Matwoj Napisano 12 Kwiecień Napisano 12 Kwiecień Witam, natrafiłem na taki dziwny kamień, nie jest żelazny. Może ktoś coś podpowie? Wujek Google nie znalazł nic Cytuj
0 Kee Napisano 13 Kwiecień Napisano 13 Kwiecień A jak wagowo? Wydaje się być cięższy niż powinien? Lub lżejszy? Cytuj
0 Matwoj Napisano 13 Kwiecień Autor Napisano 13 Kwiecień Zdecydowanie cięższy, ma ok 1,5x1x 1 wazy 20 g Cytuj
0 Matwoj Napisano 13 Kwiecień Autor Napisano 13 Kwiecień Zwarzylem dwa razy większy kamień i to coś i jest takiej samej wagi Cytuj
0 Kee Napisano 13 Kwiecień Napisano 13 Kwiecień Poszperałem chwilę i znalazłem to https://www.gantan.ru/stat_i/voprosy_i_otvety/. Jest to odpowiedź na twoje pytanie czym to jest i jak powstało. Cytuj
0 Matwoj Napisano 14 Kwiecień Autor Napisano 14 Kwiecień Z tego co tu jest napisane powstaje on sztucznie a to cudo znalazłem w górach w Szwecji, raczej żadnej huty tam nie ma;p ale faktycznie podobne. Dzięki za pomoc przyjacielu Cytuj
0 Kee Napisano 14 Kwiecień Napisano 14 Kwiecień Jeśli ty tam dotarłeś to inni mogli tam dotrzeć przed tobą ;) to nie musiała być huta. Może ktoś tam pozyskiwał surowiec a to pozostałości. A może urobek tam trafił z innego miejsca. Ciężko stwierdzić bez informacji o miejscu znalezienia. Cytuj
0 Matwoj Napisano 14 Kwiecień Autor Napisano 14 Kwiecień No niby tak, nigdy nie wiadomo, z drugiej strony takie same procesy jak w hucie mogły zajść i w ziemi. Generalnie twój link przedstawia najbardziej zbliżone kształty do tej mojej metalowej znajdy. Wiem ze w tamtych okolicach były osady wikingów , do największego kurhanu w Szwecji jest jakiś kilometr Max, w tamtych rejonach podobno była jakaś bitwa tylko nie powiem ci kto z kim bo jestem w trakcie zbierania informacji i sam jeszcze dokładnie nie wiem. Może to jakieś pozostałości po dawnych czasach. W każdym bądź razie dzięki Ci za poświęcony czas, zdrówka;) Cytuj
0 Matwoj Napisano 14 Kwiecień Autor Napisano 14 Kwiecień No a co do miejsca znalezienia powiem Ci ze raczej nikt o zdrowym rozsądku by tam nie zaszedł, chodziliśmy z termowizja za porożem , śledziliśmy stado i zanim tam zaszedłem byłem po pas mokry i już nie widziałem czy na nogach mam buty czy to tylko kule błota;D ale może jakiś inny czub tez tam był Cytuj
Pytanie
Matwoj
Witam, natrafiłem na taki dziwny kamień, nie jest żelazny. Może ktoś coś podpowie? Wujek Google nie znalazł nic
8 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi