Jump to content

Militaria w Czechach

mietek

Recommended Posts

Mam prośbę, jade na kilka dni do Czech.
wiecie może o: sklepach z militariami, muzeach, targowiskach staroci itp. w okolicach: Frydek-Mistek, Ostrawa, Cieszyn, Velasskie Mizerici - generalnie rejon przy granicach Polskiej i Słowackiej.

jeśli chodzi o starocie to proponuje się wstrzymać i pojechać po 1 mają bo wtedy bez problemu będzie można wozić zabytki po wszystkich krajach uni, lub zorientować się jakie obecnie jest prawo w czechach.
pzdr

Jestem w domku i mam do nadrobienia 3 strony postów na forum:)

Trafiłem super sklep koło dworca w Roznow pod Radohostem (85 km od granicy).

Tak aby narobić wam smaczku:)

Parka zimowa 1953 kamo deszcz/biała - 10 zł
Szelki szturmowe (typ niemiecki taśma+skóra) + plecak rok j.w.- 15 zł.
Manierka alu w pokrowcu, + kubek 17 zł.
Latarka Diamon - 17 zł.
Hełm 3 nit, Czechosłowacja - 4 zł
Hełm 70-te, - 9 zł.
Pas + klamra (typ iemiecki" - 17 zł.
Celta - kamo wzorowane na ww2 z 1952 - 39 zł

No, spodnie były drogie (do kompletu jak parka) - 65 zł

Wszystko nówki magazynowe, jeszcze z karteczkami w środku. Jak dla mnie najlepsze miejsce na zakupy, chyba nawet lepiej niż Ukraina!!!

Jedyny problem - byłem pociągiem i nie dało się kupić wszystkiego co chciałem :(
Ale polecam, no i piwko tanio, więc zakupy można opić:))

Kamo jak obok (fotka z kiedyś tam z Allegro), z drugiej strony mocno widoczne na białym tle - przebija druk. Kształt prostokatny (nie trójkąt jak Niemcy). Zamiast guzików drewniane kołki pomalowane na zielono, zamiast dziurek pętelki. Otwory są nie okute, lecz obszyte skórą. Otwór na głowę. Materiał dość cieńki, dołączone linki obszyte na końcu aby się nie strzępiły.
Pieczątka - 2 skrzyżowane miecze i 52 + coś nieczytelne.
Mam nadzieję, że opis starczy, bo nie mam aparatu.

Jest problem: Ni cholery nie wiem jak ją ubrać jako ponczo/pelerynę? Otwór na głowę jest niesymetrycznie??
wie może ktoś?

Parę lat temu widziałem ładne stany (prawie magazynowe) hełmów poniemieckich używanych przez bodaj straż czy jakąś inną niewojskową służbę. Wtedy z podpinką, oryginalną farba stały 50 Kcs. Niestety nie skorzystałem :(

pzdr woyta

Chodzi mu o Austrię, ale te są na 100% czechosłowackie.
Austria miała trójkątne, odwracalne kamo, też bazujące na drugowojennym - z resztą podobne mocno do niemieckich.
Ja mam tą na fotce, Szwedzkie i Austria. Moim zdaniem austriacka jest najlepsza. Kiedyś było ich dużo na rynku, teraz gorzej.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...

Important Information