maartin Napisano 25 Maj 2023 Share Napisano 25 Maj 2023 Czołem Ekipa, Mam gorącą prośbę o pomoc w identyfikacji wpinek na kołnierzu. Zdjęcie, jak widać, zrobione w Pińsku i tam też obywatel służył na początku kampanii wrześniowej. Z góry dziękuję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 25 Maj 2023 Share Napisano 25 Maj 2023 Strzelec 84 PP Strzelców Poleskich. Na patce ma bazie, znak pułkow poleskich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 25 Maj 2023 Share Napisano 25 Maj 2023 No na początku wojny nie służył raczej w Pińsku, bo 30 DP w skład której wchodził 84 pp już od marca 1939 roku była w polu. A jeśli rzeczywiście był w Pińsku we Wrześniu, to w nadwyżkach pułku, z których sformowano 184 pp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maartin Napisano 25 Maj 2023 Autor Share Napisano 25 Maj 2023 (edytowane) Rodzinna historia mówi, że w 1939 był w Brześciu. Nie wiem, kiedy została zrobiona fotografia. Może na początku roku, a może nawet pod koniec 1938? Może rok oznaczał teoretyczne wyście do "cywila"? Dodatkowo, podobno był w kompanii konnej. Finalnie, nie wiem kiedy i gdzie, dostał się do Stalagu. Muszę zwrócić się do archiwów po dane Stefana Plewka... Fakt, że fotograf Gulman (poprzednio Katz) często miał gości w mundurach na Kościuszki 23... Jest trochę zdjęć w necie, szeregowych ale i oficerów. Edytowane 25 Maj 2023 przez maartin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi