Betu Napisano 5 Wrzesień 2023 Share Napisano 5 Wrzesień 2023 Czy ktoś pomoże w identyfikacji tego znaleziska? Wygląda na miedź ( patyna) ale tego też nie jestem pewien, choć udało mi się palcami odgiąć jedno zgięcie. Czy jest sens to czyścić, a jeżeli tak to czym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 Pawel17890 Napisano 7 Wrzesień 2023 Share Napisano 7 Wrzesień 2023 jak to miedź to wrzuć to na 24h do roztworu woda I kwasek cytrynowy powinno być wtedy czyste jak tak czyszczę miedź jakieś monetki , jakieś rzeczy z nitami miedzianymi np. żabka do bagnetu do mausera niemieckiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 szutnik Napisano 7 Wrzesień 2023 Share Napisano 7 Wrzesień 2023 3 godziny temu, Pawel17890 napisał: jak to miedź to wrzuć to na 24h do roztworu woda I kwasek cytrynowy powinno być wtedy czyste jak tak czyszczę miedź jakieś monetki , jakieś rzeczy z nitami miedzianymi np. żabka do bagnetu do mausera niemieckiego Jak widzę kolega preferuje metody konserwacji z polskiej szkoły konserwacji zabytków ;) , dzięki której tak "wspaniale " tracimy zabytki. Pewnie żelazo czy stal czyści kolega gumówką z papierem ściernym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 szutnik Napisano 7 Wrzesień 2023 Share Napisano 7 Wrzesień 2023 Przypomina mi połówkę zapięcia od jakiejś księgi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 Pawel17890 Napisano 7 Wrzesień 2023 Share Napisano 7 Wrzesień 2023 22 minutes ago, szutnik napisał: Jak widzę kolega preferuje metody konserwacji z polskiej szkoły konserwacji zabytków ;) , dzięki której tak "wspaniale " tracimy zabytki. Pewnie żelazo czy stal czyści kolega gumówką z papierem ściernym? No ja nie widzę w tym przypadku potrzeby z korzystania lepszej metody czyszczenia i nie czyszczę ani stali ani żelaza "gumówką z papierem ściernym " preferuje przy rzeczach przedstawiających jakąś wartość elektrolizę lub lekkiego moczenia w kwasie szczawiowym ewentualnie wd40 , ropa lub lekkie szkiełkowanie ,albo nie używam żadnej metody czyszczenia i pozostawiam w stanie pierwotnym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 szutnik Napisano 7 Wrzesień 2023 Share Napisano 7 Wrzesień 2023 1 godzinę temu, Pawel17890 napisał: No ja nie widzę w tym przypadku potrzeby z korzystania lepszej metody czyszczenia i nie czyszczę ani stali ani żelaza "gumówką z papierem ściernym " preferuje przy rzeczach przedstawiających jakąś wartość elektrolizę lub lekkiego moczenia w kwasie szczawiowym ewentualnie wd40 , ropa lub lekkie szkiełkowanie ,albo nie używam żadnej metody czyszczenia i pozostawiam w stanie pierwotnym Po człowieku , który stosuje kwasek cytrynowy do czyszczenia monet można się spodziewać wszystkiego ( nawet , gumówki do jakiejś szabli) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 Betu Napisano 8 Wrzesień 2023 Autor Share Napisano 8 Wrzesień 2023 14 hours ago, szutnik napisał: Przypomina mi połówkę zapięcia od jakiejś księgi. Na moje amatorskie oko, wygląda to jak jakaś zapinka/ozdoba do ubrania, nie tylko dlatego że ma "igłe" ale dlatego że na dole widać dwie wystające zaokrąglenia, które moim zdaniem później się zaginało na coś. Na pewnej grupie na FB, ktoś znalazł coś podobnego, ale też narazie nie wiadomo co to jest ( wklejam zdjęcie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 K.O.P. Napisano 8 Wrzesień 2023 Share Napisano 8 Wrzesień 2023 to jest klamra od jakiegoś kostiumu powinna być jeszcze druga część Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pytanie
Betu
Czy ktoś pomoże w identyfikacji tego znaleziska?
Wygląda na miedź ( patyna) ale tego też nie jestem pewien, choć udało mi się palcami odgiąć jedno zgięcie.
Czy jest sens to czyścić, a jeżeli tak to czym?
7 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi