piotralski Napisano 13 Luty 2023 Napisano 13 Luty 2023 Witam, niestety mam problem z identyfikacją próby złota, może dla tego, że nie jestem jubilerem :) Według wszelkich znalezionych materiałów, to próba przedwojenna, ale nie znalazłem informacji w tych czasach była jeszcze czwórka (4). Proszę o komentarz.
0 Orsza Napisano 14 Luty 2023 Napisano 14 Luty 2023 Wygląda na to że ktoś nieumiejętnie podrobił cechy probiercze: Tabela polskich cech probierczych obowiązujących w latach 1931 – 1963 – Portal jubilerski (jubilerinfo.pl) Tabela polskich cech probierczych obowiązujących w latach 1920 – 1931 – Portal jubilerski (jubilerinfo.pl) Uwaga na fałszywą biżuterię - PRNews.pl Oznaczanie wyrobów - Badanie i oznaczanie wyrobów w urzędach - Okręgowy Urząd Probierczy w Warszawie (gum.gov.pl) 1
0 piotralski Napisano 14 Luty 2023 Autor Napisano 14 Luty 2023 Dziękuję @Orsza za komentarz. To nie zostało kupione tylko przekazywane z pokolenia na pokolenie. Chyba musze podjechać gdzieś gdzie sprawdzą to jakoś chemicznie? Rozumiem, że nie ma opcji by w tym czasie robiono w 4 próbie?
0 Orsza Napisano 15 Luty 2023 Napisano 15 Luty 2023 Jak widzisz cechy probiercze nie pasują do tych z linków. Idź do jubilera, niech to dobrze oceni. 1
0 Landszaft Napisano 15 Luty 2023 Napisano 15 Luty 2023 Zresztą widać że cecha jest jeszcze raz przebijana cyfra4 wbita jest na poprzednią cyfrę 3 nad głowa wojaka też widać że wbito na inną cechę. drugie zdjęcie z wojakiem ewidentnie pokazuje nabicie głowy rycerza na inny stempel . Ewidentnie coś jest nie tak z tymi cechami. 1
0 piotralski Napisano 15 Luty 2023 Autor Napisano 15 Luty 2023 35 minutes ago, Landszaft napisał: Zresztą widać że cecha jest jeszcze raz przebijana cyfra4 wbita jest na poprzednią cyfrę 3 nad głowa wojaka też widać że wbito na inną cechę. drugie zdjęcie z wojakiem ewidentnie pokazuje nabicie głowy rycerza na inny stempel . Ewidentnie coś jest nie tak z tymi cechami. A tego nie zauważyłem w tym wszystkim :( Liczyłem na Twój komentarz, bardzo dziękuję!
Pytanie
piotralski
Witam,
niestety mam problem z identyfikacją próby złota, może dla tego, że nie jestem jubilerem :)
Według wszelkich znalezionych materiałów, to próba przedwojenna, ale nie znalazłem informacji w tych czasach była jeszcze czwórka (4).
Proszę o komentarz.
6 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi