Guest Posted April 15, 2004 Share Posted April 15, 2004 Czy mógłby mi ktoś podać jakieś info o niemieckim pułku pierwszowojennym: Resserve Infanterie regiment nr. 23" ?To chyba jest pułk pruskiej Landwehry.Nigdzie nie moge nic znaleźć, tylko same farmazony!Może jakieś stronki? Mogą być po angielsku lub niemiecku. Po naszemu też.Dzięki z góryAdolpho Link to comment Share on other sites More sharing options...
Leuthen Posted April 16, 2004 Share Posted April 16, 2004 Jeśli znasz nieźle język niemiecki, a info o tym pułku nie jest Ci potrzebne a wczoraj", to najlepiej napisz list do Militärgeschichtliches Forschungsamt-Bibliothek (Zeppelinstrasse 127/128, 14471 Potsdam). Powinni tam mieć monografię interesującego Cię pułku i jeśli tylko im nie napiszesz, że chcesz ksero całej książki, to na pewno przyślą Ci informacje, które poszukujesz. PozdrawiamLeuthen Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted April 16, 2004 Share Posted April 16, 2004 Dzieki za info. Nie potrzebuje całej historii pułku, tylko jak? co? i kiedy? Czyli: gdzie i kiedy sformowany, gdzie na zachodzie walczył w czasie I wojny i co sie z nim później stało.Dlatego najbardziej pasowała by mi jakas strona.Problem jest taki, ze w necie znalazłem dwa pułki o tej nazwie. Jeden pruski, drugi C.K. Na pieczątce dokumentu, który trafiłem jest orzeł pruski, ale historia pułku pruskiego nie pasuje mi do wpisów na dokumencie.Pozdro Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzesio Posted April 16, 2004 Share Posted April 16, 2004 Pruski Infanterie Regiment Nr. 23 był pułkiem górnośląskim (jeszcze nie wyczaiłem, gdzie stacjonował), pułk rezerwowy powinien mu odpowiadać lokalizacją. Część Śląska znajdowała się także pod panowaniem austriackim, może z tego sąsiedztwa coś się miesza?PzdrGrzesiu Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted April 16, 2004 Share Posted April 16, 2004 Dzięki za informacje.Mam kilka dokumentów tej jednostki i na każdym z nich jest inaczej brzmiąca nazwa. A to Res.If.Rgt.23, a to Inf. Rgt. 23 a gość miał stopień Landwehrmann.Wiem tylko, ze pułk ten musiał walczyć pod Verdun i w innych miejscach na froncie zach.pzdr Link to comment Share on other sites More sharing options...
mietek Posted April 17, 2004 Share Posted April 17, 2004 Spytaj tutaj:http://www.wehrmacht-awards.com/forums/forumdisplay.php?s=6665234954dd7d7a4612fef4183601c1&f=9mi pomogli w sprawie oddziałów ww1. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted April 17, 2004 Share Posted April 17, 2004 Dzięki, ale mam problem z rejestracją na tej stronie.Rejestrowałem się dwa razy: raz pół roku temu i drugi raz, dwa miechy temu.Do tej pory nie dostałem potwierdzenia.Mógłbyś tam wstawic za mnie to pytanie?Pozdroadolpho87 Link to comment Share on other sites More sharing options...
mietek Posted April 17, 2004 Share Posted April 17, 2004 Jasne, puść mi na maila pytanie to wstawię. Dzisiaj, bo jadę w nocy na parę dni. Ja nie miałem kłopotu z rejestracją, choć czekałem na potwierdzenie kilka dni. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted April 17, 2004 Share Posted April 17, 2004 Nie mam twojego mejla. Nie jestem tu zarejestrowany.Pytanie mniej więcej takie jak tu zadałem, czyli coś takiego:Could someone provide me any info about Resserve Infanterie Regiment nr. 23 (WWI)?" Albo podobne, ale w tym stylu.Dzieki za pomocadolpho87 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.