Skocz do zawartości

Identyfikacja, średniowieczna Francja, Karol VI?

Ms. Metalsearcher007

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich forumowiczów!!

Proszę o identyfikację przedstawionej monety. Udało mi się jedynie zauważyć na niej lilie i korony między ramionami krzyża. Rewers posiada wizerunek jakiegoś władcy. Na 99% jest to moneta z Francji, wygląda na Karola VI, ale nie byłem w stanie znaleźć nic identycznego z tego okresu. Dzięki wielkie za każdą pomoc :)

341310539_530259922634611_6696944807619313131_n.jpg

341013559_262809109423862_243150765032746361_n.jpg

Napisano

Moneta jest istotnie mocno "zjechana". Jedyny pewny element, który może posłużyć do identyfikacji to sam krzyż, a dokładnie rzecz ujmując - kształt poprzeczek na końcach jego ramion. Otóż, w odróżnieniu od innych monet Karola VI, na te te poprzeczki nie są zakończone szpicami.

Udało mi się odnaleźć monetę tegoż władcy, której krzyż jest właśnie takiego kształtu. To guenar z mennicy w Montpellier (odsyłacz do strony źródłowej poniżej). Gdybym miał strzelać to rzekłbym, że to ta mennica wybiła tę monetę. Ale poza tym niewiele, z pozostałych widocznych elementów można dopasować - w zasadzie nic ponad to.

Na rzeczonej stronie, poniżej tej monety są przykłady takich monet lecz z innych mennic. Różnica w kształcie krzyża jest widoczna.

https://www.numismall.com/products/w34384

• 2 weeks later...
Napisano
On 28.04.2023 o 23:13, Dennis napisał:

Moneta jest istotnie mocno "zjechana". Jedyny pewny element, który może posłużyć do identyfikacji to sam krzyż, a dokładnie rzecz ujmując - kształt poprzeczek na końcach jego ramion. Otóż, w odróżnieniu od innych monet Karola VI, na te te poprzeczki nie są zakończone szpicami.

Udało mi się odnaleźć monetę tegoż władcy, której krzyż jest właśnie takiego kształtu. To guenar z mennicy w Montpellier (odsyłacz do strony źródłowej poniżej). Gdybym miał strzelać to rzekłbym, że to ta mennica wybiła tę monetę. Ale poza tym niewiele, z pozostałych widocznych elementów można dopasować - w zasadzie nic ponad to.

Na rzeczonej stronie, poniżej tej monety są przykłady takich monet lecz z innych mennic. Różnica w kształcie krzyża jest widoczna.

https://www.numismall.com/products/w34384

Dziękuję bardzo, jest to bardzo istotny trop

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie