Cypis Napisano 14 Styczeń 2023 Share Napisano 14 Styczeń 2023 Jeden z kolegów z innego forum , szuka odpowiedzi na pytanie od jakiego pojazdu mogą to być drzwiczki ? Wymiary około 58 cm szerokości i 80 cm wysokości. Grubość około 1 cm. Znaleziony na poligonie koło Berlina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 Dennis Napisano 14 Styczeń 2023 Share Napisano 14 Styczeń 2023 Są, jak dla mnie, podobieństwa do OA vz.30, co dalej prowadzi być może (choć są pewne różnice w mechanizmie otwierania szczeliny obserwacyjnej) do: https://www.armedconflicts.com/VLTT-blindee-Lorraine-72-t184049 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 Cypis Napisano 14 Styczeń 2023 Autor Share Napisano 14 Styczeń 2023 Dzięki Denis . Lorraine 72 było bardzo mało , ale to co podałeś to chyba będzie jednak OA vz.30 . Wielkie dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 Dennis Napisano 15 Styczeń 2023 Share Napisano 15 Styczeń 2023 Ja bym tak z Lorraine (podobno tylko 1 prototyp) nie rezygnował. OA miało pancerz rzędu 5.5mm. I choć widzę na fotografiach dwa typy: z drzwiczkami o dwóch skosach i z takim jak na Twoich zdjęciach -jednym, to ni znajduję informacji o różnicach w opancerzeniu. Jak się przyjrzysz uważnie OA z powyższych fotografii to nie pasowały mi: 1. widoczne nity wokół szczeliny - u Ciebie brak, 2. umieszczenie samej szczeliny - chyba jest lekko przesunięta a nie w osi drzwi, 3. wysokość umieszczenia klamki. Lorraine nie jest idealne ale dla mnie ciut lepiej pasuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 Cypis Napisano 15 Styczeń 2023 Autor Share Napisano 15 Styczeń 2023 (edytowane) Denis na 99% to jednak OA vz.30 , drzwiczki pasażera . na poniższym zdjęciu pasują jak ulał Jeszcze raz wielkie dzięki za naprowadzenie na trop. Edytowane 15 Styczeń 2023 przez Cypis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 Dennis Napisano 15 Styczeń 2023 Share Napisano 15 Styczeń 2023 (edytowane) 6 minutes ago, Cypis napisał: na poniższym zdjęciu pasują jak ulał Z tym,że i fotografia i podpis do niej dotyczą Lorraine i pochodzą ze trony dotyczącej Lorraine (link powyżej) Pravdepodobne ide o záber prototypu na továrenskom dvore v Argenteuil. PS. Fotografię drzwiczek pasażera OA masz piętro wyżej. Edytowane 15 Styczeń 2023 przez Dennis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 Dennis Napisano 15 Styczeń 2023 Share Napisano 15 Styczeń 2023 A jeszcze na samym dole tej strony (gdybyś nie zauważył) masz zdjęcie Lorraine 72 z Sahary z otwartymi drzwiczkami kierowcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 Cypis Napisano 15 Styczeń 2023 Autor Share Napisano 15 Styczeń 2023 (edytowane) Ok , znalazłem to na stronie o OA vz.30 , ale na innej ten pojazd jest opisany jako Tatra 72 prototyp przedstawiony francuzom . Ale mam też zdjęcie OA vz.30 z takimi samymi drzwiczkami , widocznie zależało to od serii produkcyjnej. Edytowane 15 Styczeń 2023 przez Cypis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 Dennis Napisano 15 Styczeń 2023 Share Napisano 15 Styczeń 2023 7 minutes ago, Cypis napisał: Ale mam też zdjęcie OA vz.30 z takimi samymi drzwiczkami , widocznie zależało to od serii produkcyjnej. Klamka za wysoko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 Dennis Napisano 15 Styczeń 2023 Share Napisano 15 Styczeń 2023 (edytowane) 18 minutes ago, Cypis napisał: pojazd jest opisany jako Tatra 72 prototyp przedstawiony francuzom Zobacz na tył pojazdu (opadający dach) vs. foto z Sahary. Co więcej: Absolutely minimal information exists on the prototype armoured vehicle built on the Lorraine 72 platform, which was a licensed Czechoslovakian Tatra 72 type. An armoured body of relatively simple shape was mounted on the platform. Jak dla mnie to Francuzi dostali licencję na podwozie (ze względu na unikalne rozwiązanie zawieszenia 6 kół) i zabudowali to (prawdopodobnie) sami. Taki urywek: In the twenties, the company Tatra proposed the original architecture of the automobile chassis. Instead of the classic frame, it was proposed to use a tubular beam in which it was possible to place some transmission units. To this beam should have been attached swinging axles. This architecture of the undercarriage promised a noticeable increase in cross-country ability. W całości: https://en.topwar.ru/40520-chehoslovackie-broneavtomobili-mezhvoennogo-perioda-chast-ii.html Edytowane 15 Styczeń 2023 przez Dennis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 Dennis Napisano 15 Styczeń 2023 Share Napisano 15 Styczeń 2023 Bo Tatra 72 to, jak dla mnie, podwozie o różnych zabudowach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 Cypis Napisano 15 Styczeń 2023 Autor Share Napisano 15 Styczeń 2023 OK , tylko pytanie , jeżeli Lorraine 72 został wyprodukowany w minimalnej ilości 1 prototypu , który pojechał do Maroka , to skąd jego drzwiczki na poligonie pod Berlinem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 Dennis Napisano 15 Styczeń 2023 Share Napisano 15 Styczeń 2023 Pytań jest więcej: a. kiedy powstał prototyp? b. kiedy był w Maroku? c. po trialu zapewne wrócił do Francji - kiedy? d. czy Niemcy przejęli go po upadku Francji a że to był prototyp (1 sztuka) to po badaniu (w Kummersdorf np.) a i może po latach gdy nie był potrzebny poszedł na poligon? Moje wątpliwości nt. OA, o których Ci napisałem powiodły mnie właśnie dalej. Ale równie dobrze może to być jakaś eksperymentalna wersja OA. Zostanę jednak przy swoim, że to raczej L72. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 Cypis Napisano 15 Styczeń 2023 Autor Share Napisano 15 Styczeń 2023 Ok , możliwe . Tutaj mam jeszcze jedno zdjęcie z prostymi drzwiczkami . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 Dennis Napisano 15 Styczeń 2023 Share Napisano 15 Styczeń 2023 (edytowane) The prototype underwent trials in Morocco in 1936. Pierre Touzin mentions the possibility of deploying the prototype in 1940. PS> Z tą 1 sztuką to moje nadużycie - źle doczytałem tu: https://it.wikipedia.org/wiki/Lorraine_72 Chodziło o prototyp ambulansu. Bo L72:The All Terrain Light Vehicle was produced in low numbers (150-200 units) with several body styles (VLTT Army 4 or 6 people, Air Force VLTT 6 seats, Sanitary vehicle, van). Co w sumie nie znaczy, że mógł być jeden lub kilka. I nie spodobał się bądź zabrakło czasu. Edytowane 15 Styczeń 2023 przez Dennis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pytanie
Cypis
Jeden z kolegów z innego forum , szuka odpowiedzi na pytanie od jakiego pojazdu mogą to być drzwiczki ?
Wymiary około 58 cm szerokości i 80 cm wysokości. Grubość około 1 cm. Znaleziony na poligonie koło Berlina.
14 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi