa tylko nie powiem ci kto z kim bo jestem w trakcie zbierania informacji i sam jeszcze dokładnie nie wiem. Może to jakieś pozostałości po dawnych czasach. W każdym bądź razie dzięki Ci za poświęcony czas, zdrówka;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 Matwoj Napisano 14 Kwiecień Autor Share Napisano 14 Kwiecień No a co do miejsca znalezienia powiem Ci ze raczej nikt o zdrowym rozsądku by tam nie zaszedł, chodziliśmy z termowizja za porożem , śledziliśmy stado i zanim tam zaszedłem byłem po pas mokry i już nie widziałem czy na nogach mam buty czy to tylko kule błota;D ale może jakiś inny czub tez tam był Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pytanie
Matwoj
Witam, natrafiłem na taki dziwny kamień, nie jest żelazny. Może ktoś coś podpowie? Wujek Google nie znalazł nic
8 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi