Skocz do zawartości
  • 0

Punce na srebrze

Pytanie

Napisano

Może któryś z szanownych Kolegów pomoże. Takie dziwne punce na srebrnym przedmiocie - Hanau? Ale nie mogę nic dopasować?

dzieki za każde info 

4DFD9D25-1CD4-4A5F-9E1D-70674F121996.jpeg

13 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Napisano

To może jeszcze ktoś rozpozna taki herb pod koroną 7-mio palkową. Jakiś prezent ślubny. Jest to na talerzu  dużym srebrnym Malcza. 
XIX Warszawa. 

B35E2223-2C42-4C69-9C79-C294B49C4E59.jpeg

• 0
Napisano (edytowane)

Herb z lewej strony należy do belgijskiej rodziny Pycke de Peteghem

I sam herb z fasady zamku w Poeke

b1A.jpg

Edytowane przez Dennis
  • 0
Napisano

Obserwuję wątek i przyznam że zagadka😎  pierwszy i drugi przedmiot z pewnością nie są to wyroby z Hanau. Co do drugiego, mam podejrzenie że głowa zwierzaka to francuska cecha podatkowa z lat 1730-32, niestety przeciwległa sygnatura jest niezbyt wyrazna a pojedynczy znak nie może przesądzać o pochodzeniu.

• 0
Napisano

O piękne dzięki. To już jestvtrop. Jak podczyszcze przedmiot to podeśle zdjęcie tej druGiej puncy

dziekuje bardzo za pomoc 

• 0
Napisano

Dzięki wielkie. Przekopalem się przez wszystkie swoje zasoby i nic mi nie podchodzi. Mam talerz o podobnej stylistyce ale z nabitymi lewymi puncami polskiego złotnika z pod zaboru austryjackiego z około 1730 roku. Zastanawiam się nad tymi ale wyglądają dobrze. Tylko nic nie mogę dopasować. Ale człowiek uczy się całe życie. Jeszcze raz szacun za wiedzę i poświęcony czas. Ja sam siedzę raczej w angielskim srebrze i czasami wpadnie coś co nie daje spać 😀 

• 0
Napisano
On 29.09.2022 o 17:51, ra_v napisał:

To może jeszcze ktoś rozpozna taki herb pod koroną 7-mio palkową. Jakiś prezent ślubny. Jest to na talerzu  dużym srebrnym Malcza. 
XIX Warszawa. 

B35E2223-2C42-4C69-9C79-C294B49C4E59.jpeg

Tu już chyba wszystko jasne

Dwa herby - znak małżeństwa zawartego pomiędzy:

Maximilien PYCKE de PETEGHEM (herb z lewej strony)

a

Édith de T'SERCLAES de KESSEL której herb rodowy wygląda następująco:

15628262168.jpg

• Tak trzymać 1