Skocz do zawartości
  • 0

Miedziana broszka,klamra?

Betu

Pytanie

Czy ktoś pomoże w identyfikacji tego znaleziska?

Wygląda na miedź ( patyna) ale tego też nie jestem pewien, choć udało mi się palcami odgiąć jedno zgięcie.

Czy jest sens to czyścić, a jeżeli tak to czym? 

IMG_20230905_201748.jpg

IMG_20230905_201803.jpg

IMG_20230905_201814.jpg

IMG_20230905_202011.jpg

IMG_20230905_202019.jpg

IMG_20230905_202058.jpg

7 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
3 godziny temu, Pawel17890 napisał:

jak to miedź to wrzuć to na 24h do roztworu woda I kwasek cytrynowy  powinno być wtedy czyste 

jak tak czyszczę miedź jakieś monetki , jakieś rzeczy z nitami miedzianymi np. żabka do bagnetu do mausera niemieckiego 

Jak widzę kolega preferuje metody konserwacji  z polskiej szkoły konserwacji zabytków ;) , dzięki której tak "wspaniale " tracimy zabytki. Pewnie żelazo czy stal czyści kolega gumówką z papierem ściernym?

• 0
22 minutes ago, szutnik napisał:

Jak widzę kolega preferuje metody konserwacji  z polskiej szkoły konserwacji zabytków ;) , dzięki której tak "wspaniale " tracimy zabytki. Pewnie żelazo czy stal czyści kolega gumówką z papierem ściernym?

No ja nie widzę w tym przypadku  potrzeby z korzystania lepszej metody czyszczenia i nie czyszczę ani stali ani żelaza "gumówką z papierem ściernym " preferuje przy rzeczach przedstawiających jakąś wartość elektrolizę lub lekkiego moczenia w kwasie szczawiowym ewentualnie wd40 , ropa  lub lekkie szkiełkowanie ,albo nie używam  żadnej metody czyszczenia i pozostawiam  w stanie pierwotnym 

• 0
1 godzinę temu, Pawel17890 napisał:

No ja nie widzę w tym przypadku  potrzeby z korzystania lepszej metody czyszczenia i nie czyszczę ani stali ani żelaza "gumówką z papierem ściernym " preferuje przy rzeczach przedstawiających jakąś wartość elektrolizę lub lekkiego moczenia w kwasie szczawiowym ewentualnie wd40 , ropa  lub lekkie szkiełkowanie ,albo nie używam  żadnej metody czyszczenia i pozostawiam  w stanie pierwotnym 

Po człowieku , który stosuje kwasek cytrynowy do czyszczenia monet  można się spodziewać wszystkiego ( nawet , gumówki do jakiejś szabli) 

• 0
14 hours ago, szutnik napisał:

Przypomina mi połówkę zapięcia od jakiejś księgi.

Na moje amatorskie oko, wygląda to jak jakaś zapinka/ozdoba do ubrania, nie tylko dlatego że ma "igłe" ale dlatego że na dole widać dwie wystające zaokrąglenia, które moim zdaniem później się zaginało na coś. 

Na pewnej grupie na FB, ktoś znalazł coś podobnego, ale też narazie nie wiadomo co to jest ( wklejam zdjęcie).

Screenshot_2023-09-08-12-16-15-344_com.android.chrome.jpg