Skocz do zawartości

Jednostka niemiecka I wojna. Hilfe!

Gość Adolpho87

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Czy mógłby mi ktoś podać jakieś info o niemieckim pułku pierwszowojennym: Resserve Infanterie regiment nr. 23" ?
To chyba jest pułk pruskiej Landwehry.
Nigdzie nie moge nic znaleźć, tylko same farmazony!
Może jakieś stronki? Mogą być po angielsku lub niemiecku. Po naszemu też.
Dzięki z góry
Adolpho
Napisano
Jeśli znasz nieźle język niemiecki, a info o tym pułku nie jest Ci potrzebne a wczoraj", to najlepiej napisz list do Militärgeschichtliches Forschungsamt-Bibliothek (Zeppelinstrasse 127/128, 14471 Potsdam). Powinni tam mieć monografię interesującego Cię pułku i jeśli tylko im nie napiszesz, że chcesz ksero całej książki, to na pewno przyślą Ci informacje, które poszukujesz.

Pozdrawiam
Leuthen
Napisano
Dzieki za info. Nie potrzebuje całej historii pułku, tylko jak? co? i kiedy? Czyli: gdzie i kiedy sformowany, gdzie na zachodzie walczył w czasie I wojny i co sie z nim później stało.
Dlatego najbardziej pasowała by mi jakas strona.
Problem jest taki, ze w necie znalazłem dwa pułki o tej nazwie. Jeden pruski, drugi C.K. Na pieczątce dokumentu, który trafiłem jest orzeł pruski, ale historia pułku pruskiego nie pasuje mi do wpisów na dokumencie.
Pozdro
Napisano
Pruski Infanterie Regiment Nr. 23 był pułkiem górnośląskim (jeszcze nie wyczaiłem, gdzie stacjonował), pułk rezerwowy powinien mu odpowiadać lokalizacją. Część Śląska znajdowała się także pod panowaniem austriackim, może z tego sąsiedztwa coś się miesza?

Pzdr

Grzesiu
Napisano
Dzięki za informacje.
Mam kilka dokumentów tej jednostki i na każdym z nich jest inaczej brzmiąca nazwa. A to Res.If.Rgt.23, a to Inf. Rgt. 23 a gość miał stopień Landwehrmann.
Wiem tylko, ze pułk ten musiał walczyć pod Verdun i w innych miejscach na froncie zach.
pzdr
Napisano
Spytaj tutaj:
http://www.wehrmacht-awards.com/forums/forumdisplay.php?s=6665234954dd7d7a4612fef4183601c1&f=9

mi pomogli w sprawie oddziałów ww1.
Napisano
Dzięki, ale mam problem z rejestracją na tej stronie.
Rejestrowałem się dwa razy: raz pół roku temu i drugi raz, dwa miechy temu.
Do tej pory nie dostałem potwierdzenia.
Mógłbyś tam wstawic za mnie to pytanie?
Pozdro
adolpho87
Napisano
Jasne, puść mi na maila pytanie to wstawię. Dzisiaj, bo jadę w nocy na parę dni. Ja nie miałem kłopotu z rejestracją, choć czekałem na potwierdzenie kilka dni.
Napisano
Nie mam twojego mejla. Nie jestem tu zarejestrowany.
Pytanie mniej więcej takie jak tu zadałem, czyli coś takiego:Could someone provide me any info about Resserve Infanterie Regiment nr. 23 (WWI)?" Albo podobne, ale w tym stylu.
Dzieki za pomoc
adolpho87

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie