RomekPisaryk Napisano 23 Marzec 2024 Napisano 23 Marzec 2024 51.41894228327287, 15.554468673584083 na tych koordynatach według jedno z starszych mieszkańców z Nowej Olesznej może się znajdować masowa mogiła. Żołnierzy Armii Krajowej na których dokonano egzekucji w okolicach 20 marca 1945 roku. Piszę ten post tu bo nie mam mocy sprawczej pchnąć to dalej, może komuś z was się uda. Brak dokumentacji i świadków zdarzenia, jedynie opowieści i powielane historie rodzin osób które tego dnia słyszały pojedyncze wystrzały w z broni które były podobnych odstępach czasowych według rozmów tego dnia mogło dojść nawet do 150-200 wystrzałów. Tyle ile wiedziałem przekazałem, moim zdaniem warto to sprawdzić bo nikt nigdy tych mogił odnajdzie i pamięć o tych co tam leżą zaginie. Cytuj
abcd Napisano 2 Marzec Napisano 2 Marzec (edytowane) Po zajęciu 1945 garnizonu w Neuhammer - Swiętoszowie sowieci korzystając z poniemieckiej infrastruktury założyli spory kompleks obozowy a znając bolszewickie zbydlęcenie zapewne dopuszczali licznych egzekucji ale czy ofiarami byli jeńcy niemieccy, obywatele ZSRR zwolnieni z niemieckiej niewoli traktowani jako zdrajcy zgodnie z derektywą Stalina czy Polacy z antykomunistycznego ruchu oporu nie wiadomo. Osobiście sądzę za 2 pierwszymi grupami ,to były tereny etnicznie niemieckie i 1945/46 prędzej działały jakieś popłuczyny Wehrwolfu niż polska partyzantka antykomunistyczna. Edytowane 2 Marzec przez abcd Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi