Skocz do zawartości

Medale 2 Korpus Polski / 3 DSK

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

W ramach spadku w latach 90tych po przodku Stefanie Rosiak, który walczył w 3 DSK przyszła koperta z ambasady z rzeczami osobistymi, medalami i baretkami. Z dostępnych źródeł starałem się ustalić wszystkie odznaczenia po baretkach. Chyba brakuje gwiazdy z Anglię i gwiazdy za Włochy. Może ktoś mógłby sprawdzić i podpowiedzieć czy dobrze ustaliłem. Będę wdzięczny też za podpowiedzi gdzie się zwrócić o informację o tej osobie. W 1947 napisał jeden list że przeżył wojnę i osiadł w Anglii. Ustaliłem nr ewidencyjny w wojsku 1910/38, imię ojca Franciszek. Dzięki za wszelką pomoc.

IMG_20230124_204328.jpg

IMG_20230124_204346.jpg

IMG_20230124_204359.jpg

IMG_20230124_204409.jpg

IMG_20230124_204929.jpg

IMG_20230124_205237.jpg

IMG_20230124_204558.jpg

IMG_20230124_204426.jpg

IMG_20230124_210426.jpg

Napisano

No właśnie wydawało mi się że to nie był biały w tej 2 baretce bo jest mocniej zżółknięty dlatego przyjąłem że to od tego krzyża Monte Cassino. Dziękuję za uwagę. A jaki to jest medal? Przodek szedł od wschodu z 2 Korpusem Andersa przez Tobruk i Włochy. 

Napisano

To nie jest Krzyż Oświęcimski - ustanowiony i nadawany po wojnie.

Wg mnie baretka nr 2 to Krzyż za Monte Cassino. Wypłowiała.Na zdjęciu widać, że kolory na awersie wstążki są blade. Wstążka identyczna jak z baretką nr. 2.

Krzyż za Monte Cassino.png

Napisano

Sedco, chyba masz rację z tym zblaknięciem, widocznie baretka z innego materiału niż wstążka. Natomiast nie jest niemożliwym otrzymanie KO przez p.Rosiaka, krzyż nadawany był od bodajże 1985 roku a "spadek" trafił do Polski w latach dziewięćdziesiątych. Dziwi mnie też zszycie (bo chyba są zszyte ?) baretek z odznaczeniami, fanaberia weterana? Oczywiście nie upieram się, że mam rację, tylko dywaguję.

• 3 weeks later...
Napisano

To z całą pewnością baretka od Krzyża Monte Cassino. W górnej części jest zresztą metalowy napis. Charakterystyczne "sznurkowe" baretki, były produkowane mniej więcej od czasów wojny koreańskiej, ale spotykane jeszcze we wczesnych latach 70-tych. Spotykało się je głównie przy baretkach odznaczeń amerykańskich, ale jak widać nie tylko. Te baretki są zresztą wykonane wyjątkowo niechlujnie. Jeśli chodzi o połączenie medali i baretek, to kombatanci robili ze swoimi odznaczeniami różne, często bardzo dziwne rzeczy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie