ra_v Napisano 19 Wrzesień 2022 Napisano 19 Wrzesień 2022 Może któryś z szanownych Kolegów pomoże. Takie dziwne punce na srebrnym przedmiocie - Hanau? Ale nie mogę nic dopasować? dzieki za każde info
Dennis Napisano 29 Wrzesień 2022 Napisano 29 Wrzesień 2022 Herb z lewej strony należy do belgijskiej rodziny Pycke de Peteghem I sam herb z fasady zamku w Poeke
ra_v Napisano 6 Październik 2022 Autor Napisano 6 Październik 2022 Dziękuje bardzo Wszystkim Kolegom za poświęcony czas i wskazane tropy. dzięki jeszcze raz
Dennis Napisano 29 Wrzesień 2022 Napisano 29 Wrzesień 2022 Natomiast królewski herb Belgów wygląda wielce podobnie do tego z prawej strony
adamus73 Napisano 29 Wrzesień 2022 Napisano 29 Wrzesień 2022 Obserwuję wątek i przyznam że zagadka pierwszy i drugi przedmiot z pewnością nie są to wyroby z Hanau. Co do drugiego, mam podejrzenie że głowa zwierzaka to francuska cecha podatkowa z lat 1730-32, niestety przeciwległa sygnatura jest niezbyt wyrazna a pojedynczy znak nie może przesądzać o pochodzeniu.
ra_v Napisano 29 Wrzesień 2022 Autor Napisano 29 Wrzesień 2022 O piękne dzięki. To już jestvtrop. Jak podczyszcze przedmiot to podeśle zdjęcie tej druGiej puncy dziekuje bardzo za pomoc
adamus73 Napisano 29 Wrzesień 2022 Napisano 29 Wrzesień 2022 Super, w weekend usiądę nad tym, może uda się coś znalezć.
ra_v Napisano 29 Wrzesień 2022 Autor Napisano 29 Wrzesień 2022 Dzięki wielkie. Przekopalem się przez wszystkie swoje zasoby i nic mi nie podchodzi. Mam talerz o podobnej stylistyce ale z nabitymi lewymi puncami polskiego złotnika z pod zaboru austryjackiego z około 1730 roku. Zastanawiam się nad tymi ale wyglądają dobrze. Tylko nic nie mogę dopasować. Ale człowiek uczy się całe życie. Jeszcze raz szacun za wiedzę i poświęcony czas. Ja sam siedzę raczej w angielskim srebrze i czasami wpadnie coś co nie daje spać
adamus73 Napisano 1 Październik 2022 Napisano 1 Październik 2022 Niestety muszę się poddać, dwa znaki nieśmiało wskazują na Francję, lecz bez wyraznego potwierdzenia jest to jedynie spekulacja, przykro mi że nie pomogłem.
Dennis Napisano 1 Październik 2022 Napisano 1 Październik 2022 On 29.09.2022 o 17:51, ra_v napisał: To może jeszcze ktoś rozpozna taki herb pod koroną 7-mio palkową. Jakiś prezent ślubny. Jest to na talerzu dużym srebrnym Malcza. XIX Warszawa. Tu już chyba wszystko jasne Dwa herby - znak małżeństwa zawartego pomiędzy: Maximilien PYCKE de PETEGHEM (herb z lewej strony) a Édith de T'SERCLAES de KESSEL której herb rodowy wygląda następująco:
ra_v Napisano 29 Wrzesień 2022 Autor Napisano 29 Wrzesień 2022 A może jeszcze takie coś . Stylistyczne jak Hanau ale nic nie mogę dopasować.
ra_v Napisano 29 Wrzesień 2022 Autor Napisano 29 Wrzesień 2022 To może jeszcze ktoś rozpozna taki herb pod koroną 7-mio palkową. Jakiś prezent ślubny. Jest to na talerzu dużym srebrnym Malcza. XIX Warszawa.
Pytanie
ra_v
Może któryś z szanownych Kolegów pomoże. Takie dziwne punce na srebrnym przedmiocie - Hanau? Ale nie mogę nic dopasować?
dzieki za każde info
13 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.