Skocz do zawartości
  • 0

Drzwiczki do pojazdu , jakiego ?

Cypis

Pytanie

14 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Ja bym tak z Lorraine (podobno tylko 1 prototyp) nie rezygnował. OA miało pancerz rzędu 5.5mm. I choć widzę na fotografiach dwa typy: z drzwiczkami o dwóch skosach i z takim jak na Twoich zdjęciach -jednym, to ni znajduję informacji o różnicach w opancerzeniu.

1393814604_tatra_vz30_c3.jpg

1393814683_tatra_vz30_ger_6.jpg1393814640_tatra_vz30_ger_5.jpg

Jak się przyjrzysz uważnie OA z powyższych fotografii to nie pasowały mi:

1. widoczne nity wokół szczeliny - u Ciebie brak,

2. umieszczenie samej szczeliny - chyba jest lekko przesunięta a nie w osi drzwi,

3. wysokość umieszczenia klamki.

Lorraine nie jest idealne ale dla mnie ciut lepiej pasuje.

• 0
6 minutes ago, Cypis napisał:

na poniższym zdjęciu pasują jak ulał

Z tym,że i fotografia i podpis do niej dotyczą Lorraine i pochodzą ze trony dotyczącej Lorraine (link powyżej)

Pravdepodobne ide o záber prototypu na továrenskom dvore v Argenteuil.

PS. Fotografię drzwiczek pasażera OA masz piętro wyżej.

Edytowane przez Dennis

• 0

Ok , znalazłem to na stronie o OA vz.30 , ale na innej ten pojazd jest opisany jako Tatra 72 prototyp przedstawiony francuzom .

Ale mam też zdjęcie OA vz.30 z takimi samymi drzwiczkami , widocznie zależało to od serii produkcyjnej.

OA.jpg

Edytowane przez Cypis

• 0
18 minutes ago, Cypis napisał:

pojazd jest opisany jako Tatra 72 prototyp przedstawiony francuzom

Zobacz na tył pojazdu (opadający dach) vs. foto z Sahary. Co więcej:

Absolutely minimal information exists on the prototype armoured vehicle built on the Lorraine 72 platform, which was a licensed Czechoslovakian Tatra 72 type. An armoured body of relatively simple shape was mounted on the platform.

Jak dla mnie to Francuzi dostali licencję na podwozie (ze względu na unikalne rozwiązanie zawieszenia 6 kół) i zabudowali to (prawdopodobnie) sami.

Taki urywek:

In the twenties, the company Tatra proposed the original architecture of the automobile chassis. Instead of the classic frame, it was proposed to use a tubular beam in which it was possible to place some transmission units. To this beam should have been attached swinging axles. This architecture of the undercarriage promised a noticeable increase in cross-country ability.

W całości: https://en.topwar.ru/40520-chehoslovackie-broneavtomobili-mezhvoennogo-perioda-chast-ii.html

Edytowane przez Dennis

• 0

Pytań jest więcej:

a. kiedy powstał prototyp?

b. kiedy był w Maroku?

c. po trialu zapewne wrócił do Francji - kiedy?

d. czy Niemcy przejęli go po upadku Francji a że to był prototyp (1 sztuka) to po badaniu (w Kummersdorf np.) a i może po latach gdy nie był potrzebny poszedł na poligon?

Moje wątpliwości nt. OA, o których Ci napisałem powiodły mnie właśnie dalej. Ale równie dobrze może to być jakaś eksperymentalna wersja OA. Zostanę jednak przy swoim, że to raczej L72.

• 0

The prototype underwent trials in Morocco in 1936. Pierre Touzin mentions the possibility of deploying the prototype in 1940.

PS> Z tą 1 sztuką to moje nadużycie - źle doczytałem tu: https://it.wikipedia.org/wiki/Lorraine_72

Chodziło o prototyp ambulansu.

Bo L72:The All Terrain Light Vehicle was produced in low numbers (150-200 units) with several body styles (VLTT Army 4 or 6 people, Air Force VLTT 6 seats, Sanitary vehicle, van).

Co w sumie nie znaczy, że mógł być jeden lub kilka. I nie spodobał się bądź zabrakło czasu.

Edytowane przez Dennis