jan27 Posted August 10, 2023 Share Posted August 10, 2023 Kłaniam się, może ktoś z Was ma pomysł co to mogło być. Byłem już na miejscu, ale wizyta przyniosła więcej pytań niż odpowiedzi. Obiekt znajduje się dość blisko starorzecza Odry. Brak jakichkolwiek śladów zabudowań, fundamentów itp. Po prostu trojkat usypany z ziemi, mniej więcej 1.5m wyżej niż teren w tym miejscu. Dodatkowo obiekt otoczony rowem Rosną tam stare dęby więc raczej nie powstało to niedawno. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kee Posted September 9, 2023 Share Posted September 9, 2023 Polecam sprawdzić informacje o tym czy w pobliżu nie ma/nie było jakiegoś lotniska takie znaki były wykorzystywane na lotnictwie jako znaki nawigacyjne. Różnego rodzaju oznaczeń używało się również na poligonach. Jak dla mnie to jest to grot wskazujący jakiś kierunek więc szukałbym czegoś co on może wskazywać Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jan27 Posted September 10, 2023 Author Share Posted September 10, 2023 Myślę, że masz rację. Bardzo blisko było lotnisko. Trojkat strzela mniej więcej w stronę poligonu. Tam znajdował się okrąg, który wypełniano czymś łatwopalnym i podpalano. Wyznaczał on cel cwiczebnych bombardowań. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts