Hades_90 Napisano 5 Wrzesień 2022 Share Napisano 5 Wrzesień 2022 Witam, posiadam dwie, bardzo zniszczone monety, których nie mogę w żaden sposób zidentyfikować. Może ktoś jakimś cudem jest w stanie jest rozpoznać: 1) Pierwsza w widocznym herbem, brak widocznych dat, napisów, z jednej strony zupełnie zniszczona; 2) Druga - Obie strony zniszczone, z jednej strony widoczny herb (?), z drugiej napis przypominający Kopiejka (?). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sqr Napisano 6 Wrzesień 2022 Share Napisano 6 Wrzesień 2022 Pierwsza to zależnie od średnicy, grosz lub trojak Księstwo Warszawskie, druga kopiejka Aleksander II. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sqr Napisano 6 Wrzesień 2022 Share Napisano 6 Wrzesień 2022 Swoją drogą, to pewnego rodzaju ciekawostka, bo monety XW bardzo często są całkowicie wytarte głównie po stronie nominału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bialawy Napisano 6 Wrzesień 2022 Share Napisano 6 Wrzesień 2022 Tak dla ułatwienia dodam, że pierwsza jeżeli średnicę ma 21 mm to 1 grosze, jeżeli ma 26 mm to 3 grosze... Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hades_90 Napisano 6 Wrzesień 2022 Autor Share Napisano 6 Wrzesień 2022 Dzięki wielkie za pomoc, ta pierwsza ma 26 mm, więc to 3 grosze. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hades_90 Napisano 11 Wrzesień 2022 Autor Share Napisano 11 Wrzesień 2022 Witam, to może byłaby szansa, na identyfikację jeszcze jednej mało czytelnej monety. Z tego co widać to jest jakiś napis GIR (GER?) i data 1653 (?). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sqr Napisano 12 Wrzesień 2022 Share Napisano 12 Wrzesień 2022 Ja bym szukał w tym kierunku... https://www.theopeters.com/old-dutch-coins/provinciaal/west-friesland/west-friesland-duit-1658 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hades_90 Napisano 13 Wrzesień 2022 Autor Share Napisano 13 Wrzesień 2022 Dzięki za dobry trop! Przeszukałem dość długo neta i namierzyłem tę monetę w jednym miejscu: https://coinscatalog.net/netherlands/coin-1-duit-ferdinand-van-aspremont-lynden-reckeim-decimal-coinage?showAll=true#tab=specification Na 99% to sama moneta. Miłego wieczoru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi