Skocz do zawartości
  • 0

próba złota, niestety jest jakaś dziwna

piotralski

Pytanie

Napisano

Witam,

niestety mam problem z identyfikacją próby złota, może dla tego, że nie jestem jubilerem :)

Według wszelkich znalezionych materiałów, to próba przedwojenna, ale nie znalazłem informacji w tych czasach była jeszcze czwórka (4).

Proszę o komentarz.

IMG_8286.JPG

IMG_8289.JPG

6 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dziękuję @Orsza za komentarz. To nie zostało kupione tylko przekazywane z pokolenia na pokolenie.

Chyba musze podjechać gdzieś gdzie sprawdzą to jakoś chemicznie?

Rozumiem, że nie ma opcji by w tym czasie robiono w 4 próbie?

Napisano

Zresztą widać że cecha jest jeszcze raz przebijana  cyfra4 wbita jest na poprzednią cyfrę 3 nad głowa wojaka też widać że wbito na inną cechę. drugie zdjęcie z wojakiem ewidentnie pokazuje nabicie głowy rycerza na inny stempel . Ewidentnie coś jest nie tak z tymi cechami.

Napisano
35 minutes ago, Landszaft napisał:

Zresztą widać że cecha jest jeszcze raz przebijana  cyfra4 wbita jest na poprzednią cyfrę 3 nad głowa wojaka też widać że wbito na inną cechę. drugie zdjęcie z wojakiem ewidentnie pokazuje nabicie głowy rycerza na inny stempel . Ewidentnie coś jest nie tak z tymi cechami.

A tego nie zauważyłem w tym wszystkim :( Liczyłem na Twój komentarz, bardzo dziękuję!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie