Michał Walczak Napisano 26 Styczeń 2023 Share Napisano 26 Styczeń 2023 W ramach spadku w latach 90tych po przodku Stefanie Rosiak, który walczył w 3 DSK przyszła koperta z ambasady z rzeczami osobistymi, medalami i baretkami. Z dostępnych źródeł starałem się ustalić wszystkie odznaczenia po baretkach. Chyba brakuje gwiazdy z Anglię i gwiazdy za Włochy. Może ktoś mógłby sprawdzić i podpowiedzieć czy dobrze ustaliłem. Będę wdzięczny też za podpowiedzi gdzie się zwrócić o informację o tej osobie. W 1947 napisał jeden list że przeżył wojnę i osiadł w Anglii. Ustaliłem nr ewidencyjny w wojsku 1910/38, imię ojca Franciszek. Dzięki za wszelką pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek780412 Napisano 26 Styczeń 2023 Share Napisano 26 Styczeń 2023 Albo nosi się baretkę, albo pełną formę odznaczenia, poza tym wszystko jest w dobrym stanie, więc baretka nr 2 nie jest od krzyża Monte Cassino. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek780412 Napisano 26 Styczeń 2023 Share Napisano 26 Styczeń 2023 Nie znam historii twojego krewnego, ale ta baretka bardziej pasuje do takiego krzyża Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał Walczak Napisano 26 Styczeń 2023 Autor Share Napisano 26 Styczeń 2023 No właśnie wydawało mi się że to nie był biały w tej 2 baretce bo jest mocniej zżółknięty dlatego przyjąłem że to od tego krzyża Monte Cassino. Dziękuję za uwagę. A jaki to jest medal? Przodek szedł od wschodu z 2 Korpusem Andersa przez Tobruk i Włochy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek780412 Napisano 27 Styczeń 2023 Share Napisano 27 Styczeń 2023 https://pl.wikipedia.org/wiki/Krzyż_Oświęcimski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sedco Express Napisano 27 Styczeń 2023 Share Napisano 27 Styczeń 2023 To nie jest Krzyż Oświęcimski - ustanowiony i nadawany po wojnie. Wg mnie baretka nr 2 to Krzyż za Monte Cassino. Wypłowiała.Na zdjęciu widać, że kolory na awersie wstążki są blade. Wstążka identyczna jak z baretką nr. 2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek780412 Napisano 29 Styczeń 2023 Share Napisano 29 Styczeń 2023 Sedco, chyba masz rację z tym zblaknięciem, widocznie baretka z innego materiału niż wstążka. Natomiast nie jest niemożliwym otrzymanie KO przez p.Rosiaka, krzyż nadawany był od bodajże 1985 roku a "spadek" trafił do Polski w latach dziewięćdziesiątych. Dziwi mnie też zszycie (bo chyba są zszyte ?) baretek z odznaczeniami, fanaberia weterana? Oczywiście nie upieram się, że mam rację, tylko dywaguję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukasz-41 Napisano 17 Luty 2023 Share Napisano 17 Luty 2023 To z całą pewnością baretka od Krzyża Monte Cassino. W górnej części jest zresztą metalowy napis. Charakterystyczne "sznurkowe" baretki, były produkowane mniej więcej od czasów wojny koreańskiej, ale spotykane jeszcze we wczesnych latach 70-tych. Spotykało się je głównie przy baretkach odznaczeń amerykańskich, ale jak widać nie tylko. Te baretki są zresztą wykonane wyjątkowo niechlujnie. Jeśli chodzi o połączenie medali i baretek, to kombatanci robili ze swoimi odznaczeniami różne, często bardzo dziwne rzeczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi