mietek Posted April 16, 2004 Author Share Posted April 16, 2004 Mam prośbę, jade na kilka dni do Czech.wiecie może o: sklepach z militariami, muzeach, targowiskach staroci itp. w okolicach: Frydek-Mistek, Ostrawa, Cieszyn, Velasskie Mizerici - generalnie rejon przy granicach Polskiej i Słowackiej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Romel79 Posted April 16, 2004 Share Posted April 16, 2004 jeśli chodzi o starocie to proponuje się wstrzymać i pojechać po 1 mają bo wtedy bez problemu będzie można wozić zabytki po wszystkich krajach uni, lub zorientować się jakie obecnie jest prawo w czechach.pzdr Link to comment Share on other sites More sharing options...
mietek Posted April 22, 2004 Author Share Posted April 22, 2004 Jestem w domku i mam do nadrobienia 3 strony postów na forum:)Trafiłem super sklep koło dworca w Roznow pod Radohostem (85 km od granicy).Tak aby narobić wam smaczku:)Parka zimowa 1953 kamo deszcz/biała - 10 złSzelki szturmowe (typ niemiecki taśma+skóra) + plecak rok j.w.- 15 zł.Manierka alu w pokrowcu, + kubek 17 zł.Latarka Diamon - 17 zł.Hełm 3 nit, Czechosłowacja - 4 złHełm 70-te, - 9 zł.Pas + klamra (typ iemiecki" - 17 zł.Celta - kamo wzorowane na ww2 z 1952 - 39 złNo, spodnie były drogie (do kompletu jak parka) - 65 złWszystko nówki magazynowe, jeszcze z karteczkami w środku. Jak dla mnie najlepsze miejsce na zakupy, chyba nawet lepiej niż Ukraina!!!Jedyny problem - byłem pociągiem i nie dało się kupić wszystkiego co chciałem :(Ale polecam, no i piwko tanio, więc zakupy można opić:)) Link to comment Share on other sites More sharing options...
grove3 Posted April 22, 2004 Share Posted April 22, 2004 Do MietkaMógłbym zobaczyć foto tej zelty?Pozdr Link to comment Share on other sites More sharing options...
mietek Posted April 22, 2004 Author Share Posted April 22, 2004 Kamo jak obok (fotka z kiedyś tam z Allegro), z drugiej strony mocno widoczne na białym tle - przebija druk. Kształt prostokatny (nie trójkąt jak Niemcy). Zamiast guzików drewniane kołki pomalowane na zielono, zamiast dziurek pętelki. Otwory są nie okute, lecz obszyte skórą. Otwór na głowę. Materiał dość cieńki, dołączone linki obszyte na końcu aby się nie strzępiły. Pieczątka - 2 skrzyżowane miecze i 52 + coś nieczytelne.Mam nadzieję, że opis starczy, bo nie mam aparatu.Jest problem: Ni cholery nie wiem jak ją ubrać jako ponczo/pelerynę? Otwór na głowę jest niesymetrycznie??wie może ktoś? Link to comment Share on other sites More sharing options...
woyta Posted April 23, 2004 Share Posted April 23, 2004 Parę lat temu widziałem ładne stany (prawie magazynowe) hełmów poniemieckich używanych przez bodaj straż czy jakąś inną niewojskową służbę. Wtedy z podpinką, oryginalną farba stały 50 Kcs. Niestety nie skorzystałem :(pzdr woyta Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcinkappa Posted April 23, 2004 Share Posted April 23, 2004 No a dziś, czy można jeszcze gdzies w Czechach zdobyć te poniemieckie hełmy? Link to comment Share on other sites More sharing options...
grove3 Posted April 23, 2004 Share Posted April 23, 2004 Mam takie cztery do kupienia tzn z takim kamo Czech powiedział mi że jest to zelta Rakoucka, co kolwiek to znaczy.Przypuszczam że Węgierska. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mietek Posted April 23, 2004 Author Share Posted April 23, 2004 Chodzi mu o Austrię, ale te są na 100% czechosłowackie.Austria miała trójkątne, odwracalne kamo, też bazujące na drugowojennym - z resztą podobne mocno do niemieckich.Ja mam tą na fotce, Szwedzkie i Austria. Moim zdaniem austriacka jest najlepsza. Kiedyś było ich dużo na rynku, teraz gorzej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.