ra_v Napisano 19 Wrzesień 2022 Share Napisano 19 Wrzesień 2022 Może któryś z szanownych Kolegów pomoże. Takie dziwne punce na srebrnym przedmiocie - Hanau? Ale nie mogę nic dopasować? dzieki za każde info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 ra_v Napisano 29 Wrzesień 2022 Autor Share Napisano 29 Wrzesień 2022 A może jeszcze takie coś . Stylistyczne jak Hanau ale nic nie mogę dopasować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 ra_v Napisano 29 Wrzesień 2022 Autor Share Napisano 29 Wrzesień 2022 To może jeszcze ktoś rozpozna taki herb pod koroną 7-mio palkową. Jakiś prezent ślubny. Jest to na talerzu dużym srebrnym Malcza. XIX Warszawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 Dennis Napisano 29 Wrzesień 2022 Share Napisano 29 Wrzesień 2022 (edytowane) Herb z lewej strony należy do belgijskiej rodziny Pycke de Peteghem I sam herb z fasady zamku w Poeke Edytowane 29 Wrzesień 2022 przez Dennis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 Dennis Napisano 29 Wrzesień 2022 Share Napisano 29 Wrzesień 2022 Natomiast królewski herb Belgów wygląda wielce podobnie do tego z prawej strony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 adamus73 Napisano 29 Wrzesień 2022 Share Napisano 29 Wrzesień 2022 Obserwuję wątek i przyznam że zagadka pierwszy i drugi przedmiot z pewnością nie są to wyroby z Hanau. Co do drugiego, mam podejrzenie że głowa zwierzaka to francuska cecha podatkowa z lat 1730-32, niestety przeciwległa sygnatura jest niezbyt wyrazna a pojedynczy znak nie może przesądzać o pochodzeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 ra_v Napisano 29 Wrzesień 2022 Autor Share Napisano 29 Wrzesień 2022 O piękne dzięki. To już jestvtrop. Jak podczyszcze przedmiot to podeśle zdjęcie tej druGiej puncy dziekuje bardzo za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 ra_v Napisano 29 Wrzesień 2022 Autor Share Napisano 29 Wrzesień 2022 Lepsze zdjęcia punc z tego talerza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 adamus73 Napisano 29 Wrzesień 2022 Share Napisano 29 Wrzesień 2022 Super, w weekend usiądę nad tym, może uda się coś znalezć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 ra_v Napisano 29 Wrzesień 2022 Autor Share Napisano 29 Wrzesień 2022 Dzięki wielkie. Przekopalem się przez wszystkie swoje zasoby i nic mi nie podchodzi. Mam talerz o podobnej stylistyce ale z nabitymi lewymi puncami polskiego złotnika z pod zaboru austryjackiego z około 1730 roku. Zastanawiam się nad tymi ale wyglądają dobrze. Tylko nic nie mogę dopasować. Ale człowiek uczy się całe życie. Jeszcze raz szacun za wiedzę i poświęcony czas. Ja sam siedzę raczej w angielskim srebrze i czasami wpadnie coś co nie daje spać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 ra_v Napisano 30 Wrzesień 2022 Autor Share Napisano 30 Wrzesień 2022 1797 rok miał być powyżej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 adamus73 Napisano 1 Październik 2022 Share Napisano 1 Październik 2022 Niestety muszę się poddać, dwa znaki nieśmiało wskazują na Francję, lecz bez wyraznego potwierdzenia jest to jedynie spekulacja, przykro mi że nie pomogłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 Dennis Napisano 1 Październik 2022 Share Napisano 1 Październik 2022 On 29.09.2022 o 17:51, ra_v napisał: To może jeszcze ktoś rozpozna taki herb pod koroną 7-mio palkową. Jakiś prezent ślubny. Jest to na talerzu dużym srebrnym Malcza. XIX Warszawa. Tu już chyba wszystko jasne Dwa herby - znak małżeństwa zawartego pomiędzy: Maximilien PYCKE de PETEGHEM (herb z lewej strony) a Édith de T'SERCLAES de KESSEL której herb rodowy wygląda następująco: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 ra_v Napisano 6 Październik 2022 Autor Share Napisano 6 Październik 2022 Dziękuje bardzo Wszystkim Kolegom za poświęcony czas i wskazane tropy. dzięki jeszcze raz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pytanie
ra_v
Może któryś z szanownych Kolegów pomoże. Takie dziwne punce na srebrnym przedmiocie - Hanau? Ale nie mogę nic dopasować?
dzieki za każde info
13 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi