formoza58 Napisano 5 Maj Autor Napisano 5 Maj We wnętrzu polskiej łodzi podwodnej. zdjęcia z artykułu PSZ z początku lat czterdziestych. Do identyfikacji... Cytuj
Iron Duke Napisano 5 Maj Napisano 5 Maj Możesz wkleić ten artykuł w całości? Bo coś mi tu nie pasuje... Cytuj
formoza58 Napisano 5 Maj Autor Napisano 5 Maj Nie zarejestrowałem tego artykułu, bo ważniejsze były te zdjęcia. Był pisany bodajże z okazji zaginięcia " Orla". Oprócz ww. były jeszcze dwa popularne zdjęcia tej jednostki. Te zarejestrowane odnalazły mi się przypadkiem w jednym z moich starych folderów. Cytuj
Iron Duke Napisano 6 Maj Napisano 6 Maj 14 godzin temu, formoza58 napisał: We wnętrzu polskiej łodzi podwodnej. zdjęcia z artykułu PSZ z początku lat czterdziestych. Do identyfikacji... To nie wygląda na Orła. Nie te wyrzutnie torpedowe, włazy na Orle były generalnie na środku lub niewiele przesunięte a nie tak jak na ostatnim zdjęciu prawie przy burcie. Marynarz? pozujący we włazie do ładowania torped ma dziwny mundur. Nasze mundury takich kołnierzy raczej nie miały. No i na ostatnim zdjęciu kilku zawodników wygląda na cywili... Cytuj
formoza58 Napisano 6 Maj Autor Napisano 6 Maj Ja na " Orła" od początku nie stawiałem. Ten marynarz to Brytyjczyk, morze podoficer przydzielony do załogi. jeśli nie w " Wilku", to mogli do artykułu użyć fotek z wnętrza którejś z angielskich lodzi. Bo ci " cywile" , raczej cywilami nie są. czterech na siedmiu nosi czapki marynarskie. Cytuj
formoza58 Napisano 6 Maj Autor Napisano 6 Maj " Iskra" i " Wilja" w Casablance, w sierpniu 1939 roku Cytuj
formoza58 Napisano 6 Maj Autor Napisano 6 Maj W dniu 1.05.2024 o 17:40, formoza58 napisał: Z wcześniejszymi iluminatorami. Cytuj
formoza58 Napisano 6 Maj Autor Napisano 6 Maj 9 godzin temu, Iron Duke napisał: To nie wygląda na Orła. Nie te wyrzutnie torpedowe, włazy na Orle były generalnie na środku lub niewiele przesunięte a nie tak jak na ostatnim zdjęciu prawie przy burcie. Marynarz? pozujący we włazie do ładowania torped ma dziwny mundur. Nasze mundury takich kołnierzy raczej nie miały. No i na ostatnim zdjęciu kilku zawodników wygląda na cywili... Co do tego Angola, to może był podoficer przy sojuszniczej jednostce , sygnalista lub radiotelegrafista. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi